0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

More
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Strona głównaPrzepisyPrzekąskaZdrowe pasty kanapkowe w Hashimoto

    Zdrowe pasty kanapkowe w Hashimoto

    Kanapka to jedna z najczęściej przygotowywanych potraw na pierwsze i drugie śniadanie. Szczególnie w czasie roku szkolnego.

    I wcale nie jest to zły pomysł. Nawet będąc na diecie odchudzającej.

    Kanapki mogą być naprawdę pełnowartościowym posiłkiem, ale trzeba je mądrze zaplanować.

    Po pierwsze: podstawą jest pełnoziarniste pieczywo, a w przypadku osób z Hashimoto powinno być to dodatkowo pieczywo bezglutenowe,

    Po drugie: przyda się też białko, np. jajko, dobrej jakości wędlina, ryba, nasiona roślin strączkowych,

    Po trzecie: ostatnim obowiązkowym elementem są oczywiście warzywa.

    Ale…

    Częstym problemem związanym z kanapkami jest nuda, czyli powtarzanie ciągle tego samego zestawu składników.

    Doskonałym sposobem na proste urozmaicenie „zwykłej” kanapki są pasty kanapkowe.
    Kompozycji może być setki, wszystko to kwestia naszej wyobraźni 😉

    Przygotowaliśmy dla Was 5 zdrowych past kanapkowych, idealnych dla osób z Hashimoto.

    Takie pasty to świetny pomysł na smarowidło, ale też element przekąski z pokrojonymi w słupki warzywami.

    Będą idealne do naszych bezglutenowych chlebków z patelni, na które przepisy znajdziesz tutaj: KLIK!

    Smacznego!

    Zdrowe pasty kanapkowe w Hashimoto

    Hummus z burakiem

    Składniki (6 porcji)
    • 400 g ciecierzycy konserwowej
    • 2 średniej wielkości buraki (585 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżki masła sezamowego, tahini (24 g)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
    • ¼ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

    Sposób przygotowania:

    1. Buraki ugotować na parze lub upiec w piekarniku, do miękkości.
    2. Wystudzić. Pokroić w kostkę. Wrzucić do miski blendera.
    3. Dodać odsączoną ciecierzycę i czosnek. Blendować do uzyskania gładkiej masy.
    4. Dodać resztę składników i ponownie zblendować.
    5. Tak przygotowany hummus przełożyć do słoika.

      *hummus można przechowywać 4-5 dni w lodówce

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 185 kcal
    • białko: 7 g
    • tłuszcz: 6 g
    • węglowodany: 26 g

    Hummus z awokado

    Składniki (4 porcje)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 szklanka (170 g) ugotowanej ciecierzycy (może być też ciecierzyca konserwowa)
    • 1 awokado (140 g)
    • 1,5 łyżki pasty tahini (18 g)
    • szczypta soli
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • ¼ łyżeczki chili
    • sok z ¼ cytryny

    Sposób przygotowania:

    1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką pastę.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 148 kcal
    • białko: 4,5 g
    • tłuszcz: 8 g
    • węglowodany: 14 g

    Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna.
    Podobają Ci się takie przepisy?
    Mnóstwo pysznych potraw czeka na Ciebie w Diecie Hashi

    Pasta z nasion słonecznika i suszonych pomidorów

    Składniki (2 porcje)
    • 7 łyżek nasion słonecznika (105 g)
    • 2 suszone pomidory (20 g)
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2 g)
    • ½ łyżeczki soku z cytryny
    • szczypta kminu rzymski
    • szczypta papryki słodkiej w proszku

    Sposób przygotowania:

    1. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 336 kcal
    • białko: 12 g
    • tłuszcz: 29 g
    • węglowodany: 13 g

    Pasta z soczewicy i orzechów włoskich

    Składniki (2 porcje)
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ puszki soczewicy konserwowej (132 g)
    • ½ szklanki orzechów włoskich (50 g)
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • 1/2 łyżki oliwy z oliwek (4 g)
    • szczypta soli i pieprzu

    Sposób przygotowania:

    1. Wszystkie składniki zmiksować.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 260 kcal
    • białko: 10 g
    • tłuszcz: 17,5 g
    • węglowodany: 8,5 g

    Pasta z fasoli i oliwek

    Składniki (2 porcje)
    • ½ szklanki czarnych oliwek (65 g)
    • 1 puszka czerwonej fasoli (262 g)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 ząbek czosnku
    • szczypta pieprzu

    Sposób przygotowania:

    1. Fasolę wypłukać i odsączyć.
    2. Wszystkie składniki zblendować na pastę.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 226,5 kcal
    • białko: 10 g
    • tłuszcz: 8,5 g
    • węglowodany: 30 g

    Jeśli lubisz jeść smacznie, ale chcesz też zgubić kilka kilogramów i zadbać o swoją tarczycę, to mam coś dla Ciebie: Dieta Hashi!
    To dieta, która pomogła już wielu osobom zrzucić zbędne kilogramy i poprawić wyniki badań!

    Iwona Pawłowska
    Iwona Pawłowskahttps://dietahashimoto.pl/o-nas/
    Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, z ponad 9-letnim doświadczeniem. W swojej karierze pomogłam tysiącom osób zrzucić zbędne kilogramy, czy poprawić swoje nawyki żywieniowe. Napisz do mnie a pomogę ci zmienić twoją dietę na lepszą!

    Najpopularniejsze

    Najnowsze