3 przepisy na pieczywo bezglutenowe

Jak wiadomo na linii tarczyca gluten jest wiele napięć. Niestety osoby z chorobą Hashimoto bardzo często cierpią na nadwrażliwość na gluten, co skutkuje bólami brzucha, nudnościami, wzdęciami, złym samopoczuciem i przybieraniem na wadze.

Z tego powodu chorując na Hashimoto warto zrezygnować ze zbóż glutenowych, czyli pszenicy, orkiszu, żyta i jęczmienia. A to wiąże się z koniecznością odstawienia takiego tradycyjnego pieczywa.

Ale nie powinno wiązać się ze zrezygnowaniem z pieczywa w ogóle.

W części piekarni można kupić chleb bezglutenowy przygotowane z dobrych składników, ale trzeba być bardzo czujnym i dokładnie pytać lub sprawdzać skład. Bardzo często bywa tak, że pieczywo bezglutenowe jest naszpikowane substancjami dodatkowymi, które mają nadać pożądaną strukturę wypiekom. A to sprawia, że nie jest to produkt, który powinien pojawić się w naszej diecie.

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 3 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

W takiej sytuacji warto pokusić się o samodzielny wypiek pieczywa. A dzisiaj udowodnimy, że wcale nie musi to być trudne i pracochłonne.

Mąki bezglutenowe – rodzaje

rodzaje mąk bezglutenowych

Po to, żeby upiec dobrej jakości chleb bezglutenowy potrzebujemy odpowiedniej mąki. Na szczęście dostępnych jest wiele mąk, które nadadzą się do tego idealnie. Są to:

  • Mąka ryżowa (biała lub brązowa) jest zaliczana do tzw. mąk bazowych. Jest delikatna w smaku, a ciasto z niej przygotowane ma dobrą strukturę, choć dość słabo skleja ciasto, dlatego dobrze jest ją mieszać z innymi mąkami.
  • Mąka  gryczana również jest  zaliczana do tzw. mąk bazowych. Nie ma zbyt dobrych właściwości wiążących, więc warto ją łączyć z innymi, bardziej klejącymi, np. ziemniaczaną lub kukurydzianą. Dodatkowo ma specyficzny, gryczany posmak i nieco ciemną barwę. 
  • Mąka kukurydziana nadaje lekko słodki smak i sprężystą teksturę.
  • Mąka ziemniaczana nadaje pieczywu gładką teksturę i może pomóc w jego spulchnianiu.
  • Mąka z migdałów jest bogata w białko i tłuszcze, co może pomóc w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji w pieczywie. Natomiast wypieki przygotowane z mąki migdałowej są mniej pulchne. 
  • Mąka owsiana jest najlepszą alternatywą dla mąki pszennej. Dobrze skleja ciasto, a wypieki z niej przygotowane najbardziej przypominają te zrobione z mąki pszennej. 
  • Mąka z ciecierzycy ma również dobre właściwości sklejające, a przy okazji dostarcza białka.
  • Skrobia z tapioki używana jest jako zagęstnik i może poprawić elastyczność pieczywa.
  • Mąka kokosowa ma słodki smak i może nadawać pieczywu subtelny kokosowy posmak. Warto jednak pamiętać, że pochłania spore ilości wody.

Warto wspomnieć, że w sklepach znajdziesz też gotowe mieszanki do wypieku chleba bez glutenu. Ale wiemy jak to zazwyczaj bywa z gotowcami. Gdy przeczytamy ich skład okazuje się, że jest tam wiele dodatkowych składników, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.

3 sprawdzone przepisy na pieczywo bezglutenowe

Po teorii, czas na praktykę.

Przygotowaliśmy 3 przepisy na pieczywo bezglutenowe, które bez problemu przygotujecie sami w domu.

Smacznego!

Chleb owsiany

chleb owsiany

Składniki (12 porcji)
130 g mąki owsianej
65 g płatków owsianych
130 g nasion słonecznika
250 ml wody
1 jajko
szczypta czarnuszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
⅓ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wymieszać mąkę owsianą i płatki owsiane. Dodać wodę i jajko i dobrze wymieszać. Dodać słonecznik i sól. Wlać ciasto do foremki silikonowej lub metalowej wysmarowanej tłuszczem. Posypać płatkami, słonecznikiem i czarnuszką. Piec 55 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 133 kcal
białko: 5 g
tłuszcz: 7 g
węglowodany: 13 g

Chleb gryczany ze słonecznikiem

chleb gryczany ze słonecznikiem

Składniki (12 porcji)
400 g mąki gryczanej
250 ml wody
1 łyżka miodu (25 g)
1 łyżeczka soli
5 łyżek nasion słonecznika (50 g)
10 g drożdży

Sposób przygotowania:
Wodę lekko podgrzać. Rozpuścić w niej drożdże i dodać miód. Odłożyć na 20 minut. Wymieszać z mąką, słonecznikiem i solą. Przelać do foremki i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 180 st. C przez 1 godzinę.

Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 143 kcal
białko: 5 g
tłuszcz: 3 g
węglowodany: 26 g

Bułki poranne

Bułki bezglutenowe

Składniki (6 sztuk)
1/2 szklanki mąki ryżowej (75 g)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (95 g)
1/4 szklanki siemienia lnianego (35 g)
15 g drożdży świeżych
1/2 łyżka miodu (10 g)
200 g wody
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżki oliwy z oliwek (12 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Siemię lniane zblendować. Połączyć z mąką ryżową, połową wody i miodem. Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką (wodę warto dodawać partiami tak, aby uzyskać konsystencję lekko ścisłą). Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Uformować bułki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20-25 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
kalorie: 159 kcal
białko: 3 g
tłuszcz: 4 g
węglowodany: 26 g

A jako dodatek do takiego pieczywa polecamy zdrowe pasty kanapkowe w Hashimoto.