3 przepisy na smaczny obiad dla osób z Hashimoto
Obiad to główny posiłek, który najczęściej realizuje największą część naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Często to jedyny ciepły posiłek w trakcie całego dnia. Dlatego to, co zjemy na obiad ma ogromne znaczenie i powinno być przemyślane.
Obiad idealny
Wzorcowy talerz obiadowy w połowie składa się z warzyw, ¼ zajmuje produkt białkowy, a więc mięso, ryba, jaja lub nasiona roślin strączkowych, a pozostała ¼ należy do produktów zbożowych i ziemniaków.
Oczywiście nikt z nas w ten sposób nie rozkłada tych produktów na talerzu, ale dzięki takiemu podziałowi łatwiej jest sobie wyobrazić odpowiednie proporcje poszczególnych składników tego posiłku.
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Obiadu, ze względu na jego wielkość najlepiej nie planować na ostatni posiłek. W zależności jakie mamy możliwości może to być 3, 4 lub nawet 2 posiłek w trakcie dnia.
Po przepisach na śniadania, które znajdziecie w artykule: „4 przepisy na pyszne śniadania dla osób z Hashimoto” przyszedł czas na moje propozycje na dania obiadowe.
Przygotowałam 3 przepisy:
- z mięsem
- z rybą
- roślinny: z soczewicą
Dla każdego coś dobrego ?. Ale najpierw…
Jak powinien wyglądać obiad odpowiedni dla osób z Hashimoto?
Przepisy, które przygotowałam są odpowiednie dla osób z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy, a to oznacza, że nie zawierają składników, które należy unikać przy Hashimoto, czyli:
- glutenu
- produktów mlecznych
- soi
Natomiast dostarczają składników, które są ważne przy Hashimoto:
- roślinne i zwierzęce białko (ciecierzyca, soczewica, mięso, ryby)
- kwasy tłuszczowe omega-3 (oliwa z oliwek, ryby)
- żelazo (mięso, soczewica, ciecierzyca)
- selen (mięso, ryby)
- cynk (mięso, soczewica, ciecierzyca)
- witaminę B12 (mięso)
- witaminę D3 (ryby)
- inne witaminy, m.in. A, C, K, E (warzywa)
- przeciwutleniacze (warzywa, passata pomidorowa, przyprawy)
Smacznego! ?
Udka curry z ryżem i warzywami
Składniki (4 porcje)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 żółte papryki
- 1 papryczka chili
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 4 udka z kurczaka (po 150g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200g ciecierzycy konserwowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 160g suchego ryżu brązowego
- szczypta soli
- pieprz
Przygotowanie:
- Obierz cebulę, czosnek i imbir.
- Z papryk usuń gniazda nasiennie.
- Zmiksuj na pastę 1 cebulę, 1 paprykę, czosnek, imbir, papryczkę chili (wcześniej możesz usunąć z niej pestki, jeśli wolisz mniej ostre jedzenie), kolendrę, miód i przyprawy.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż z każdej strony udka, do zarumienienia.
- Mięso przełóż na talerz, a do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę pozostałą cebulę i paprykę.
- Na patelnię dodaj przygotowaną pastę z warzyw i smaż około 5 minut.
- Wlej 2 szklanki wody. Dodaj ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj obsmażonego kurczaka, przykryj pokrywką i gotuj około 45 minut, na wolnym ogniu.
- W międzyczasie ugotuj ryż.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 550 kcal
- białko: 34g
- tłuszcze: 19,5g
- węglowodany: 59g
Ryba w papilocie
Składniki (1 porcja)
- 1 duży ziemniak (100g)
- ¼ żółtej papryki
- 1 marchewka
- garść fasolki szparagowej
- kilka różyczek kalafiora
- ½ cytryny
- 150g fileta z dorsza lub halibuta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ziemniaka obierz i pokrój w grube plastry. Gotuj przez około 6 minut (muszą być miękkie, ale nie rozpadające się) i ostudź.
- Cytrynę pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a marchewkę i paprykę w kostkę.
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Dodaj rybę i skrop oliwą.
- Dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż na arkusz pergaminu i dokładnie zawiń.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Wstaw rybę w papilocie i piecz 18-20 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 330 kcal
- białko: 31g
- tłuszcze: 9g
- węglowodany: 33g
Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Podobają Ci się takie przepisy? Tak pysznie zjesz w diecie Hashi. > Sprawdź!
Bakłażan faszerowany soczewicą z sosem pomidorowym
Składniki (4 porcje)
- 2 bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 pęczek kopru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 40g suchego ryżu brązowego
- 50g suchej zielonej soczewicy
- 50g rodzynek
Sos pomidorowy
- 400g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Bakłażany przekrój wzdłuż na pół.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W garnku zagotuj wodę. Włóż bakłażany i gotuj je około 6-8 minut, do miękkości. Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Z bakłażanów wydrąż miąższ, tak, żeby zmieściło się nadzienie. Miąższ z bakłażanów pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj kminek i smaż razem jeszcze chwilę.
- Do miski z miąższem bakłażana dodaj ryż, soczewicę, pokrojoną paprykę, przesmażoną cebulę z czosnkiem, rodzynki i połowę posiekanego koperku.
- Powstałym farszem wypełnij wydrążone bakłażany. Skrop 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Wstaw do piekarnika na 25 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy: czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie. Dodaj passatę i gotuj razem 5-10 minut.
- Gotowe bakłażany polej sosem i posyp pozostałym koperkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 257 kcal
- białko: 10g
- tłuszcze: 4,5g
- węglowodany: 48g