0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

More
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Strona głównaWarto wiedziećZdrowie10 mitów na temat diety w Hashimoto

    10 mitów na temat diety w Hashimoto

    Jak pewnie dobrze wiesz, na temat diety w Hashimoto krąży wiele mitów.

    Zdaję sobie sprawę, że osobom chorującym na Hashimoto trudno jest odróżnić co jest prawdą, a co nie. Przyszedł więc czas na uporządkowanie pewnych informacji i rozprawienie się z największymi mitami na temat diety w Hashimoto.

    Mit nr 1: Dieta w Hashimoto nie istnieje

    Nie ma dnia, żebyśmy nie dostali wiadomości od zaniepokojonych Hashimotek, które od znajomych, rodziny czy nawet lekarza usłyszały takie zdanie.

    Niestety rola diety w leczeniu choroby Hashimoto nadal jest niedoceniana.

    A prawda jest taka, że leczenie tej choroby to zbiór działań. Nie wystarczy tylko połknąć tabletki. Bez zmiany stylu życia, w tym przede wszystkim dobrej diety nie da się osiągnąć pełnego sukcesu.

    Właściwa dieta skutkuje m.in. uregulowaniem pracy przewodu pokarmowego, realną poprawą wyników badań, ubytkiem masy ciała, a także poprawą samopoczucia.

    Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś, to koniecznie zadbaj o to, co jesz.

    O tym jak powinna wyglądać dobra dieta osoby z Hashimoto przeczytasz w moim artykule: Dieta w Hashimoto – co jeść, a czego unikać?

    Mit nr 2: Osoba z Hashimoto nie ma szans na sukces w odchudzaniu

    Wzrost masy ciała, mimo braku zmian w diecie, to jeden z najczęstszych objawów Hashimoto i niedoczynności tarczycy.

    Pojawia się głównie na skutek zaburzonej pracy tarczycy i niewłaściwej ilości hormonów. Taka niewłaściwie działająca tarczyca spowalnia podstawową przemianę materii nawet o 30%. Skutkuje to tym, że jemy tyle co wcześniej, a tyjemy.

    Na szczęście jest to proces całkowicie odwracalny.

    Zastosowanie odpowiedniej diety oraz wdrożenie leczenia stabilizuje gospodarkę hormonalną i przynosi efekty w postaci ubytku kilogramów.

    Co więcej, to tempo odchudzania może być tak samo dobre, jak u osoby zdrowej.

    Samodzielne zaplanowanie diety, dzięki której kilogramy zaczną spadać, a stan zdrowia się poprawiać, nie jest proste. Na szczęście jest dieta Hashi 🙂 Dzięki niej nie musisz się już martwić o to, czy jesz to, co służy Twojemu zdrowiu i odchudzaniu. Sprawdź dlaczego powinnaś stosować właśnie dietę Hashi

    Mit nr 3: Pierwszy posiłek można zjeść już 30 minut po wstaniu

    Jeśli czytałaś ulotkę leku, który przyjmujesz, to prawdopodobnie natknęłaś się na taką informację. Niestety te zalecane 30 minut, to zbyt krótko, żeby umożliwić właściwe wchłonięcie się substancji aktywnej z leku.

    Prawidłowy odstęp między przyjęciem leku, a posiłkiem to minimum 1 godzina.

    Według badań różnica między biodostępnością lewotyroksyny z leku na tarczycę przyjętego na pół godziny przed posiłkiem, a na godzinę przed posiłkiem to nawet 15%.

    Mit nr 4: Kawę można wypić w dowolnym momencie po przyjęciu leku na tarczycę

    Niestety nie jest to prawda.

    Kawa może nawet o 30% zmniejszyć wchłanianie leku jeśli wypijemy ją zbyt szybko po połknięciu tabletki.

    W związku z tym zaleca się odczekać około 3 godzin.

    Mit nr 5: Warzywa psiankowate są zakazane w diecie

    Warzywa psiankowate, a więc pomidor, ziemniak, papryka czy bakłażan to jedna z najczęściej wykluczanych grup produktów przez osoby z Hashimoto. Co gorsza, niesłusznie.

    Nie ma do tego naukowych podstaw. Wykluczanie tych wartościowych warzyw, tak na wszelki wypadek wcale nie przynosi poprawy w samopoczuciu czy wynikach badań.

    Więcej na ten temat przeczytasz w moim artykule: Warzywa psiankowate a Hashimoto + przepis na szakszukę z papryką

    Mit nr 6: Konieczne trzeba pozbyć się wszystkich źródeł goitrogenów z diety

    Goitrogeny to związki zawarte m.in. w warzywach kapustnych, szpinaku, soi, kaszy jaglanej, które mogą przyczynić się do zaburzeń w syntezie hormonów tarczycy oraz powstawania wola.

    Wydaje się więc, że słusznym jest pozbycie się ich z diety.

