Kolacje w Hashimoto – przepisy na cały tydzień

Kolacja to taki posiłek, który wiele osób omija i to celowo. Szczególnie dotyczy to osób na diecie odchudzającej. Niestety cały czas pokutuje mit niejedzenia po 18 oraz przekonanie, że od jedzenia kolacji się tyje.

A jak to zwykle z mitami bywa, niewiele mają wspólnego z prawdą. Tak też jest w przypadku kolacji.

Kolacja to tak samo ważny posiłek jak pozostałe. Warto jednak mądrze ją zaplanować.

Po pierwsze, zjedz ją nie później niż na 2-3 godziny przed pójściem spać.

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

Po drugie, przygotuj coś lekkiego, co nie będzie obciążać pracy już i tak spowolnionego układu pokarmowego.

Jeśli więc się zastanawiasz co warto zjeść na kolację w Hashimoto, to mam dla Ciebie aż 7 propozycji, na każdy dzień tygodnia.

Smacznego!

7 przepisów na kolacje przy Hashimoto

Prosta sałatka z grejpfruta i awokado

Składniki (2 porcje)
• 1 grejpfrut (280 g)
• 1 łyżka migdałów (15 g)
• 1 awokado (140 g)
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1 łyżeczki miodu pszczelego (7 g)
• 1 łyżeczki musztardy
• szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Grejpfruta obrać ze skórki i wykrajać, tzw. fileciki, czyli kawałki bez białej osłonki.
  2. Awokado obrać i pokroić w plastry, a migdały posiekać. Przełożyć do miski.
  3. Z oliwy, miodu, musztardy, soli i pieprzu przygotować sos.
  4. Skropić nim sałatkę.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 269 kcal
• białko: 4 g
• tłuszcz: 19 g
• węglowodany: 24 g

Śródziemnomorska sałatka z fasolą i ciecierzycą

Składniki (2 porcje)
• 5 łyżek czerwonej fasoli konserwowej (100g)
• 5 łyżek ciecierzycy konserwowej (100g)
• 1 papryki czerwonej
• 1 papryki zielonej
• 1 ogórek zielony
• 1 cebula czerwona
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
• kilka liści świeżej bazylii
• kilka liści świeżej mięty
• 1 średni ząbek czosnku
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16g)
• szczypta soli
• szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Papryki i ogórka pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.
  2. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 236 kcal
• białko: 10g
• tłuszcz: 9g
• węglowodany: 28g

Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna.
Podobają Ci się takie przepisy?
Mnóstwo pysznych potraw czeka na Ciebie w Diecie Hashi

Roladki z bakłażana i orzechów włoskich

Składniki (1 porcja)
• 1 bakłażan (223 g)
• 8 całych orzechów włoskich (32 g)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżki soku z cytryny
• szczypta kminu rzymskiego
• szczypta mielonej papryki słodkiej
• szczypta soli
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2 g)

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm.
  2. Plastry bakłażana posmarować oliwą i grillować na patelni grillowej po 8 minut z każdej strony. Doprawić solą.
  3. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wrzucić do blendera i zmiksować.
  4. Dodać czosnek i przyprawy i razem miksować (jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać trochę ciepłej wody).
  5. Tak przygotowany farsz nakładać na jeszcze ciepłe plastry bakłażana i zwijać w rulony.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 301 kcal
• białko: 8 g
• tłuszcz: 22 g
• węglowodany: 22 g

Szakszuka z awokado

Składniki (1 porcja)
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2 g)
• 1 papryki czerwonej (75 g)
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• szczypta papryki słodkiej w proszku
• szczypta chili
• szczypta kminu rzymskiego
• 1 mały ząbek czosnku
• 1 puszki pomidorów (200 g)
• 2 jajka
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 awokado (70 g)

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać oliwę.
  2. Paprykę pokroić w paski. Wrzucić na patelnię. Doprawić solą i papryką w proszku. Smażyć razem około 5-8 minut.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Wymieszać i dodać pomidory z puszki.
  4. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
  5. W zawartości patelni zrobić 2 wgłębienia i wbić w nie jajka.
  6. Przykryć pokrywką i smażyć 5-8 minut, do ścięcia się jajek.
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Gotową szakszukę posypać natką pietruszki i dodać pokrojone w paski awokado.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 348 kcal
• białko: 17 g
• tłuszcz: 23 g
• węglowodany: 23 g

Krem z ziemniaka i pora

Składniki (2 porcje)
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanej kolendry
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1 por (295 g)
• 4 średnie ziemniaki (300 g)
• szczypta kminu rzymskiego
• szczypta papryki słodkiej w proszku
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• 2 szklanki wody
• 1 liść laurowy
• 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i kolendrę zmiksować na pastę.
  2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pastę z czosnku i kolendry oraz pokrojonego pora.
  3. Smażyć, aż por będzie miękki.
  4. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  5. Zalać wodą i dodać liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia.
  6. Przykryć i gotować 15-20 minut, do miękkości ziemniaków.
  7. Doprawić i zmiksować.
  8. Gotową zupę posypać nasionami słonecznika.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 329 kcal
• białko: 10 g
• tłuszcz: 12 g
• węglowodany: 48 g

Krem z dyni i pomidorów

Składniki (2 porcje)
• 3 pomidory (575 g)
• 150 g dyni
• 1 mały por (120 g)
• 1 ząbek czosnku
• 4 szklanki wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• szczypta chili

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekanego pora i smażyć kilka minut.
  3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażyć razem.
  4. Dodać pomidory i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia.
  5. Gotować pod przykryciem, do miękkości warzyw. Zmiksować.
  6. Doprawić solą, pieprzem i chili.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 180 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 9 g
• węglowodany: 21 g

Jeśli lubisz jeść smacznie, ale chcesz też zgubić kilka kilogramów i zadbać o swoją tarczycę, to mam coś dla Ciebie: Dieta Hashi!
To dieta, która pomogła już wielu osobom zrzucić zbędne kilogramy i poprawić wyniki badań!

Pomarańczowa zupa przeciwzapalna

Składniki (2 porcje)
• 1 batat (200 g)
• 1 ziemniak (75 g)
• 1 marchewka (105 g)
• 1 mała cebula (70 g)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1,5 szklanki wody
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• kawałek świeżego imbiru (do smaku)
• 2 szczypty kurkumy mielonej
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• szczypta chili
• 1 łyżka pestek dyni

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i starty świeży imbir.
  2. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć.
  3. Zalać wodą i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować około 20 minut. Zmiksować na krem.
  5. Gotową zupę posypać pestkami dyni.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 220 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 7 g
• węglowodany: 37 g

4.1 9 Głosy
Ocena artykułu

Zasubskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze