Owsianka w Hashimoto

Owsianka w Hashimoto

Owsianki to zaraz za kanapkami najczęściej spożywane śniadanie Polaków. Ma bez wątpienia wiele zalet. Oprócz walorów zdrowotnych, to również szybkie i smaczne danie, które można przygotować na różne sposoby.

W tym artykule znajdziesz 5 przepisów na owsianki, które będą doskonałym pomysłem na śniadanie osoby z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy.

Ale najpierw odpowiem na kilka, bardzo często zadawanych pytań w kontekście owsianki i płatków owsianych.

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

Czy owies to zboże bezglutenowe?

Tak, owies to zboże naturalnie bezglutenowe. Ale…

Bardzo często jest tym glutenem zanieczyszczony. Począwszy od uprawy, po produkcję, pakowanie i przechowywanie. Dlatego osoby z celiakią mogą stosować tylko te produkty owsiane, które zostały oznaczone logiem przekreślonego kłosa. To gwarantuje, że owies pochodzi z kontrolowanej uprawy, a produkty owsiane są przygotowane w odpowiedni sposób.

Bez stwierdzonej alergii lub nietolerancji można korzystać z tych ogólnodostępnych produktów owsianych. Zawartość w nich glutenu nie jest zbyt duża.

Wyjątkiem są wyraźne dolegliwości po spożyciu produktów owsianych. W takim przypadku trzeba z nich całkowicie zrezygnować lub też korzystać z tych bezglutenowych.

Jak wybrać dobre płatki owsiane?

Po pierwsze, jeśli masz alergię na gluten lub chorujesz na celiakię, to szukaj tylko takich płatków owsianych, które mają logo przekreślonego kłosa na opakowaniu, czyli tych, które są bezglutenowe.

Po drugie, kupuj te płatki, które są najmniej przetworzone, czyli tzw. zwykłe lub górskie. Mają one najwyższą wartość odżywczą. Na sklepowych półkach znajdziesz jeszcze płatki błyskawiczne, które oprócz tego, że są mocno rozdrobnione, to dodatkowo zostały poddane procesowi parzenia. Dzięki temu nie trzeba ich gotować, ale też przez to straciły sporą część witamin i składników mineralnych.

Na mleku czy na wodzie?

Tak naprawdę oba te napoje nadają się do przygotowania owsianki. Oczywiście w diecie bezmlecznej powinno być to mleko roślinne. Trzeba też mieć na względzie, że woda nie dodaje owsiance kalorii, a taka np. szklanka mleka owsianego to dodatkowych 115 kcal.

Jak prawidłowo przygotować owsiankę?

Sposób gotowania owsianki to bardzo istotna kwestia. Płatki, które będziemy gotować aż do rozklejenia będą miały niestety wysoki indeks glikemiczny, a to nie służy ani zdrowiu, ani odchudzaniu.

Dlatego najlepiej gotować je bardzo krótko albo zalać na chwilę wrzątkiem.

Czy mogę jeść owsiankę przy insulinooporności?

Tak, ale koniecznie zwróć uwagę na jej sposób przygotowania. Tak, żeby indeks glikemiczny płatków nie był wysoki.

Pamiętaj też o odpowiednich dodatkach. Sam owoc to nie będzie dobry pomysł. Dodaj też kilka orzechów albo masło orzechowe. Dzięki temu indeks glikemiczny takiego dania będzie niski lub maksymalnie średni.

Owsianka w Hashimoto – przepisy

Jesienna owsianka z jabłkiem

Składniki (1 porcja)
• 3 łyżki płatków owsianych (30 g)
• ¾ szklanki mleka owsianego (190 g)
• ½ łyżeczki masła migdałowego (5 g)
• 2 orzechy włoskie (8 g)
• szczypta cynamonu, kurkumy, imbiru i pieprzu
• 1 jabłko (190 g)

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnie wrzucić przyprawy i płatki. Chwilę razem prażyć. Przełożyć do garnka i zalać mlekiem.
  2. Gotować około 5 minut.
  3. Do gotowej owsianki dodać posiekane orzechy, masło migdałowe i pokrojone jabłko.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 388,5 kcal
• białko: 8 g
• tłuszcz: 13 g
• węglowodany: 64 g

Przepis pochodzi z diety Hashi – Jesień 2!

Czekoladowa owsianka z masłem orzechowym i malinami

Składniki (1 porcja)
• 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
• ½ szklanki mleka owsianego (125 g)
• ¼ szklanki wody
• ¾ łyżki kakao naturalnego (7,5 g)
• szczypta cynamonu
• 1 łyżeczka masła orzechowego (10 g)
• garść malin (90 g)

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlać wodę i mleko.
  2. Dodać kakao i cynamon. Zagotować.
  3. Dodać płatki owsiane. Gotować około 5-6 minut.
  4. Do gotowej owsianki dodać masło orzechowe i rozmrożone maliny.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 344 kcal
• białko: 10 g
• tłuszcz: 11 g
• węglowodany: 55 g

Przepis pochodzi z diety Hashi – Zima 1!

Marchewkowo-kokosowa nocna owsianka

Składniki (1 porcja)
• 4 łyżki płatków owsianych (40 g)
• ¾ szklanki mleka owsianego (190 g)
• 1 mała marchewka
• 1 łyżeczka nasion chia
• ½ łyżki rodzynek (7,5 g)
• szczypta cynamonu
• 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
  2. Wszystkie składniki wymieszać.
  3. Przełożyć do zamykanego pojemniczka i na noc schować do lodówki.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 363 kcal
• białko: 8 g
• tłuszcz: 12 g
• węglowodany: 60 g

Przepis pochodzi z diety Hashi – Zima 1!

Pieczona owsianka z bananem i borówkami

Składniki (2 porcje)
• 1 banan (115 g)
• ¾ szklanki borówek (105 g)
• ½ szklanki płatków owsianych (65 g)
• 2 orzechy włoskie (8 g)
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta cynamonu
• 1 jajko
• ½ szklanki mleka owsianego

Sposób przygotowania:

  1. Banana rozgnieść widelcem.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  3. Przełożyć do formy do zapiekania.
  4. Piec około 30 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 300 kcal
• białko: 9 g
• tłuszcz: 8 g
• węglowodany: 50 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Wiosna 2!

Wytrawna owsianka z jajkiem

Składniki (1 porcja)
• 6 małych pieczarek (54 g)
• ½ papryki (75 g)
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek
• szczypta soli i pieprzu
• 1 szklanka wody
• 3 łyżki mleka owsianego (30 g)
• ½ szklanki płatków owsianych (65 g)
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy. Wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. Smażyć około 5 minut.
  2. Doprawić solą i pieprzem.
  3. W garnku zagotować wodę z mlekiem. Wrzucić płatki i gotować około 5 minut.
  4. Odstawić na kilka minut, żeby owsianka zgęstniała.
  5. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i usmażyć sadzone.
  6. Owsiankę przełożyć do miseczki.
  7. Dodać paprykę z pieczarkami i jajko. Posypać szczypiorkiem.
  8. Doprawić solą i pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 404 kcal
• białko: 17 g
• tłuszcz: 15 g
• węglowodany: 55 g

Przepis pochodzi z diety Hashi – Wiosna 1!

3.8 6 Głosy
Ocena artykułu

Zasubskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze