3 przepisy na smaczny obiad dla osób z Hashimoto
Obiad to główny posiłek, który najczęściej realizuje największą część naszego dziennego zapotrzebowania na energię. Często to jedyny ciepły posiłek w trakcie całego dnia. Dlatego to, co zjemy na obiad ma ogromne znaczenie i powinno być przemyślane.
Obiad idealny
Wzorcowy talerz obiadowy w połowie składa się z warzyw, ¼ zajmuje produkt białkowy, a więc mięso, ryba, jaja lub nasiona roślin strączkowych, a pozostała ¼ należy do produktów zbożowych i ziemniaków.
![obiad proporcje](https://dietahashimoto.pl/wp-content/uploads/2020/11/obiad-proporcje.png)
Oczywiście nikt z nas w ten sposób nie rozkłada tych produktów na talerzu, ale dzięki takiemu podziałowi łatwiej jest sobie wyobrazić odpowiednie proporcje poszczególnych składników tego posiłku.
![](https://dietahashimoto.pl/wp-content/uploads/2024/06/Baner-DH-3481-x-2611--1024x768.jpg)
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Obiadu, ze względu na jego wielkość najlepiej nie planować na ostatni posiłek. W zależności jakie mamy możliwości może to być 3, 4 lub nawet 2 posiłek w trakcie dnia.
Po przepisach na śniadania, które znajdziecie w artykule: „4 przepisy na pyszne śniadania dla osób z Hashimoto” przyszedł czas na moje propozycje na dania obiadowe.
Przygotowałam 3 przepisy:
- z mięsem
- z rybą
- roślinny: z soczewicą
Dla każdego coś dobrego ?. Ale najpierw…
Jak powinien wyglądać obiad odpowiedni dla osób z Hashimoto?
Przepisy, które przygotowałam są odpowiednie dla osób z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy, a to oznacza, że nie zawierają składników, które należy unikać przy Hashimoto, czyli:
- glutenu
- produktów mlecznych
- soi
Natomiast dostarczają składników, które są ważne przy Hashimoto:
- roślinne i zwierzęce białko (ciecierzyca, soczewica, mięso, ryby)
- kwasy tłuszczowe omega-3 (oliwa z oliwek, ryby)
- żelazo (mięso, soczewica, ciecierzyca)
- selen (mięso, ryby)
- cynk (mięso, soczewica, ciecierzyca)
- witaminę B12 (mięso)
- witaminę D3 (ryby)
- inne witaminy, m.in. A, C, K, E (warzywa)
- przeciwutleniacze (warzywa, passata pomidorowa, przyprawy)
Smacznego! ?
Udka curry z ryżem i warzywami
![udko curry](https://dietahashimoto.pl/wp-content/uploads/2020/11/udko-curry.png)
Składniki (4 porcje)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 żółte papryki
- 1 papryczka chili
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 4 udka z kurczaka (po 150g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 200g ciecierzycy konserwowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 160g suchego ryżu brązowego
- szczypta soli
- pieprz
Przygotowanie:
- Obierz cebulę, czosnek i imbir.
- Z papryk usuń gniazda nasiennie.
- Zmiksuj na pastę 1 cebulę, 1 paprykę, czosnek, imbir, papryczkę chili (wcześniej możesz usunąć z niej pestki, jeśli wolisz mniej ostre jedzenie), kolendrę, miód i przyprawy.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i obsmaż z każdej strony udka, do zarumienienia.
- Mięso przełóż na talerz, a do garnka wrzuć pokrojoną w kostkę pozostałą cebulę i paprykę.
- Na patelnię dodaj przygotowaną pastę z warzyw i smaż około 5 minut.
- Wlej 2 szklanki wody. Dodaj ciecierzycę i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj obsmażonego kurczaka, przykryj pokrywką i gotuj około 45 minut, na wolnym ogniu.
- W międzyczasie ugotuj ryż.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 550 kcal
- białko: 34g
- tłuszcze: 19,5g
- węglowodany: 59g
Ryba w papilocie
![ryba w papilocie](https://dietahashimoto.pl/wp-content/uploads/2020/11/Ryba-w-papilocie.png)
Składniki (1 porcja)
- 1 duży ziemniak (100g)
- ¼ żółtej papryki
- 1 marchewka
- garść fasolki szparagowej
- kilka różyczek kalafiora
- ½ cytryny
- 150g fileta z dorsza lub halibuta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ziemniaka obierz i pokrój w grube plastry. Gotuj przez około 6 minut (muszą być miękkie, ale nie rozpadające się) i ostudź.
- Cytrynę pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, a marchewkę i paprykę w kostkę.
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Dodaj rybę i skrop oliwą.
- Dopraw solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż na arkusz pergaminu i dokładnie zawiń.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Wstaw rybę w papilocie i piecz 18-20 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 330 kcal
- białko: 31g
- tłuszcze: 9g
- węglowodany: 33g
Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Podobają Ci się takie przepisy? Tak pysznie zjesz w diecie Hashi. > Sprawdź!
Bakłażan faszerowany soczewicą z sosem pomidorowym
![Bakłażan faszerowany](https://dietahashimoto.pl/wp-content/uploads/2020/11/Baklazan-faszerowany.png)
Składniki (4 porcje)
- 2 bakłażany
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 pęczek kopru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 40g suchego ryżu brązowego
- 50g suchej zielonej soczewicy
- 50g rodzynek
Sos pomidorowy
- 400g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Bakłażany przekrój wzdłuż na pół.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W garnku zagotuj wodę. Włóż bakłażany i gotuj je około 6-8 minut, do miękkości. Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
- Z bakłażanów wydrąż miąższ, tak, żeby zmieściło się nadzienie. Miąższ z bakłażanów pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj kminek i smaż razem jeszcze chwilę.
- Do miski z miąższem bakłażana dodaj ryż, soczewicę, pokrojoną paprykę, przesmażoną cebulę z czosnkiem, rodzynki i połowę posiekanego koperku.
- Powstałym farszem wypełnij wydrążone bakłażany. Skrop 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Wstaw do piekarnika na 25 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy: czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie. Dodaj passatę i gotuj razem 5-10 minut.
- Gotowe bakłażany polej sosem i posyp pozostałym koperkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 257 kcal
- białko: 10g
- tłuszcze: 4,5g
- węglowodany: 48g