0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

More
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Strona głównaWarto wiedziećZdrowiePrzyczyny Hashimoto. Czy można zapobiec tej chorobie?

    Przyczyny Hashimoto. Czy można zapobiec tej chorobie?

    Chorujesz na Hashimoto? Masz niedoczynność tarczycy? Dieta Hashi jest właśnie dla Ciebie. Dzięki niej pozbędziesz się zbędnych kilogramów, nauczysz się jak powinnaś jeść i uzupełnisz leczenie w tak ważny aspekt jakim jest dieta. Dołącz do diety Hashi!

    Choroba Hashimoto należy do schorzeń autoimmunologicznych, w których układ odpornościowy atakuje własne komórki i tkanki, w tym przypadku tarczycę i rozwija się przewlekły stan zapalny. Dochodzi do trwającego latami, często bezobjawowego niszczenia tarczycy, co prowadzi do zmniejszenia ilości produkowanych hormonów.

    Co musi się wydarzyć, żeby doszło do rozwoju Hashimoto? Jakie są przyczyny tej choroby? I czy można zrobić coś, żeby się przed nią ustrzec? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.

    Przyczyny choroby Hashimoto można podzielić na 2 grupy:

    • genetyczne
    • środowiskowe

    Obie te grupy w pewien sposób spina wadliwie funkcjonujący układ odpornościowy. Tak naprawdę istotą Hashimoto nie jest zła praca tarczycy, a właśnie układu immunologicznego. Jeśli jednocześnie zadziałają pewne czynniki zewnętrzne oraz skłonność genetyczna, to może dojść do rozwoju choroby.

    Z dziada pradziada… czyli podłoże genetyczne

    podłoże genetyczne Hashimoto

    Hashimoto to choroba genetyczna. Nasz przodek nie musiał jednak chorować dokładnie na Hashimoto, po to, by ją nam przekazać. Mogła to być inna choroba tarczycy lub nawet inna choroba autoimmunologiczna, np. toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu 1.

    Dlatego w takim przypadku bardzo ważna jest profilaktyka. Jeśli w Twojej rodzinie ktoś chorował na Hashimoto albo jakąkolwiek chorobę tarczycy lub inną chorobę autoimmunologiczną, warto szczególnie zadbać o siebie i wykonywać regularne badania kontrolne. Pozwoli to na wczesne wykrycie choroby i rozpoczęcie leczenia.

    Jeśli więc nikt w mojej rodzinie nie miał takich chorób, to jestem bezpieczna? Niestety nie. Choroba Hashimoto powstaje w wyniku połączenia co najmniej kilku czynników, w tym również środowiskowych. Dlatego Hashimoto może się pojawić u osoby, której rodzina była zdrowa.

    Jakie są inne przyczyny Hashimoto?

    Wybrane przyczyny Hashimoto o podłożu środowiskowym.

    Poniżej przedstawiona została lista przyczyn Hashimoto o podłożu środowiskowym:

    • nadmiar jodu – Nadmierna ilość tego pierwiastka hamuje produkcję hormonów tarczycy. Powoduje to wzrost TSH i rozwój niedoczynności tarczycy. Dodatkowo nadmiar jodu wzmaga odpowiedź autoimmunologiczną. Są badania, które sugerują, że w rejonach, gdzie wprowadzono obligatoryjne wzbogacanie soli w jod jest więcej chorób autoimmunologicznych.
      Z drugiej jednak strony niedobór jodu jest równie szkodliwy dla tarczycy. Taki stan może także doprowadzić do rozwoju niedoczynności oraz wola tarczycy.
    • infekcje wirusowe i bakteryjne (wirus Coxsackie B, retrowirusy, wirus zapalenia wątroby typu C, Helicobacter pylori, Yersinia enterocolitica, Borrelia burgdorferi)
    • stres – Silny stres, szczególnie jeśli trwa długi czas upośledza działanie układu odpornościowego. A to właśnie zaburzenia układu immunologicznego są podstawą choroby Hashimoto.
    • palenie papierosów– Podczas spalania tytoniu powstaje cyjanek, który zaburza wchłanianie jodu i produkcję hormonów tarczycy
    • niektóre leki (amiodaron, sole litu, interferon α, interleukiny oraz czynnik wzrostowy granulocytów)
    • niedobór selenu– Selen to pierwiastek, który obok jodu odgrywa kluczową rolę w prawidłowej pracy tarczycy. Jego niedobór może powodować uszkodzenie tarczycy, m.in. na skutek braku ochrony przed stresem oksydacyjnym, za którą odpowiada właśnie selen.
    • niedobór witaminy D3 – Badania osób z Hashimoto wykazały, że chorobie towarzyszy niskie stężenie witaminy D we krwi
    • współwystępowanie innych chorób autoimmunologicznych– mowa tu o takich chorobach jak np. cukrzyca typu 1 i reumatoidalne zapalenie stawów
    • duża ekspozycja na promieniowanie rentgenowskie i zanieczyszczenia
      Życie w zanieczyszczonym środowisku bez wątpienia negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Dotyczy to również tarczycy. Badania prowadzone w okolicach Czarnobylu oraz rejonie zakładu petrochemicznego na Sycylii jednoznacznie to przesądzają.
      Wśród szkodliwych pierwiastków i związków chemicznych, które zwiększają ryzyko rozwoju Hashimoto wymienia się: triclosan, bisfenol A, chlor, fluor, brom, lit i metale ciężkie.

    Hashimoto po porodzie

    Hashimoto po porodzie

    Hashimoto nazywa się poporodowym, kiedy pojawienie się lub nasilenie objawów nastąpiło w ciągu roku od porodu lub poronienia. Dotyczy 5-10% kobiet. Najczęściej jest to stan przejściowy i ustępuje po kilku-kilkunastu miesiącach. Niestety aż u 70% kobiet w czasie kolejnej ciąży może dojść do nawrotu choroby, a u około 20% może rozwinąć się trwała niedoczynność tarczycy.

    Dlaczego dotyka to kobiety, które były w ciąży?
    W czasie ciąży dochodzi do naturalnego obniżenia odporności, której celem jest uniknięcie zwalczania „obcych” komórek rozwijającego się dziecka. Ta sytuacja diametralnie się zmienia po porodzie i może dojść do nadreaktywności układu odpornościowego. Wówczas organizm zwraca się przeciwko tarczycy i rozwija się m.in. Hashimoto.

    Czy chorobie Hashimoto można zapobiec?

    Samej chorobie niestety nie. Natomiast jeśli w rodzinie występowały przypadki chorób tarczycy lub innych autoimmunologicznych schorzeń, to warto regularnie wykonywać badania kontrolne. Dzięki temu unikniemy ewentualnych powikłań i ciężkich objawów, a także chodzenia od lekarza do lekarza w poszukiwaniu przyczyny złego samopoczucia.

    Czy wiesz, że dieta to równie ważny element leczenia Hashimoto jak np. regularne przyjmowanie leków? Nie zaniedbuj tego. Jeśli chcesz być pewna, że to, co jesz będzie służyć Twojemu zdrowiu i spowoduje, że pozbędziesz się zbędnych kilogramów, to dołącz do diety Hashi!

    Iwona Pawłowska
    Iwona Pawłowskahttps://dietahashimoto.pl/o-nas/
    Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, z ponad 9-letnim doświadczeniem. W swojej karierze pomogłam tysiącom osób zrzucić zbędne kilogramy, czy poprawić swoje nawyki żywieniowe. Napisz do mnie a pomogę ci zmienić twoją dietę na lepszą!

    Najpopularniejsze

    Najnowsze