Zupy w Hashimoto
Zupy, jako łatwostrawne, odżywcze i bogate w składniki posiłki mogące wspierać tarczycę, powinny stać się kluczowym elementem jadłospisu osób zmagających się z chorobą Hashimoto.
Stanowią doskonałą propozycję na kolację. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, co daje uczucie lekkości i nie obciąża już i tak naturalnie spowolnionej pracy układu pokarmowego. Idealnie rozgrzewają w chłodne wieczory, a dodatkowo są bardzo odżywcze.
Można je przygotować na wiele różnych sposobów, a dodając do nich składniki o właściwościach przeciwzapalnych, np. różnokolorowe warzywa, przyprawy, orzechy i nasiona mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych i wspomóc funkcjonowanie tarczycy.
Przygotowaliśmy dla Was 5 przepisów na zupy w Hashimoto, o działaniu przeciwzapalnym, idealne w chorobie Hashimoto! Wypróbujcie sami!
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Zupy w Hashimoto – przepisy
Zupa tajska
Składniki (3 porcje)
- 1 marchewka (80 g)
- 1 cebula
- ½ szklanki czerwonej soczewicy (103 g)
- 1 kawałek imbiru (2 cm)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
- ½ szklanki mleka kokosowego (100 g)
- 80 g makaronu ryżowego
- szczypta soli, curry, papryki słodkiej i ostrej w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i imbir obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Przesmażyć cebulę, czosnek i imbir na rozgrzanej oliwie. Wypłukać soczewicę i dodać do garnka wraz z marchewką. Smażyć 2 minuty mieszając. Zalać wodą. Gotować do miękkości warzyw ok. 25 minut. Wlać mleczko kokosowe i przyprawić. Gotować jeszcze 3-4 minuty. W międzyczasie, przygotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 322 kcal
białko: 11 g
tłuszcz: 11 g
węglowodany: 46 g
Krem z groszku
Składniki (3 porcje)
- 400 g groszku mrożonego
- 2,5 szklanki wody
- 1 kawałek imbiru (1 cm)
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta soli, pieprzu, curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki nasion słonecznika (20 g)
- 3 łyżeczki jogurtu kokosowego (30 g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Groszek wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać czosnek i imbir. Gotować do miękkości groszku około 20-25 minut. Przyprawić i zblendować. Do każdej porcji dodać kleks jogurtu. Posypać nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 160 kcal
białko: 10 g
tłuszcz: 4 g
węglowodany: 25 g
Krem czosnkowy
Składniki (2 porcje)
- 2 małe ziemniaki (70 g)
- 2 marchewki (150 g)
- ¼ selera korzeniowego (40 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
- 70 g fasoli szparagowej
- 2 cm imbiru
- 5 ząbków czosnku
- ½ cebuli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Warzywa obrać i pokroić. Rozgrzać w garnku oliwę i podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać pozostałe warzywa i smażyć 1 minutę. Zalać wszystko wodą. Gotować do miękkości warzyw około 35 minut. Przyprawić i zblendować. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 130 kcal
białko: 3,5 g
tłuszcz: 4 g
węglowodany: 22 g
Przeciwzapalny krem marchewkowo-cukiniowy
Składniki (3 porcje)
- 200 g marchewki
- 60 g cukinii
- 1/2 cebuli
- 1 szklanka wody
- 1 ząbek czosnku
- 100 g passaty pomidorowej
- 1 kawałek imbiru (1 cm)
- szczypta soli, pieprzu, cynamonu, kurkumy
- 2 łyżki nasion słonecznika (20 g)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, pokroić i ugotować do miękkości w wodzie. Doprawić przyprawami i dodać passatę pomidorową. Gotować jeszcze 5-7 minut. Wszystko zblendować na krem. Posypać posiekaną natką pietruszką i nasionami słonecznika.
Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 119 kcal
białko: 4,5 g
tłuszcz: 5,5 g
węglowodany: 16,5 g
Prosta zupa pomidorowa
Składniki (3 porcje)
- 1 marchewka (85 g)
- 1 pietruszka (50 g)
- 1 łodyga selera naciowego (25 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- 500 g passaty pomidorowej
- szczypta soli, pieprzu, cynamonu, kurkumy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2 g)
- 80 g makaronu z soczewicy
- 2 łyżki natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać i drobno posiekać. Warzywa obrać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć czosnek. Dodać pozostałe warzywa i zalać wodą. Ugotować warzywa do miękkości. Dodać passatę pomidorową i przyprawy. Gotować 10 minut. Zblendować wszystko. W międzyczasie ugotować makaron. Dodać do zupy. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 178 kcal
białko: 10 g
tłuszcz: 1,5 g
węglowodany: 35 g
Inne propozycje na zdrowe kolacje w Hashimoto znajdziesz w naszym wpisie:
Kolacje w Hashimoto – przepisy na cały tydzień