Obiady w Hashimoto

Obiad to główny posiłek dnia. To jego przygotowanie zajmuje nam zazwyczaj najwięcej czasu.

Powinien być pełnowartościowy i dobrze zbilansowany, tak, aby zapewnił uczucie sytości, ale bez nadmiernego obciążenia i uczucia senności po zjedzeniu.

Zasady dotyczące prawidłowego komponowania talerza obiadowego doczekały się nawet specjalnej graficznej prezentacji, to tzw. talerz zdrowego żywienia.

W przypadku obiadu połowę talerza powinny zajmować warzywa, głównie świeże i różnokolorowe, ale mogą być też pieczone, duszone lub ugotowane na parze. Jedną ćwiartkę stanowi pełnowartościowe białko, np. ryby, chude mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych, a drugą: produkty zbożowe, takie jak kasza, ryż, makaron, od czasu do czasu również ziemniaki.

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

Spełniając te warunki stworzymy zdrowy posiłek nie tylko dla naszej tarczycy ale i całego organizmu.

Jeśli szukasz właśnie takich propozycji obiadowych, które bez obaw może spożywać osoba z Hashimoto, to mamy coś dla Ciebie.

Przygotowaliśmy 10 przepisów na zdrowe i pyszne obiady w Hashimoto. Wypróbuj koniecznie!

Obiady w Hashimoto – przepisy:

Ryba pieczona w orzechach z sałatą

Składniki (2 porcje)
Ryba:
• 2 filety dorsza (200 g)
• 2 łyżki orzechów włoskich (20 g)
• 2 łyżki płatków migdałów (20 g)
• 1 łyżka suszonego rozmarynu
• 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
• szczypta soli i pieprzu

Sałata:
• garść sałaty (40 g)
• garść kiełków (20 g)
• garść orzechów piniowych (20 g)
• 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
• sok z 1/2 cytryny
• 1 łyżeczka musztardy (10 g)
• 2 łyżeczki miodu (24 g)
• 1/2 łyżeczka suszonego rozmarynu
• szczypta pieprzu i soli

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  2. Orzechy i płatki migdałów zblendować. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
  3. Filety skropić oliwą, obtoczyć w orzechach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec 15- 20 minut. W
  5. międzyczasie przygotować sałatkę: sałatę porwać na mniejsze kawałki. Z oliwy, soku z cytryny, musztardy, miodu i przypraw przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać.
  6. Sałatkę podawać razem z rybą.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 457 kcal
• białko: 23 g
• tłuszcz: 34 g
• węglowodany: 15 g

Ryba gotowana na parze z ryżem

Składniki (2 porcje)
• 100 g ryżu basmati
• ½ papryczki chili (5 g)
• 360 g fileta z sandacza
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Ryż wypłukać i ugotować al’dente w osolonej wodzie.
  2. Papryczkę chili drobno posiekać.
  3. Rybę opłukać i osuszyć. Doprawić solą i skropić sokiem z cytryny.
  4. Rybę ugotować na parze.
  5. Ryż wymieszać z papryczką, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
  6. Tak przygotowany ryż zjeść z rybą i ulubioną surówką.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 327 kcal
• białko: 39 g
• tłuszcz: 1,5 g
• węglowodany: 39 g

Włoska potrawka z rybą

Składniki (2 porcje)
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1 cebula
• 1 łodyga selera naciowego
• 400 g pomidorów w puszce
• 1,5 szklanki wody
• 300 g dorsza
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz, tymianek, papryka słodka w proszku
• 75 g ryżu brązowego

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać oliwę.
  2. Wrzucić pokrojoną cebulę i selera naciowego. Smażyć przez 4 minuty.
  3. Dodać przyprawy i smażyć razem przez chwilę.
  4. Dodać wodę i pomidory. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 15 minut.
  5. Rybę pokroić w kostkę i doprawić solą i pieprzem.
  6. Włożyć delikatnie do garnka i dusić przez 5 minut.
  7. Po tym czasie wyłączyć palnik i odczekać jeszcze 5 minut.
  8. Posypać posiekaną natką pietruszki.
  9. Zjeść z ugotowanym ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 352 kcal
• białko: 32 g
• tłuszcz: 6 g
• węglowodany: 47 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Wiosna 4

Szybki makaron z pomidorami i tuńczykiem

Składniki (2 porcje)
• 1 duży ząbek czosnku
• 3 duże pomidory (860 g)
• 1 por (295 g)
• 1 puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym (130 g)
• 130 g suchego makaronu gryczanego
• kilka liści świeżej bazylii
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• szczypta soli, pieprzu i chili

Sposób przygotowania:

  1. Pora przekroić na pół i dokładnie umyć. Pokroić w cienkie paski.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę.
  3. Wrzucić pora i posiekany czosnek. Smażyć 5 minut.
  4. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć razem kilka minut.
  5. Dodać odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Wymieszać.
  6. Doprawić solą, pieprzem i chili. Posypać posiekaną bazylią.
  7. Makaron ugotować al’dente. Wymieszać z sosem.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 451 kcal
  • białko: 30 g
  • tłuszcz: 8 g
  • węglowodany: 69 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Lato 2

