0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

More
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Strona głównaPrzepisyŚwięta7 przepisów na Wielkanoc dla osób z Hashimoto

    7 przepisów na Wielkanoc dla osób z Hashimoto

    Święta Wielkanocne to czas, w którym na naszych stołach królują jajka pod różną postacią. To nieodłączny element tych świąt. Ale nie tylko jajka…

    Jeśli właśnie zastanawiasz się, co przygotować na świąteczne śniadanie, ale też uroczysty obiad, to mam coś dla Ciebie. Przygotowałam 7 przepisów na Wielkanocne dania dla osób z Hashimoto. Będzie i na słodko i wytrawnie 😊

    Wszystkie przepisy są odpowiednie dla osób z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy, a więc zgodne z zasadami diety dla osób z Hashimoto. Do każdego przepisu podałam oczywiście wartość odżywczą, a więc ilość kalorii, białka, tłuszczu i węglowodanów.

    Smacznego!

    Jajka faszerowane z łososiem wędzonym

    Składniki (8 porcji)
    8 jajek
    25 g łososia wędzonego
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki majonezu
    szczypta chili

    Sposób przygotowania:

    1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i przekroić na połówki.
    2. Wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki.
    3. Dodać majonez, posiekanego drobno łososia i 1 łyżkę szczypiorku. Doprawić chili. Dokładnie wymieszać.
    4. Tak przygotowany farsz przełożyć w miejsca po żółtku.
    5. Posypać pozostałym szczypiorkiem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • Kalorie: 121 kcal
    • Białko: 7 g
    • Tłuszcz: 10 g
    • Węglowodany: 0,5 g

    Jajka faszerowane z awokado

    Składniki (6 porcji)
    6 jajek
    1 awokado
    1 łyżka soku z cytryny
    ¼ czerwonej cebuli
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka szczypiorku
    sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i przekroić na połówki.
    2. Wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki.
    3. Dodać rozgniecione widelcem awokado, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać.
    4. Tak przygotowany farsz przełożyć w miejsca po żółtku.
    5. Posypać szczypiorkiem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • Kalorie: 111 kcal
    • Białko: 7 g
    • Tłuszcz: 8 g
    • Węglowodany: 2 g

    Sałatka z buraka z sosem chrzanowym

    Składniki (6 porcji)
    1 kg buraków
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    2 jabłka
    ½ czerwonej cebuli
    2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
    3 łyżki majonezu
    2 łyżeczki tartego chrzanu
    2 łyżeczki musztardy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
    2. Buraki wyszorować, ale nie obierać. Skropić oliwą, zawinąć w pergamin i wstawić do piekarnika. Piec około 1,5h (do miękkości, czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
    3. Upieczone buraki wystudzić, a następnie obrać i pokroić w kostkę.
    4. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, ale nie obierać. Pokroić w kostkę.
    5. Cebulę drobno posiekać.
    6. Wymieszać wszystkie składniki sosu: majonez, chrzan, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
    7. Buraki i jabłka przełożyć do miski. Polać sosem i wymieszać.
    8. Posypać posiekanymi orzechami nerkowca.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • Kalorie: 233 kcal
    • Białko: 4,5 g
    • Tłuszcz: 13 g
    • Węglowodany: 27 g

    Ziemniaczana zupa krem z chrzanem

    Składniki (6 porcji)
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 por
    1 kg ziemniaków
    ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    2 łyżki tartego chrzanu
    4 szklanki wywaru warzywnego lub wody
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    1. W garnku rozgrzać oliwę.
    2. Wrzucić posiekanego pora i smażyć kilka minut, aż por zmięknie.
    3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i chrzan. Smażyć razem 5 minut.
    4. Zalać wszystko wywarem warzywnym lub wodą. Gotować do miękkości ziemniaków.
    5. Gotową zupę zmiksować.
    6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    7. Przelać do miseczek i posypać posiekanym szczypiorkiem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • Kalorie: 160 kcal
    • Białko: 5 g
    • Tłuszcz: 2 g
    • Węglowodany: 33 g

    Pieczone jajka po szkocku

    Składniki (6 porcji)
    6 jajek
    455g mielonej szynki wieprzowej
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 cebula
    1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    1 łyżeczka soli
    ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

    Panierka:
    30g mąki migdałowej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    szczypta soli i pieprzu

    Sposób przygotowania:

    1. Jajka włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i wyłączyć palnik. Odstawić na 2,5 minuty.
    2. Po tym czasie jajka przełożyć do bardzo zimnej wody lub wody z lodem (po to, żeby jajka przestały się gotować). Wystudzone jajka obrać i odłożyć.
    3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż będzie złota.
    4. Do miski włożyć mielone mięso. Dodać przesmażoną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 6 równych kulek.
    5. Na talerzyku wymieszać składniki panierki.
    6. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
    7. Każdą kulkę mięsa rozpłaszczyć i na środek położyć ugotowane jajko. Dokładnie obtoczyć je mięsem.
    8. Tak przygotowane jajka obtoczyć w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić 1 łyżką oliwy.
    9. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zarumienienia.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • Kalorie: 338 kcal
    • Białko: 21 g
    • Tłuszcz: 26 g
    • Węglowodany: 4 g

    Podobają Ci się takie przepisy? Szukasz więcej inspiracji na dania nie tylko na święta? Mam dla Ciebie aż 50 przepisów odpowiednich dla osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Znajdziesz je w e-booku „50 Hashi przepisów”!

    Mazurek na spodzie orzechowo-daktylowym

    Składniki (12 porcji)
    1 szklanka mieszanki orzechów: migdałów i orzechów nerkowca
    ¾ szklanki suszonych daktyli
    ¼ szklanki kakao naturalnego
    4 łyżki dżemu z płatków róży
    2 łyżki płatków migdałów

    Sposób przygotowania:

    1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut.
    2. Odcedzić i wrzucić do blendera.
    3. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę.
    4. Przełożyć do tortownicy i rozprowadzić równomiernie.
    5. Posmarować dżemem z płatków róż i posypać płatkami migdałów.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • Kalorie: 135 kcal
    • Białko: 4 g
    • Tłuszcz: 8,5 g
    • Węglowodany: 12 g

    Sernik z nerkowców

    Składniki (16 porcji)
    Spód:
    1 szklanka suszonych daktyli
    1 szklanka orzechów włoskich

    Masa „serowa”:
    1,5 szklanki orzechów nerkowca
    sok z 1 cytryny
    1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
    2/3 szklanki mleka kokosowego
    ½ szklanki syropu klonowego

    Sposób przygotowania:

    1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut.
    2. Odcedzić i wrzucić do blendera.
    3. Dodać orzechy i zmiksować.
    4. Małą tortownicę posmarować lekko olejem kokosowym. Wyłożyć przygotowaną masę i równomiernie rozprowadzić. Mocno docisnąć. Wstawić do zamrażarki.
    5. Wszystkie składniki na masę „serową” zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją na schłodzony spód.
    6. Stuknąć kilka razy o blat, zawinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na około 4-6 godzin.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • Kalorie: 229 kcal
    • Białko: 4 g
    • Tłuszcz: 17 g
    • Węglowodany: 17 g

    Najpopularniejsze

    Najnowsze