7 przepisów na Wielkanoc dla osób z Hashimoto

Święta Wielkanocne to czas, w którym na naszych stołach królują jajka pod różną postacią. To nieodłączny element tych świąt. Ale nie tylko jajka…

Jeśli właśnie zastanawiasz się, co przygotować na świąteczne śniadanie, ale też uroczysty obiad, to mam coś dla Ciebie. Przygotowałam 7 przepisów na Wielkanocne dania dla osób z Hashimoto. Będzie i na słodko i wytrawnie ?

Wszystkie przepisy są odpowiednie dla osób z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy, a więc zgodne z zasadami diety dla osób z Hashimoto. Do każdego przepisu podałam oczywiście wartość odżywczą, a więc ilość kalorii, białka, tłuszczu i węglowodanów.

Smacznego!

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

Jajka faszerowane z łososiem wędzonym

Składniki (8 porcji)
8 jajek
25 g łososia wędzonego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
szczypta chili

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i przekroić na połówki.
  2. Wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki.
  3. Dodać majonez, posiekanego drobno łososia i 1 łyżkę szczypiorku. Doprawić chili. Dokładnie wymieszać.
  4. Tak przygotowany farsz przełożyć w miejsca po żółtku.
  5. Posypać pozostałym szczypiorkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• Kalorie: 121 kcal
• Białko: 7 g
• Tłuszcz: 10 g
• Węglowodany: 0,5 g

Jajka faszerowane z awokado

Składniki (6 porcji)
6 jajek
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
¼ czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać i przekroić na połówki.
  2. Wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki.
  3. Dodać rozgniecione widelcem awokado, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać.
  4. Tak przygotowany farsz przełożyć w miejsca po żółtku.
  5. Posypać szczypiorkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• Kalorie: 111 kcal
• Białko: 7 g
• Tłuszcz: 8 g
• Węglowodany: 2 g

Sałatka z buraka z sosem chrzanowym

Składniki (6 porcji)
1 kg buraków
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 jabłka
½ czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki tartego chrzanu
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  2. Buraki wyszorować, ale nie obierać. Skropić oliwą, zawinąć w pergamin i wstawić do piekarnika. Piec około 1,5h (do miękkości, czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
  3. Upieczone buraki wystudzić, a następnie obrać i pokroić w kostkę.
  4. Z jabłek wykroić gniazda nasienne, ale nie obierać. Pokroić w kostkę.
  5. Cebulę drobno posiekać.
  6. Wymieszać wszystkie składniki sosu: majonez, chrzan, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
  7. Buraki i jabłka przełożyć do miski. Polać sosem i wymieszać.
  8. Posypać posiekanymi orzechami nerkowca.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• Kalorie: 233 kcal
• Białko: 4,5 g
• Tłuszcz: 13 g
• Węglowodany: 27 g

Ziemniaczana zupa krem z chrzanem

Składniki (6 porcji)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 por
1 kg ziemniaków
½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
2 łyżki tartego chrzanu
4 szklanki wywaru warzywnego lub wody
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać oliwę.
  2. Wrzucić posiekanego pora i smażyć kilka minut, aż por zmięknie.
  3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i chrzan. Smażyć razem 5 minut.
  4. Zalać wszystko wywarem warzywnym lub wodą. Gotować do miękkości ziemniaków.
  5. Gotową zupę zmiksować.
  6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  7. Przelać do miseczek i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• Kalorie: 160 kcal
• Białko: 5 g
• Tłuszcz: 2 g
• Węglowodany: 33 g

Pieczone jajka po szkocku

Składniki (6 porcji)
6 jajek
455g mielonej szynki wieprzowej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu

Panierka:
30g mąki migdałowej
1 łyżka mąki kukurydzianej
½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Jajka włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i wyłączyć palnik. Odstawić na 2,5 minuty.
  2. Po tym czasie jajka przełożyć do bardzo zimnej wody lub wody z lodem (po to, żeby jajka przestały się gotować). Wystudzone jajka obrać i odłożyć.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż będzie złota.
  4. Do miski włożyć mielone mięso. Dodać przesmażoną cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 6 równych kulek.
  5. Na talerzyku wymieszać składniki panierki.
  6. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  7. Każdą kulkę mięsa rozpłaszczyć i na środek położyć ugotowane jajko. Dokładnie obtoczyć je mięsem.
  8. Tak przygotowane jajka obtoczyć w panierce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić 1 łyżką oliwy.
  9. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zarumienienia.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• Kalorie: 338 kcal
• Białko: 21 g
• Tłuszcz: 26 g
• Węglowodany: 4 g

Podobają Ci się takie przepisy? Szukasz więcej inspiracji na dania nie tylko na święta? Mam dla Ciebie aż 50 przepisów odpowiednich dla osób z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto. Znajdziesz je w e-booku “50 Hashi przepisów”!

Mazurek na spodzie orzechowo-daktylowym

Składniki (12 porcji)
1 szklanka mieszanki orzechów: migdałów i orzechów nerkowca
¾ szklanki suszonych daktyli
¼ szklanki kakao naturalnego
4 łyżki dżemu z płatków róży
2 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut.
  2. Odcedzić i wrzucić do blendera.
  3. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę.
  4. Przełożyć do tortownicy i rozprowadzić równomiernie.
  5. Posmarować dżemem z płatków róż i posypać płatkami migdałów.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• Kalorie: 135 kcal
• Białko: 4 g
• Tłuszcz: 8,5 g
• Węglowodany: 12 g

Sernik z nerkowców

Składniki (16 porcji)
Spód:
1 szklanka suszonych daktyli
1 szklanka orzechów włoskich

Masa „serowa”:
1,5 szklanki orzechów nerkowca
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
2/3 szklanki mleka kokosowego
½ szklanki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut.
  2. Odcedzić i wrzucić do blendera.
  3. Dodać orzechy i zmiksować.
  4. Małą tortownicę posmarować lekko olejem kokosowym. Wyłożyć przygotowaną masę i równomiernie rozprowadzić. Mocno docisnąć. Wstawić do zamrażarki.
  5. Wszystkie składniki na masę „serową” zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją na schłodzony spód.
  6. Stuknąć kilka razy o blat, zawinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na około 4-6 godzin.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• Kalorie: 229 kcal
• Białko: 4 g
• Tłuszcz: 17 g
• Węglowodany: 17 g

5 4 Głosy
Ocena artykułu

Zasubskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze