4 Przepisy na pyszne śniadanie dla osób z Hashimoto
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Takie przekonanie przekazywane jest właściwie z pokolenia na pokolenie – i słusznie. Śniadanie to pierwszy posiłek, który po całonocnej przerwie dostarcza organizmowi niezbędnej do działania energii oraz składników odżywczych.
To, co zjemy na śniadanie będzie wpływać na nasze samopoczucie i wydajność przez pierwszą część dnia.
Konsekwencje pomijania śniadania
Śniadanie to posiłek tak ważny, że jego długotrwały brak może spowodować konsekwencje zdrowotne. Są to:
- zaparcia
- spowolnienie metabolizmu nawet o 30%
- nadmierny apetyt wieczorem, a to prowadzi do wzrostu masy ciała
- osoby niejedzące śniadań mają częściej podwyższone stężenie glukozy i cholesterolu we krwi
Z tego powodu mam dla Ciebie 4 smaczne przepisy na śniadania odpowiednie dla osób z Hashimoto ?
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Przepisy na śniadanie dla osób z Hashimoto
Przygotowałam dwa przepisy na śniadanie w wersji „na słodko”, oraz dwa w wersji “wytrawnej”. W tych „słodkich” nie znajdziesz jednak cukru. Słodycz pochodzi z samych naturalnych składników, a więc świeżych i suszonych owoców.
Przepisy na śniadania są oczywiście zgodne z zasadami prawidłowej diety przy Hashimoto, a to oznacza, że nie znajdziesz w nich:
- glutenu
- produktów mlecznych
- soi
- dodanego cukru
Za to są źródłem:
- roślinnego i zwierzęcego białka (jajka, orzechy)
- kwasów tłuszczowych omega-3 (awokado, siemię lniane)
- żelaza (jajka, natka pietruszki)
- selenu (jajka, kakao, orzechy brazylijskie)
- cynku (orzechy, kakao)
- witaminy B12 (jajka)
Przy każdym przepisie znajdziesz informację o kaloryczności posiłku oraz zawartości białka, tłuszczu i węglowodanów.
Śniadania na słodko (odpowiednie przy Hashimoto)
Nocna owsianka z kakao i orzechami
Składniki (1 porcja)
- 5 łyżek płatków owsianych (50g)
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki kakao naturalnego (3g)
- 1 łyżka posiekanych migdałów (15g)
- 1 łyżka posiekanych orzechów brazylijskich (15g)
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (3g)
- 1 łyżka rodzynek (15g)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce i przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika.
- Wstaw do lodówki na całą noc.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 486 kcal
- węglowodany: 60g
- tłuszcz: 24g
- białko: 14g
Szybkie placki śniadaniowe
Składniki (4 porcje)
- 4 jaka
- 2 banany
- 1 szklanka mielonych migdałów (110g)
- 3 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych (36g)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka masła klarowanego (15g)
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę.
- Rozgniecione banany, żółtka i resztę składników (oprócz masła) wymieszaj w dużej misce. Stopniowo dodawaj ubitą wcześniej pianę i dokładnie wymieszaj całość.
- Patelnię posmaruj masłem i rozgrzej.
- Ciasto na placki wykładaj łyżką na patelnię. Smaż do zrumienienia.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 355 kcal
- węglowodany: 22g
- tłuszcz: 25g
- białko: 14g
Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Podobają Ci się takie przepisy? Tak pysznie zjesz w diecie Hashi. > Sprawdź
Śniadania wytrawne (odpowiednie przy Hashimoto)
Jajka zapiekane z pieczarkami
Składniki (1 porcja)
- 2 jajka
- ½ łyżeczki masła klarowanego (4g)
- 8 pieczarek (150g)
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Pieczarki obierz i pokrój w grube plastry. Podsmaż na rozgrzanym maśle (możesz to przygotować dzień wcześniej).
- Gotowe pieczarki przełóż do naczynia do zapiekania.
- Na pieczarki wybij jajka i posyp pokrojonymi na pół pomidorkami.
- Oprósz solą i pieprzem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 8-10 minut (do ścięcia się jajek).
- Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 226 kcal
- węglowodany: 8g
- tłuszcz: 14,5g
- białko: 17g
Jajko sadzone z owsianką
Składniki (1 porcja)
- ½ szklanki płatków owsianych (65g)
- 1 szklanka wody
- kilka liści świeżej bazylii
- ¼ awokado
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Płatki wsyp do garnka i zalej wodą. Gotuj około 3 minuty.
- Na lekko natłuszczonej masłem klarowanym patelni usmaż jajko sadzone.
- Ugotowaną owsiankę przełóż do miseczki.
- Dodaj usmażone jajko i pokrojone w plastry awokado.
- Całość dopraw solą i pieprzem. Posyp liśćmi świeżej bazylii.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 373 kcal
- węglowodany: 48g
- tłuszcz: 15g
- białko: 14g