Słodkie wypieki w Hashimoto

Zmiana diety w związku z chorobą czy potrzebą odchudzania zazwyczaj kojarzy się z odmówieniem sobie wszystkiego, co do tej pory nam smakowało. Ze słodyczami włącznie.

Zgoda, jeśli dotyczy to gotowych, sklepowych smakołyków, które pełne są cukru, niezdrowego tłuszczu i różnych, dziwnych dodatków.

Ale nie jest prawdą, że na takiej diecie desery są zakazane. Trzeba tylko wiedzieć jak je przygotować i oczywiście zjeść odpowiednią porcję, wliczając ją w całodzienny bilans kaloryczny.

Mam dla Was 10 przepisów na słodkie wypieki, które śmiało mogą włączyć do swojej diety osoby z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy. Nawet w czasie odchudzania.

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

Będzie to fajna przekąska, np. do weekendowej kawki.

Smacznego!

Ciastka

3-składnikowe ciasteczka

Składniki (12 sztuk)
• ½ szklanki mąki kokosowej (65 g)
• ½ szklanki miodu (160 g)
• ¾ szklanki masła orzechowego (210 g)

Sposób przygotowania:

  1. Miód i masło orzechowe włożyć do rondelka i rozpuścić.
  2. Wymieszać z mąką kokosową.
  3. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  5. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasto wyjąć z lodówki i uformować 12 kulek.
  7. Przełożyć na blachę i rozpłaszczyć.
  8. Piec 10-12 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 175 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 11 g
• węglowodany: 13 g

Przepis pochodzi z e-booka “50 Hashi słodkości”

Korzenne ciastka

Składniki (12 sztuk)
• 200 g suszonych daktyli
• 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1/4 szklanki mleka owsianego lub migdałowego
• skórka otarta z ½ pomarańczy
• 4 łyżki kakao naturalnego (40 g)
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
• 1 szklanka mąki ryżowej (130 g)
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Daktyle, sok, mleko oraz skórkę z pomarańczy zblendować.
  3. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać.
  4. Do masy dodać mąkę i sodę. Ponownie wymieszać (jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, to można dodać trochę więcej mąki).
  5. Z masy formułować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć dłonią.
  6. Piec przez ok. 12 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 107 kcal
• białko: 2 g
• tłuszcz: 1 g
• węglowodany: 23 g

Ciasta

Czekoladowe ciasto z cukinią

Składniki (12 porcji)
• 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (260 g)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• ½ szklanki kakao naturalnego (65 g)
• 3 banany (345 g)
• 1 średnia cukinia (280 g)
• 2 jajka
• ¼ szklanki mleka owsianego
• 80 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i dokładnie odcisnąć.
  4. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) przełożyć do blendera i zmiksować.
  5. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką.
  6. Ciasto przełożyć do blaszki.
  7. Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 193 kcal
• białko: 6 g
• tłuszcz: 6 g
• węglowodany: 30 g

Przepis pochodzi z e-booka “50 Hashi słodkości”

Ciasto marchewkowe z kokosową bitą śmietaną

Składniki (12 porcji)
Ciasto:
• 1 ¼ szklanki mąki owsianej (130 g)
• ¾ szklanki mąki migdałowej (85 g)
• ¾ szklanki ksylitolu (150 g)
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 4 łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki mielonego imbiru
• ½ łyżeczki mielonych goździków
• 6 łyżek musu jabłkowego bez cukru (60 g)
• ¼ szklanki mleka owsianego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1,5 szklanki startej marchewki
• ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich (50 g)

Kokosowa bita śmietana:
• 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
• 2 łyżki ksylitolu (25 g)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. W misce wymieszać mąki, ksylitol i przyprawy.
  3. Dodać mus jabłkowy, mleko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  4. Dodać startą marchewkę i posiekane orzechy.
  5. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 22 cm.
  6. Piec około 35 minut, do suchego patyczka.
  7. Przygotować kokosową bitą śmietanę: mleko kokosowe trzeba na co najmniej 24 godziny wcześniej wstawić do lodówki. Musi być dobrze schłodzone.
  8. Ksylitol zblendować na puder.
  9. Otworzyć puszkę mleka. Do miski przełożyć tylko tę gęstą część.
  10. Dodać ksylitol w pudrze. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta bita śmietana.
  11. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół.
  12. Jedną warstwę posmarować kokosową bitą śmietaną. Przykryć drugą warstwą ciasta. Resztą bitej śmietany posmarować całe ciasto (jak tort).

