Kolacje w Hashimoto – przepisy na cały tydzień
Kolacja to taki posiłek, który wiele osób omija i to celowo. Szczególnie dotyczy to osób na diecie odchudzającej. Niestety cały czas pokutuje mit niejedzenia po 18 oraz przekonanie, że od jedzenia kolacji się tyje.
A jak to zwykle z mitami bywa, niewiele mają wspólnego z prawdą. Tak też jest w przypadku kolacji.
Kolacja to tak samo ważny posiłek jak pozostałe. Warto jednak mądrze ją zaplanować.
Po pierwsze, zjedz ją nie później niż na 2-3 godziny przed pójściem spać.
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Po drugie, przygotuj coś lekkiego, co nie będzie obciążać pracy już i tak spowolnionego układu pokarmowego.
Jeśli więc się zastanawiasz co warto zjeść na kolację w Hashimoto, to mam dla Ciebie aż 7 propozycji, na każdy dzień tygodnia.
Smacznego!
7 przepisów na kolacje przy Hashimoto
Prosta sałatka z grejpfruta i awokado
Składniki (2 porcje)
• 1 grejpfrut (280 g)
• 1 łyżka migdałów (15 g)
• 1 awokado (140 g)
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1 łyżeczki miodu pszczelego (7 g)
• 1 łyżeczki musztardy
• szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Grejpfruta obrać ze skórki i wykrajać, tzw. fileciki, czyli kawałki bez białej osłonki.
- Awokado obrać i pokroić w plastry, a migdały posiekać. Przełożyć do miski.
- Z oliwy, miodu, musztardy, soli i pieprzu przygotować sos.
- Skropić nim sałatkę.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 269 kcal
• białko: 4 g
• tłuszcz: 19 g
• węglowodany: 24 g
Śródziemnomorska sałatka z fasolą i ciecierzycą
Składniki (2 porcje)
• 5 łyżek czerwonej fasoli konserwowej (100g)
• 5 łyżek ciecierzycy konserwowej (100g)
• 1 papryki czerwonej
• 1 papryki zielonej
• 1 ogórek zielony
• 1 cebula czerwona
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
• kilka liści świeżej bazylii
• kilka liści świeżej mięty
• 1 średni ząbek czosnku
• 1 łyżeczka musztardy
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16g)
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Papryki i ogórka pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.
- Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 236 kcal
• białko: 10g
• tłuszcz: 9g
• węglowodany: 28g
Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna.
Podobają Ci się takie przepisy?
Mnóstwo pysznych potraw czeka na Ciebie w Diecie Hashi
Roladki z bakłażana i orzechów włoskich
Składniki (1 porcja)
• 1 bakłażan (223 g)
• 8 całych orzechów włoskich (32 g)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżki soku z cytryny
• szczypta kminu rzymskiego
• szczypta mielonej papryki słodkiej
• szczypta soli
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2 g)
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm.
- Plastry bakłażana posmarować oliwą i grillować na patelni grillowej po 8 minut z każdej strony. Doprawić solą.
- Orzechy podprażyć na suchej patelni. Wrzucić do blendera i zmiksować.
- Dodać czosnek i przyprawy i razem miksować (jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać trochę ciepłej wody).
- Tak przygotowany farsz nakładać na jeszcze ciepłe plastry bakłażana i zwijać w rulony.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 301 kcal
• białko: 8 g
• tłuszcz: 22 g
• węglowodany: 22 g
Szakszuka z awokado
Składniki (1 porcja)
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2 g)
• 1 papryki czerwonej (75 g)
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• szczypta papryki słodkiej w proszku
• szczypta chili
• szczypta kminu rzymskiego
• 1 mały ząbek czosnku
• 1 puszki pomidorów (200 g)
• 2 jajka
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 awokado (70 g)
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać oliwę.
- Paprykę pokroić w paski. Wrzucić na patelnię. Doprawić solą i papryką w proszku. Smażyć razem około 5-8 minut.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Wymieszać i dodać pomidory z puszki.
- Gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
- W zawartości patelni zrobić 2 wgłębienia i wbić w nie jajka.
- Przykryć pokrywką i smażyć 5-8 minut, do ścięcia się jajek.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Gotową szakszukę posypać natką pietruszki i dodać pokrojone w paski awokado.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 348 kcal
• białko: 17 g
• tłuszcz: 23 g
• węglowodany: 23 g
Krem z ziemniaka i pora
Składniki (2 porcje)
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka posiekanej kolendry
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1 por (295 g)
• 4 średnie ziemniaki (300 g)
• szczypta kminu rzymskiego
• szczypta papryki słodkiej w proszku
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• 2 szklanki wody
• 1 liść laurowy
• 2 łyżki nasion słonecznika (30 g)
Sposób przygotowania:
- Czosnek i kolendrę zmiksować na pastę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pastę z czosnku i kolendry oraz pokrojonego pora.
- Smażyć, aż por będzie miękki.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Zalać wodą i dodać liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia.
- Przykryć i gotować 15-20 minut, do miękkości ziemniaków.
- Doprawić i zmiksować.
- Gotową zupę posypać nasionami słonecznika.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 329 kcal
• białko: 10 g
• tłuszcz: 12 g
• węglowodany: 48 g
Krem z dyni i pomidorów
Składniki (2 porcje)
• 3 pomidory (575 g)
• 150 g dyni
• 1 mały por (120 g)
• 1 ząbek czosnku
• 4 szklanki wody
• 2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• szczypta chili
Sposób przygotowania:
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić posiekanego pora i smażyć kilka minut.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażyć razem.
- Dodać pomidory i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia.
- Gotować pod przykryciem, do miękkości warzyw. Zmiksować.
- Doprawić solą, pieprzem i chili.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 180 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 9 g
• węglowodany: 21 g
Jeśli lubisz jeść smacznie, ale chcesz też zgubić kilka kilogramów i zadbać o swoją tarczycę, to mam coś dla Ciebie: Dieta Hashi!
To dieta, która pomogła już wielu osobom zrzucić zbędne kilogramy i poprawić wyniki badań!
Pomarańczowa zupa przeciwzapalna
Składniki (2 porcje)
• 1 batat (200 g)
• 1 ziemniak (75 g)
• 1 marchewka (105 g)
• 1 mała cebula (70 g)
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
• 1,5 szklanki wody
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• kawałek świeżego imbiru (do smaku)
• 2 szczypty kurkumy mielonej
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• szczypta chili
• 1 łyżka pestek dyni
Sposób przygotowania:
- W garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i starty świeży imbir.
- Dodać obrane i pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć.
- Zalać wodą i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
- Gotować około 20 minut. Zmiksować na krem.
- Gotową zupę posypać pestkami dyni.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 220 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 7 g
• węglowodany: 37 g