    Na szczęście nie trzeba tego robić.

    Po pierwsze dlatego, że obróbka tych produktów, a więc m.in. krojenie, gotowanie czy kiszenie zmniejsza w nich ilość goitrogenów o około 30%.

    A po drugie dlatego, że wywołanie negatywnego wpływu na tarczycę wiąże się z koniecznością zjedzenia dużych ilości tych produktów (np. około 500g surowych warzyw kapustnych dziennie).

    Zjadanie źródeł goitrogenów w ramach urozmaiconej diety jest całkowicie bezpieczne.

    Wyjątkiem jednak jest soja, która zawiera wyjątkowo oporną formę goitrogenów. W związku z tym warto z niej zrezygnować całkowicie.

    Więcej na temat goitrogenów w diecie osoby z Hashimoto przeczytasz w moim artykule: Goitrogeny w Hashimoto. Czy musisz je wykluczyć z diety?

    Mit nr 7: Nie wolno jeść kaszy jaglanej

    Kasza jaglana to produkt, który często trafia na listę produktów zakazanych dla osób z Hashimoto.

    A to wszystko dlatego, że podobnie jak np. warzywa kapustne jest źródłem goitrogenów.

    Jak już wiesz wcale te goitrogeny nie takie straszne, jak je malują (oczywiście umiejętnie wykorzystywane).

    Nie ma więc potrzeby pozbywać się kaszy jaglanej z diety. Szczególnie, że to bardzo wartościowy produkt. Jest dobrym źródłem m.in. witamin z grupy B, magnezu, potasu i żelaza.

    Mit nr 8: Wystarczy zjeść 2 orzechy brazylijskie dziennie, żeby zrealizować zapotrzebowanie na selen

    Jeszcze nie tak dawno takie przekonanie krążyło wśród pacjentów, a także wśród specjalistów.

    Okazuje się jednak, że dostępne na polskim rynku orzechy brazylijskie zawierają nawet 10 razy mniej selenu niż początkowo sądzono. Dlaczego?

    Zawartość selenu w orzechach zależy od zasobności w ten składnik gleby, na której rosły drzewa orzechowe. W Polsce możemy kupić orzechy, które pochodzą z Boliwii, Peru i Brazylii. Niestety badania wykazały, że są to rejony o glebach ubogich w ten pierwiastek, stąd jego niska zawartość w orzechach.

    Mimo wszystko, orzechy brazylijskie to nadal dobre źródła selenu w diecie, ale nie aż tak jak początkowo uważano.

    Mit nr 9: Każdy chory na Hashimoto powinien suplementować jod

    Jod, to pierwiastek, który bez wątpienia jest kluczowy do prawidłowej pracy tarczycy.

    Jego niedobór prowadzi do wzrostu TSH i powstania wola. Ale jest też druga strona tego medalu, nadmiar jodu u osób z Hashimoto może wzmagać proces zapalny i samozniszczenie tarczycy.

    Niekontrolowana suplementacja tego składnika może nasilać problem, zamiast go rozwiązywać.

    Dlatego zaleca się realizację tego składnika za pomocą diety, bez wprowadzania dość ryzykownej suplementacji.

    Mit nr 10: Produkty mleczne bezlaktozowe są dozwolone

    Produkty mleczne to grupa produktów, które osoby z Hashimoto bez wątpienia powinny wykluczyć ze swojej diety.

    Najczęściej problem z tolerancją produktów mlecznych łączony jest z nietolerancją laktozy, czyli cukru mlecznego. I tutaj naprzeciw wychodzą producenci bezlaktozowych produktów mlecznych.

    Okazuje się jednak, że to nie tylko o tę laktozę chodzi. Bowiem zauważono, że kazeina, a więc białko mleka może pobudzać produkcję przeciwciał i nasilać stan zapalny. W związku z tym koniecznie jest całkowite wykluczenie produktów mlecznych, tych bezlaktozowych również.

    Chcesz jeść smacznie, a przy okazji zgodnie z zasadami diety w Hashimoto i to bez liczenia kalorii? Jeśli tak, to dobrze trafiłaś. Dzięki diecie Hashi nie musisz się już martwić o to, czy jesz to, co służy Twojemu zdrowiu i odchudzaniu.
    Sprawdź dlaczego powinnaś stosować właśnie dietę Hashi

    5 1 Głos
    Ocena artykułu
    Iwona Pawłowska
    Iwona Pawłowskahttps://dietahashimoto.pl/o-nas/
    Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, z ponad 9-letnim doświadczeniem. W swojej karierze pomogłam tysiącom osób zrzucić zbędne kilogramy, czy poprawić swoje nawyki żywieniowe. Napisz do mnie a pomogę ci zmienić twoją dietę na lepszą!
    Zasubskrybuj
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    Pokaż wszystkie komentarze

    Najpopularniejsze

    Najnowsze