3 przepisy na bezglutenowe chlebki z patelni

Odpowiednia dieta osoby z Hashimoto, to nie tylko kwestia prawidłowej masy ciała, ale również nieodłączny element procesu leczenia. Bez wątpienia jedną z podstawowych zasad diety w Hashimoto jest wykluczenie glutenu, czyli białka występującego w niektórych zbożach.

Dlaczego osoby z Hashimoto powinny wykluczyć gluten z diety?

Niewłaściwie działający układ odpornościowy w chorobie Hashimoto produkuje przeciwciała nie tylko przeciwko “obcym”, ale również “swoim”, w tym niektórym składnikom diety, m.in. glutenowi. Gluten i tarczyca mimo ogromnych, oczywistych różnic mają podobną budowę cząsteczkową. Wytwarzanie przeciwciał przeciwko glutenowi jednocześnie obraca się przeciwko tarczycy, niszcząc ją.

Wykluczenie glutenu z diety zmniejsza intensywność niszczenia tarczycy, ale również pozwala pozbyć się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a także ułatwia ubytek masy ciała.

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

Źródła glutenu

Źródłem glutenu są produkty zbożowe wytworzone z pszenicy, żyta i jęczmienia.
Często gluten zawierają też produkty owsiane. Jest to jednak zboże naturalnie bezglutenowe, ale niestety powszechnie zanieczyszczone tym białkiem.

To zanieczyszczenie może powstać na każdym etapie: począwszy od uprawy, przed produkcję, aż po pakowanie i przechowywanie. Trudno powiedzieć jak duża ilość glutenu znajduje się w produktach owsianych. Jeśli więc masz silną reakcję alergiczną na gluten lub też chorujesz na celiakie powinnaś szukasz produktów oznaczonych logiem przekreślonego kłosa.

Pieczywo w diecie osoby z Hashimoto

Jeśli myślimy o wykluczeniu glutenu z diety, pierwszym problemem, na który się natykamy jest problem z pieczywem. Czy można? I jak wybrać dobrej jakości chleb bezglutenowy?

Obecnie na rynku mamy bardzo duży asortyment pieczywa bezglutenowego. Niestety wielu producentów zamienia gluten, który odpowiada za sprężystość wypieków na całą masę sztucznych substancji dodatkowych. Taki chleb bezglutenowy z pewnością nie należy do produktów pożądanych w diecie.

Można oczywiście dostać też dobrej jakości pieczywo bezglutenowe, ale niestety najczęściej trzeba się trochę za nim nachodzić. Wówczas okazuje się, że najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest samodzielny wypiek chleba w domu.

I tutaj pojawia się kolejny problem, ponieważ takie wypieki nie należą do najłatwiejszy i wymagają pewnej wprawy oraz sporej ilości czasu.

A co powiedziałabyś na smaczne, dobrej jakości pieczywo bezglutenowe, którego przygotowanie zajmie Ci od 15 do 45 minut? Brzmi nieźle, prawda?

Przygotowałam 3 przepisy na bezglutenowe podpłomyki, czyli chlebki z patelni, które przygotujesz szybko i to bez piekarnika.


3 przepisy na bezglutenowe chlebki z patelni

Podpłomyki z patelni

Składniki (4 sztuki)
• 9 łyżek płatków owsianych
• ¼ szklanki mleka owsianego
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Płatki zmiksować na mąkę.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na gładkie ciasto.
  3. Patelnię posmarować oliwą i rozgrzać.
  4. Wylać porcję ciasta i smażyć po 2-3 minuty, z obu stron.

Wartość odżywcza 1 sztuki:

• kalorie: 96 kcal
• białko: 3g
• tłuszcz: 2g
• węglowodany: 17g

Szybki „chlebek” z patelni

Składniki (10 sztuk)
• 1 szklanka mleka kokosowego
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki soli
• ¾ łyżeczki czosnku granulowanego
• ¾ łyżeczki suszonego oregano
• ½ szklanki mąki kokosowej
• ¾ szklanki mąki owsianej
• ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać wszystkie mokre składniki: mleko, oliwę i ocet lub sok z cytryny.
  2. Dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Wymieszać.
  3. Dodać mąki i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.
  4. Odstawić na 5 minut, nie przykrywać.
  5. Całe ciasto podzielić na 6 kulek.
  6. Każdą z kulek po kolei umieszczać między arkuszami pergaminu i rozwałkować.
  7. Patelnię posmarować delikatnie natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Rozgrzać.
  8. Rozwałkowany „chlebek” przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z obu stron.

*nie musisz od razu smażyć wszystkich placków. Rozmieszane ciasto można przykryć i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni

Wartość odżywcza 1 sztuki:

• kalorie: 152 kcal
• białko: 3g
• tłuszcz: 9g
• węglowodany: 16g

Gryczany podpłomyk

Składniki (8 sztuk)
• 2 szklanki mąki gryczanej
• 1 ziemniak
• szczypta soli
• ciepła woda
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaka ugotować i rozgnieść, np. widelcem.
  2. Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać oliwę i wymieszać.
  3. Stopniowo dodawać wodę aż do uzyskania miękkiego ciasta (najlepiej dodawać wodę w bardzo małych ilościach, ciasto nie będzie perfekcyjnie odchodzić od dłoni).
  4. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
  5. Całe ciasto podzielić na 8 kulek.
  6. Każdą z kulek po kolei umieszczać między arkuszami pergaminu, podsypać mąką i rozwałkować.
  7. Patelnię posmarować delikatnie natłuszczonym ręcznikiem papierowym. Rozgrzać.
  8. Rozwałkowany „chlebek” przełożyć na rozgrzaną patelnię.
  9. Smażyć po 2-3 minuty z obu stron, do zarumienienia.

Wartość odżywcza 1 sztuki:

• kalorie: 126 kcal
• białko: 4,5g
• tłuszcz: 1g
• węglowodany: 26g

A po przepisy na bezglutenowy chleb i bułki zajrzyj do naszego artykułu: 3 przepisy na bezglutenowe pieczywo

4.7 3 Głosy
Ocena artykułu

Zasubskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze