0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

More
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Strona głównaPrzepisyKolacjaKolacje w Hashimoto – przepisy na cały tydzień

    Kolacje w Hashimoto – przepisy na cały tydzień

    Kolacja to taki posiłek, który wiele osób omija i to celowo. Szczególnie dotyczy to osób na diecie odchudzającej. Niestety cały czas pokutuje mit niejedzenia po 18 oraz przekonanie, że od jedzenia kolacji się tyje.

    A jak to zwykle z mitami bywa, niewiele mają wspólnego z prawdą. Tak też jest w przypadku kolacji.

    Kolacja to tak samo ważny posiłek jak pozostałe. Warto jednak mądrze ją zaplanować.

    Po pierwsze, zjedz ją nie później niż na 2-3 godziny przed pójściem spać.

    Po drugie, przygotuj coś lekkiego, co nie będzie obciążać pracy już i tak spowolnionego układu pokarmowego.

    Jeśli więc się zastanawiasz co warto zjeść na kolację w Hashimoto, to mam dla Ciebie aż 7 propozycji, na każdy dzień tygodnia.

    Smacznego!

    7 przepisów na kolacje przy Hashimoto

    Prosta sałatka z grejpfruta i awokado

    Składniki (2 porcje)
    • 1 grejpfrut (280 g)
    • 1 łyżka migdałów (15 g)
    • 1 awokado (140 g)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
    • 1 łyżeczki miodu pszczelego (7 g)
    • 1 łyżeczki musztardy
    • szczypta soli i pieprzu

    Sposób przygotowania:

    1. Grejpfruta obrać ze skórki i wykrajać, tzw. fileciki, czyli kawałki bez białej osłonki.
    2. Awokado obrać i pokroić w plastry, a migdały posiekać. Przełożyć do miski.
    3. Z oliwy, miodu, musztardy, soli i pieprzu przygotować sos.
    4. Skropić nim sałatkę.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 269 kcal
    • białko: 4 g
    • tłuszcz: 19 g
    • węglowodany: 24 g

    Śródziemnomorska sałatka z fasolą i ciecierzycą

    Składniki (2 porcje)
    • 5 łyżek czerwonej fasoli konserwowej (100g)
    • 5 łyżek ciecierzycy konserwowej (100g)
    • 1 papryki czerwonej
    • 1 papryki zielonej
    • 1 ogórek zielony
    • 1 cebula czerwona
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • kilka liści świeżej bazylii
    • kilka liści świeżej mięty
    • 1 średni ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek (16g)
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu

    Sposób przygotowania:

    1. Papryki i ogórka pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.
    2. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 236 kcal
    • białko: 10g
    • tłuszcz: 9g
    • węglowodany: 28g

    Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna.
    Podobają Ci się takie przepisy?
    Mnóstwo pysznych potraw czeka na Ciebie w Diecie Hashi

    Roladki z bakłażana i orzechów włoskich

    Składniki (1 porcja)
    • 1 bakłażan (223 g)
    • 8 całych orzechów włoskich (32 g)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżki soku z cytryny
    • szczypta kminu rzymskiego
    • szczypta mielonej papryki słodkiej
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2 g)

    Sposób przygotowania:

    1. Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm.
    2. Plastry bakłażana posmarować oliwą i grillować na patelni grillowej po 8 minut z każdej strony. Doprawić solą.
    3. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wrzucić do blendera i zmiksować.
    4. Dodać czosnek i przyprawy i razem miksować (jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać trochę ciepłej wody).
    5. Tak przygotowany farsz nakładać na jeszcze ciepłe plastry bakłażana i zwijać w rulony.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 301 kcal
    • białko: 8 g
    • tłuszcz: 22 g
    • węglowodany: 22 g

    Szakszuka z awokado

    Składniki (1 porcja)
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2 g)
    • 1 papryki czerwonej (75 g)
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • szczypta papryki słodkiej w proszku
    • szczypta chili
    • szczypta kminu rzymskiego
    • 1 mały ząbek czosnku
    • 1 puszki pomidorów (200 g)
    • 2 jajka
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 awokado (70 g)

    Sposób przygotowania:

    1. Na patelni rozgrzać oliwę.
    2. Paprykę pokroić w paski. Wrzucić na patelnię. Doprawić solą i papryką w proszku. Smażyć razem około 5-8 minut.
    3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Wymieszać i dodać pomidory z puszki.
    4. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
    5. W zawartości patelni zrobić 2 wgłębienia i wbić w nie jajka.
    6. Przykryć pokrywką i smażyć 5-8 minut, do ścięcia się jajek.
    7. Doprawić solą i pieprzem.
    8. Gotową szakszukę posypać natką pietruszki i dodać pokrojone w paski awokado.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 348 kcal
    • białko: 17 g
    • tłuszcz: 23 g
    • węglowodany: 23 g

    Krem z ziemniaka i pora

    Składniki (2 porcje)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka posiekanej kolendry
    • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
    • 1 por (295 g)
    • 4 średnie ziemniaki (300 g)
    • szczypta kminu rzymskiego
    • szczypta papryki słodkiej w proszku
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • 2 szklanki wody
    • 1 liść laurowy
    • 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)

    Sposób przygotowania:

    1. Czosnek i kolendrę zmiksować na pastę.
    2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pastę z czosnku i kolendry oraz pokrojonego pora.
    3. Smażyć, aż por będzie miękki.
    4. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    5. Zalać wodą i dodać liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia.
    6. Przykryć i gotować 15-20 minut, do miękkości ziemniaków.
    7. Doprawić i zmiksować.
    8. Gotową zupę posypać nasionami słonecznika.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 329 kcal
    • białko: 10 g
    • tłuszcz: 12 g
    • węglowodany: 48 g

    Krem z dyni i pomidorów

    Składniki (2 porcje)
    • 3 pomidory (575 g)
    • 150 g dyni
    • 1 mały por (120 g)
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 szklanki wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • szczypta chili

    Sposób przygotowania:

    1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekanego pora i smażyć kilka minut.
    3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażyć razem.
    4. Dodać pomidory i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia.
    5. Gotować pod przykryciem, do miękkości warzyw. Zmiksować.
    6. Doprawić solą, pieprzem i chili.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 180 kcal
    • białko: 5 g
    • tłuszcz: 9 g
    • węglowodany: 21 g

    Jeśli lubisz jeść smacznie, ale chcesz też zgubić kilka kilogramów i zadbać o swoją tarczycę, to mam coś dla Ciebie: Dieta Hashi!
    To dieta, która pomogła już wielu osobom zrzucić zbędne kilogramy i poprawić wyniki badań!

    Pomarańczowa zupa przeciwzapalna

    Składniki (2 porcje)
    • 1 batat (200 g)
    • 1 ziemniak (75 g)
    • 1 marchewka (105 g)
    • 1 mała cebula (70 g)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
    • 1,5 szklanki wody
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • kawałek świeżego imbiru (do smaku)
    • 2 szczypty kurkumy mielonej
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • szczypta chili
    • 1 łyżka pestek dyni

    Sposób przygotowania:

    1. W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i starty świeży imbir.
    2. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć.
    3. Zalać wodą i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
    4. Gotować około 20 minut. Zmiksować na krem.
    5. Gotową zupę posypać pestkami dyni.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 220 kcal
    • białko: 5 g
    • tłuszcz: 7 g
    • węglowodany: 37 g

    0 0 Głosy
    Ocena artykułu
    Iwona Pawłowska
    Iwona Pawłowskahttps://dietahashimoto.pl/o-nas/
    Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, z ponad 9-letnim doświadczeniem. W swojej karierze pomogłam tysiącom osób zrzucić zbędne kilogramy, czy poprawić swoje nawyki żywieniowe. Napisz do mnie a pomogę ci zmienić twoją dietę na lepszą!
    Zasubskrybuj
    Powiadom o
    guest
    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    Pokaż wszystkie komentarze

    Najpopularniejsze

    Najnowsze