Toskański kurczak z warzywami

Składniki (2 porcje)
Kurczak:
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
• 1 łyżeczka miodu (12 g)
• 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (45 g)
• szczypta soli i chilli
• 300 g piersi z kurczaka
Warzywa:
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 1 gałązka tymianku
• 1 gałązka rozmarynu
• 2 pomidory (340 g)
• 300 g czerwonej papryki
• 100 g cukinii
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka pokroić w paski.
  2. Z oliwy, koncentratu, miodu, soli i pieprzu przygotować marynatę.
  3. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso. Pozostawić na co najmniej 1 godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  5. Posiekać zioła, czosnek i cebulę i podsmażyć na oliwie.
  6. Paprykę, pomidory i cukinię pokroić w średnią kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek oraz mięso.
  9. Piec 40 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 410 kcal
• białko:38 g
• tłuszcz: 15 g
• węglowodany: 32 g

Musztardowy kurczak z fasolką szparagową

Składniki (2 porcje)
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżeczka miodu (14 g)
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• sól, pieprz, papryka słodka w proszku
• 300 g fasolki szparagowej
• 300 g mięsa z piersi kurczaka
• 4 łyżki kaszy gryczanej niepalonej (60 g)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
  2. W misce wymieszać musztardę, miód, sok z cytryny i przyprawy.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę.
  4. Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Podsmażyć przez 3 minuty, z obu stron.
  5. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oczyszczoną fasolkę. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
  6. Po tym czasie wyjąć naczynie i polać zalewą musztardowo-miodową. Wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut.
  7. W międzyczasie ugotować kaszę.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 399 kcal
• białko: 40 g
• tłuszcz: 9 g
• węglowodany: 43 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Lato 2

Udka pieczone z kapustą kiszoną

Składniki (2 porcje)
• 2 udka z kurczaka (300g)
• 3 szklanki kiszonej kapusty (300g)
• 2 średnie marchewki (210g)
• 2 liście laurowe
• 2 ziarna ziela angielskiego
• 2 szczypty kurkumy
• 2 szczypty oregano
• 2 szczypty chili
• 2 szczypty soli
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16g)

Sposób przygotowania:

  1. Udka przełożyć do miski, skropić oliwą i oprószyć przyprawami. Odstawić na minimum 1h, może być cała noc.
  2. Kiszoną kapustę przepłukać i odcisnąć.
  3. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i wymieszać z kapustą.
  4. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  6. Zamarynowane udka włożyć do naczynia żaroodpornego.
  7. Piec bez przykrycia około 50-60 minut.
    Wartość odżywcza 1 porcji:
  • kalorie: 386 kcal
  • białko: 28,5g
  • tłuszcz: 24 g
  • węglowodany: 18g

Przepis pochodzi z diety Hashi Jesień 1

Makaron z cukinią i pomidorem

Składniki (2 porcje):
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 cukinia (225 g)
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 pomidor
• 150 g makaronu gryczanego
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokroić w cienkie paski, a pomidora w kostkę.
  2. Makaron ugotować al’dente. Na minutę przed końcem gotowania dodać pokrojoną cukinię i po tym czasie razem odsączyć.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę.
  4. Zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
  5. Dodać pomidora i smażyć.
  6. Wrzucić ugotowany makaron i cukinię.
  7. Doprawić.
  8. Posypać posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 448 kcal
• białko: 17 g
• tłuszcz: 14 g
• węglowodany: 65 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Lato 3

Spaghetti bolognese z soczewicą

Składniki (2 porcje)
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1 mała cebula
• 1 duża marchew (170 g)
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka pomidorów (400 g)
• 5 łyżek soczewicy czerwonej (75 g)
• 100 g makaronu gryczanego
• 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę.
  2. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić.
  3. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażyć kilka minut.
  4. Dodać pomidory, wypłukaną soczewicę i wodę.
  5. Dusić przez 20-30 minut.
  6. Doprawić.
  7. W międzyczasie ugotować makaron i wymieszać z sosem.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 435 kcal
  • białko: 20 g
  • tłuszcz: 7 g
  • węglowodany: 79 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Jesień 2 wege

Curry z ciecierzycą i nerkowcami

Składniki (2 porcje)
• 1 szklanka ciecierzycy konserwowej (170 g)
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1 mała cebula
• 1 duża marchewka (170 g)
• 2 ząbki czosnku (12 g)
• ½ łyżeczki curry w proszku
• 1,5 szklanki pomidorów z puszki (270 g)
• ¾ szklanki mleka kokosowego (150 g)
• 1,5 szklanki wody
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki orzechów nerkowca (30 g)
• sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać oliwę.
  2. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i marchewkę. Smażyć 5-6 minut.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz curry. Wymieszać.
  4. Dodać pomidory i wodę.
  5. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.
  6. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę i mleko kokosowe. Dusić 5 minut.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Dodać natkę pietruszki i orzechy. Wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 470 kcal
  • białko: 13,5 g
  • tłuszcz: 28 g
  • węglowodany: 47 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Zima 1