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 227 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 14 g
• węglowodany: 27 g

Przepis pochodzi z e-booka “15 szybkich Hashi przepisów – wydanie 1”

Babeczki

Bananowo-czekoladowe muffiny

Składniki (12 sztuk)
• 3 dojrzałe banany (245 g)
• 2 jajka
• 25 g miodu
• 200 g masła orzechowego
• 3,5 łyżki kakao naturalnego (35 g)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 100 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę pokroić.
  2. Banany rozgnieść widelcem. Dodać miód i masło orzechowe. Wymieszać.
  3. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  4. Ciastem wypełnić foremki na muffinki.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 208 kcal
• białko: 7 g
• tłuszcz: 12,5 g
• węglowodany: 17 g

Czekoladowa babeczka z płynną czekoladą

Składniki (3 sztuki)
• 100 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
• 50 g oleju kokosowego
• 2 jajka
• 3 łyżki ksylitolu (35 g)
• 1 łyżka mąki jaglanej lub owsianej (10 g)

Sposób przygotowania:

  1. Foremki wysmarować olejem kokosowym.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
  3. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z olejem.
  4. Jajka wybić do miski. Dodać ksylitol i wymieszać rózgą lub krótko mikserem, nie ubijać.
  5. Dodać mąkę i wymieszać.
  6. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę.
  7. Gotową masę przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika.
  8. Piec 8 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 417 kcal
• białko: 6,5 g
• tłuszcz: 31 g
• węglowodany: 30 g

Migdałowe muffiny z bananem

Składniki (12 sztuk)
• 2 szklanki mąki migdałowej (220 g)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 banany (345 g)
• 1 jajko
• 2 łyżki miodu (70 g)
• 80 g czekolady gorzkiej, min, 70% kakao
• ¼ szklanki orzechów włoskich (25 g)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. W jednej misce wymieszać suche składniki.
  3. Wszystkie mokre składniki zblendować i dodać do miski z suchymi. Dokładnie wymieszać.
  4. Dodać pokrojoną czekoladę i orzechy.
  5. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do ¾ wysokości.
  6. Piec 18-20 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 214 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 13 g
• węglowodany: 18 g

Czekoladowe muffinki z malinami

Składniki (12 sztuk)
• 1,5 szklanki mąki owsianej (160 g)
• 1 szklanka kakao naturalnego (150 g)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ½ szklanki mocnej, czarnej kawy
• ½ szklanki mleka owsianego (125 g)
• 3 łyżki oliwy z oliwek (24 g)
• ¼ szklanki ksylitolu (50 g)
• 1,5 szklanki malin (180 g)
• 75 g pokrojonej czekolady gorzkiej, min. 70% kakao

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
  3. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, ksylitol i sodę.
  4. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: kawę, mleko i oliwę.
  5. Połączyć zawartość obu misek.
  6. Dodać pokrojoną czekoladę i maliny i delikatnie wymieszać.
  7. Gotową masę przełożyć do foremek.
  8. Wstawić do piekarnika na około 20 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 185 kcal
• białko: 4 g
• tłuszcz: 8 g
• węglowodany: 25 g

Przepis pochodzi z e-booka “15 szybkich Hashi przepisów – wydanie 4”

Muffiny czekoladowo-kawowe

Składniki (12 sztuk)
• 1,5 szklanki mąki owsianej (160 g)
• ½ szklanki kakao naturalnego (65 g)
• ½ szklanki ksylitolu (100 g)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• 100 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao
• 2 jajka
• ½ szklanki mleka kokosowego (100 g)
• ½ szklanki mocnej, wystudzonej kawy
• ½ szklanki oleju rzepakowego (110 g)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
  2. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami.
  3. W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki.
  4. Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie wymieszać.
  5. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do foremek. Piec 15-20 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 250 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 16 g
• węglowodany: 25 g

Przepis pochodzi z e-booka “50 Hashi słodkości”

Czekoladowo-pomarańczowa babeczka

Składniki (2 sztuki)
• 2 małe banany (160 g)
• 2 jajka
• 4 łyżki kakao (40 g)
• ½ szklanki mleka owsianego (125 g)
• skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zblendować.
  2. Masę przełożyć do 2 foremek.
  3. Piec 10-12 minut w 180 st. C.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 273 kcal
• białko: 11 g
• tłuszcz: 10 g
• węglowodany: 36 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Zima 1

5 1 Głos
Ocena artykułu

Zasubskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze