Jajka zapiekane z pieczarkami sniadanie hashimoto

4 Przepisy na pyszne śniadanie dla osób z Hashimoto

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Takie przekonanie przekazywane jest właściwie z pokolenia na pokolenie – i słusznie. Śniadanie to pierwszy posiłek, który po całonocnej przerwie dostarcza organizmowi niezbędnej do działania energii oraz składników odżywczych.

To, co zjemy na śniadanie będzie wpływać na nasze samopoczucie i wydajność przez pierwszą część dnia.

Konsekwencje pomijania śniadania

Śniadanie to posiłek tak ważny, że jego długotrwały brak może spowodować konsekwencje zdrowotne. Są to:

  • zaparcia
  • spowolnienie metabolizmu nawet o 30%
  • nadmierny apetyt wieczorem, a to prowadzi do wzrostu masy ciała
  • osoby niejedzące śniadań mają częściej podwyższone stężenie glukozy i cholesterolu we krwi

Z tego powodu mam dla Ciebie 4 smaczne przepisy na śniadania odpowiednie dla osób z Hashimoto ?

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

Przepisy na śniadanie dla osób z Hashimoto

Przygotowałam dwa przepisy na śniadanie w wersji „na słodko”, oraz dwa w wersji “wytrawnej”. W tych „słodkich” nie znajdziesz jednak cukru. Słodycz pochodzi z samych naturalnych składników, a więc świeżych i suszonych owoców.

Przepisy na śniadania są oczywiście zgodne z zasadami prawidłowej diety przy Hashimoto, a to oznacza, że nie znajdziesz w nich:

  • glutenu
  • produktów mlecznych
  • soi
  • dodanego cukru

Za to są źródłem:

  • roślinnego i zwierzęcego białka (jajka, orzechy)
  • kwasów tłuszczowych omega-3 (awokado, siemię lniane)
  • żelaza (jajka, natka pietruszki)
  • selenu (jajka, kakao, orzechy brazylijskie)
  • cynku (orzechy, kakao)
  • witaminy B12 (jajka)

Przy każdym przepisie znajdziesz informację o kaloryczności posiłku oraz zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów.

Śniadania na słodko (odpowiednie przy Hashimoto)

Nocna owsianka z kakao i orzechami

nocna owsianka

Składniki (1 porcja)

  • 5 łyżek płatków owsianych (50g)
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki kakao naturalnego (3g)
  • 1 łyżka posiekanych migdałów (15g)
  • 1 łyżka posiekanych orzechów brazylijskich (15g)
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (3g)
  • 1 łyżka rodzynek (15g)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce i przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika.
  2. Wstaw do lodówki na całą noc.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 486 kcal
  • węglowodany: 60g
  • tłuszcz: 24g
  • białko: 14g

Szybkie placki śniadaniowe

szybkie placki śniadaniowe

Składniki (4 porcje)

  • 4 jaka
  • 2 banany
  • 1 szklanka mielonych migdałów (110g)
  • 3 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych (36g)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła klarowanego (15g)

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
  2. Rozgniecione banany, żółtka i resztę składników (oprócz masła) wymieszaj w dużej misce. Stopniowo dodawaj ubitą wcześniej pianę i dokładnie wymieszaj całość.
  3. Patelnię posmaruj masłem i rozgrzej.
  4. Ciasto na placki wykładaj łyżką na patelnię. Smaż do zrumienienia.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 355 kcal
  • węglowodany: 22g
  • tłuszcz: 25g
  • białko: 14g

Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Podobają Ci się takie przepisy? Tak pysznie zjesz w diecie Hashi. > Sprawdź

Śniadania wytrawne (odpowiednie przy Hashimoto)

Jajka zapiekane z pieczarkami

Jajka zapiekane z pieczarkami sniadanie hashimoto

Składniki (1 porcja)

  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki masła klarowanego (4g)
  • 8 pieczarek (150g)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Pieczarki obierz i pokrój w grube plastry. Podsmaż na rozgrzanym maśle (możesz to przygotować dzień wcześniej).
  2. Gotowe pieczarki przełóż do naczynia do zapiekania.
  3. Na pieczarki wybij jajka i posyp pokrojonymi na pół pomidorkami.
  4. Oprósz solą i pieprzem.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 8-10 minut (do ścięcia się jajek).
  6. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 226 kcal
  • węglowodany: 8g
  • tłuszcz: 14,5g
  • białko: 17g

Jajko sadzone z owsianką

Jajka zapiekane hashimoto

Składniki (1 porcja)

  • ½ szklanki płatków owsianych (65g)
  • 1 szklanka wody
  • kilka liści świeżej bazylii
  • ¼ awokado
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Płatki wsyp do garnka i zalej wodą. Gotuj około 3 minuty.
  2. Na lekko natłuszczonej masłem klarowanym patelni usmaż jajko sadzone.
  3. Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki.
  4. Dodaj usmażone jajko i pokrojone w plastry awokado.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem. Posyp liśćmi świeżej bazylii.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 373 kcal
  • węglowodany: 48g
  • tłuszcz: 15g
  • białko: 14g

5 2 Głosy
Ocena artykułu

Zasubskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze