3 zdrowe pasty do gofrów i naleśników
Pyszne naleśniki lub chrupiące gofry, a do tego kremowa pasta z orzechów, czekolady lub jednego i drugiego.
Mniam…
Takie połączenie to idealny pomysł na leniwe śniadanie lub deser. Ale…
Gotowe pasty orzechowe mają często, delikatnie rzecz ujmując, słaby skład. Zazwyczaj są dosładzane, a do tego mnóstwo w nich niskiej jakości tłuszczu. Do tego dodatki, konserwanty i tym podobne.
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Czemu by nie zrobić takiej pasty w domu? I to w zdrowszej wersji. Potrzeba tylko kilku składników i blender. Nie zajmuje to dużo czasu, a gotową pastę można przechowywać tygodniami.
Przygotowałam dla Was 3 przepisy na zdrowe pasty do gofrów i naleśników, które pokocha cała Wasza rodzina. Można je również wykorzystać jako smarowidło do chleba lub dodatek do owsianki. Wystarczy dodać trochę owoców i mamy fajny, pełnowartościowy posiłek.
Jeśli masz ochotę również chlebki przygotować sama, to wypróbuj moje przepisy na bezglutenowe chlebki z patelni.
Smacznego!
Domowy krem orzechowo-czekoladowy a’la nutella
Składniki
• 3 szklanki orzechów laskowych (465 g)
• 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
• szczypta soli
• 80 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 12-15 minut.
- Lekko ostudzić, a następnie usunąć skórkę (wystarczy przełożyć orzechy na ściereczkę i pocierać).
- Orzechy przełożyć do blendera i pulsacyjne blendować na pastę (około 8-10 minut).
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Wymieszać pastę z orzechów z czekoladą, ekstraktem z wanilii i szczyptą soli.
* taką domową nutellę można przechowywać nawet 3 tygodnie w szafce
Wartość odżywcza całości:
• kalorie: 3544 kcal
• białko: 72 g
• tłuszcz: 320 g
• węglowodany: 114 g
Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna.
Podobają Ci się takie przepisy?
Mnóstwo pysznych potraw czeka na Ciebie w Diecie Hashi
Masło migdałowe z cynamonem
Składniki
• 2 szklanki migdałów (340 g)
• 1 ¼ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Migdały wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 10-12 minut.
- Lekko ostudzić, a następnie usunąć skórkę (wystarczy przełożyć orzechy na ściereczkę i pocierać).
- Migdały przełożyć do blendera i pulsacyjne blendować na pastę (około 8-10 minut).
- Dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
* takie domowe masło migdałowe można przechowywać nawet przez miesiąc w lodówce
Wartość odżywcza całości:
• kalorie: 1970 kcal
• białko: 72 g
• tłuszcz: 170 g
• węglowodany: 73 g
Kakaowy hummus na słodko
Składniki
• 400 g ciecierzycy konserwowej
• ¼ szklanki kakao naturalnego (30 g)
• 10 daktyli suszonych (50 g)
• ¼ szklanki masła sezamowego, tahini (60 g)
• ¼ szklanki mleka roślinnego, np. owsianego
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsączyć i wypłukać.
- Daktyle zalać na kilka minut wrzątkiem. Po tym czasie odlać wodę.
- Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować.
* hummus można przechowywać nawet 2 tygodnie w lodówce
Wartość odżywcza całości:
• kalorie: 1231 kcal
• białko: 45 g
• tłuszcz: 45 g
• węglowodany: 160 g
Jeśli lubisz jeść smacznie, ale chcesz też zgubić kilka kilogramów i zadbać o swoją tarczycę, to mam coś dla Ciebie: Dieta Hashi!
To dieta, która pomogła już wielu osobom zrzucić zbędne kilogramy i poprawić wyniki badań!