0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

More
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Strona głównaWarto wiedziećZdrowieNa jakiej podstawie lekarz diagnozuje chorobę Hashimoto?

    Na jakiej podstawie lekarz diagnozuje chorobę Hashimoto?

    Chorujesz na Hashimoto? Masz niedoczynność tarczycy? Dieta Hashi jest właśnie dla Ciebie. Dzięki niej pozbędziesz się zbędnych kilogramów, nauczysz się jak powinnaś jeść i uzupełnisz leczenie w tak ważny aspekt jakim jest dieta. Dołącz do diety Hashi!

    Po to, by potwierdzić lub wykluczyć diagnozę Hashimoto potrzebny jest przede wszystkim dobry endokrynolog. Z naciskiem na DOBRY. Niestety w dalszym ciągu spotykam się z opowieściami o specjalistach, którzy nie chcą zlecać kompleksowych badań i próbują oceniać stan tarczycy jedynie po badaniu TSH. Do tego nie zawsze odpowiednio interpretują otrzymane wyniki. Dlatego zazwyczaj mija sporo czasu od wystąpienia pierwszych objawów do postawienia trafnej diagnozy i rozpoczęcia leczenia.

    Być może te problemy z prawidłowym rozpoznaniem wynikają z braku jednoznacznych i precyzyjnych kryteriów. Normy poszczególnych parametrów są tak szerokie, że mieszczą się w nich i osoby zdrowe i niestety już te z chorobami tarczycy. Przykładowo TSH, wg laboratoriów prawidłowe stężenie to 0,2-0,4 do 4-4,5 mIU/l, gdzie tak naprawdę o zaburzonej pracy tarczycy można mówić już wtedy, gdy stężenie TSH sięga 2-2,5, czyli znajduje się w połowie tej normy.

    Złudnie prawidłowe TSH

    Wyniki badan krwi do diagnozy Hashimoto

    Wspomniane badanie TSH jest bez wątpienia jednym z tych obowiązkowych, ale nigdy nie jako pojedynczy parametr. Może zdarzyć się sytuacja, w której TSH jest (jeszcze) prawidłowe a osoba już choruje na Hashimoto. Dzieje się tak ponieważ dopiero wraz z rozwojem choroby i pojawieniem się niedoczynności zwiększa się jego stężenie. W skrócie – początkowo możesz mieć prawidłowe TSH, a czuć się fatalnie, i chorować już na Hashimoto.

    3 kryteria niezbędne do rozpoznania Hashimoto

    Towarzystwa naukowe stworzyły swoje rekomendacje, w których wyróżnia się 3 kryteria rozpoznania Hashimoto:

    1. Stwierdzenie obecności przeciwciał przeciwtarczycowych: antyTPO (przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycy) i antyTG (przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie)
    2. Echogeniczność i zmniejszenie gruczołu potwierdzone badaniem USG
    3. Zdiagnozowanie niedoczynności tarczycy na podstawie badania TSH, fT3 i fT4

    Przeciwciała antyTPO i antyTG

    Podwyższone antyTPO dotyczy około 80% osób z Hashimoto, z czego u 60% są to bardzo wysokie przekroczenia normy, która wynosi < 35 IU/ml.
    Hashimoto nie stwierdza się jednak przy nieznacznym przekroczeniu normy. Niektórzy specjaliści twierdzą, że antyTPO musi przekroczyć 150 IU/ml, żeby móc podejrzewać Hashimoto. Mniejsze stężenie, choć nadal powyżej normy może towarzyszyć innym chorobom, a nawet 5% zdrowych osób otrzymałoby wynik niewłaściwy.

    Jeśli chodzi o antyTG to stwierdza się je jedynie u 30-40% chorych na Hashimoto i to najczęściej na początku choroby. Z czasem większe znaczenie odgrywają antyTPO i ich pojawia się więcej.


    Tylko na podstawie tych dwóch parametrów nie można postawić diagnozy, dlatego potrzebne są dalsze badania i spełnienie pozostałych kryteriów.
    Skierowanie na zbadanie tych parametrów we krwi może wystawić jedynie lekarz specjalista. Nie otrzymamy go od lekarza rodzinnego. Oczywiście możemy je wykonać prywatnie, w laboratorium.

    Badanie TSH

    Badanie najbardziej podstawowego parametru, czyli TSH może zlecić już lekarz rodzinny. Niestety to będzie za mało do postawienia jakiejkolwiek diagnozy. Dlatego z pewnością nie obejdzie się bez pozostałych badań i wizyty u endokrynologa, pod którego opieką zostaniesz jeśli Hashimoto zostanie potwierdzone.

    Badania krwi próbki

    Niedoczynność tarczycy stwierdza się wtedy, gdy podwyższonemu stężeniu TSH towarzyszy obniżone stężenie hormonów tarczycy, czyli fT4 i fT3. Chora tarczyca produkuje mało hormonów, dlatego do podwzgórza, a następnie do przysadki trafia informacja o konieczności stymulacji tarczycy do produkcji. W takim przypadku wydzielane jest więcej TSH, które jednak niedoczynnej tarczycy nie potrafi pobudzić do pracy. Mówimy wówczas o jawnej niedoczynności tarczycy.

    Tradycyjnie, żeby nie było zbyt prosto niedoczynność tarczycy można zdiagnozować kiedy podwyższonemu TSH towarzyszy również prawidłowy poziom fT4. Jest to utajona postać choroby.

    Normy laboratoryjne dla hormonów tarczycy i TSH

    Normy na te hormony mogą się różnić w zależności od laboratorium. Dodatkowo podczas ich interpretacji należy wziąć pod uwagę wiek, płeć, stan zdrowia oraz w przypadku kobiet, fakt czy nie jest w ciąży. Dlatego też nie możemy sami zinterpretować swoich wyników badań i postawić diagnozy, bo nie wystarczy mieścić się w podanym zakresie. Trzeba do tego podejść kompleksowo, a to będzie potrafił zrobić jedynie dobry endokrynolog.

    Najczęściej występujące normy na te parametry to:

    • fT4: 0,5-2,0 ng/dl
    • fT3: 0,15-0,4 ng/dl
    • TSH: 0,2-0,4 do 4-4,5 mIU/l

    Pamiętaj, że do tych badań trzeba się odpowiednio przygotować. O tym, jak to zrobić przeczytasz w moim artykule: Czy do badań tarczycy trzeba się przygotować? Sprawdź jak to zrobić

    Czy wiesz, że dieta to równie ważny element leczenia Hashimoto jak np. regularne przyjmowanie leków? Nie zaniedbuj tego. Jeśli chcesz być pewna, że to, co jesz będzie służyć Twojemu zdrowiu i spowoduje, że pozbędziesz się zbędnych kilogramów, to dołącz do diety Hashi!

    Iwona Pawłowska
    Iwona Pawłowskahttps://dietahashimoto.pl/o-nas/
    Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, z ponad 9-letnim doświadczeniem. W swojej karierze pomogłam tysiącom osób zrzucić zbędne kilogramy, czy poprawić swoje nawyki żywieniowe. Napisz do mnie a pomogę ci zmienić twoją dietę na lepszą!

    Najpopularniejsze

    Najnowsze