Sałatki w Hashimoto

Sałatka to niezwykle uniwersalne danie, które można dostosować do własnych preferencji smakowych i potrzeb żywieniowych. Z różnorodnością dostępnych składników, możliwości są niemal nieskończone, co czyni sałatki doskonałym wyborem na każdy posiłek.

W diecie Hashi najczęściej sałatki pojawiają się na kolację. I nie jest to przypadek.
Dzięki swojej objętości, sałatka wypełnia żołądek i daje sytość, mimo niezbyt dużej kaloryczności. Do tego, sałatka daje lekkość, wtedy, kiedy nasz układ pokarmowy powoli zwalnia swoją pracę.

Dlatego, jedzmy sałatki na zdrowie!

Przygotowaliśmy dla Was 8 przepisów na pyszne i zdrowe sałatki. Smacznego!

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

Sałatki w Hashimoto – przepisy

Sałatka z gruszkami i orzechami brazylijskimi

Składniki (2 porcje)
150 g sałaty lodowej
2 gruszki (240 g)
½ czerwonej cebuli
10 orzechów brazylijskich (40 g)
½ łyżeczki musztardy (5 g)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić sałatę lodową w paski.
  2. Usunąć gniazda nasienne z gruszki i pokroić na grube słupki.
  3. Cebulę drobno pokroić.
  4. Orzechy posiekać.
  5. Przygotować dressing z soku z cytryny, musztardy oliwy, soli i pieprzu.
  6. Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać dressingiem i delikatnie wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 273 kcal
• białko: 4,5 g
• tłuszcz: 19 g
• węglowodany: 25 g

Sałatka z sardynkami

Składniki (3 porcje)
2 duże pomidory (385 g)
1 awokado (150 g)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 puszki sardynek w oleju (240 g)
10 zielonych oliwek (25 g)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory pokroić w cząstki, a awokado w kostkę.
  2. Sardynki pokroić na małe kawałki.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie składniki.
  4. Skropić sokiem z cytryny.
  5. Doprawić solą i pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 283 kcal
• białko: 20 g
• tłuszcz: 19 g
• węglowodany: 6 g

Sałatka z soczewicy z buraków z świeżym ogórkiem

Składniki (2 porcje)
75 g czerwonej soczewicy
¾ szklanki wody
½ czerwonej cebuli
1 burak (100 g)
1 ogórek (80 g)
1 łyżka octu balsamicznego (10 g)
1 łyżka musztardy (10 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
2 łyżki nasion słonecznika (30 g)
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Buraka przekroić na pół. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na około 40 minut.
  2. Soczewicę dokładnie wypłukać i przełożyć do rondelka. Zalać wodą i ugotować. Wystudzić.
  3. Wystudzonego buraka pokroić w grubą kostkę.
  4. Ogórka pokroić w plasterki, a cebulę w piórka.
  5. Z oliwy, musztardy, octu, soli i pieprzu przygotować dressing.
  6. Połączyć wszystkie składniki na sałatkę i wymieszać z dressingiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 311 kcal
• białko: 14 g
• tłuszcz: 14 g
• węglowodany: 35 g

Sałatka z kaszą gryczaną

Składniki (4 porcje)
200 g kaszy gryczanej niepalonej
2 ogórki (250 g)
2 pomidory (280 g)
1 marchewka (110 g)
½ pęczka natki pietruszki (20 g)
garść świeżej mięty (2 g)
1 łyżka octu balsamicznego (10 g)
4 łyżki oliwy z oliwek (40 g)
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotować i wystudzić.
  2. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę.
  3. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  4. Pietruszkę i miętę drobno posiekać.
  5. Przygotować dressing z octu, oliwy, soli i pieprzu.
  6. Połączyć składniki sałatki i zalać dressingiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 293 kcal
• białko: 8 g
• tłuszcz: 11 g
• węglowodany: 42 g

Turecka sałatka z fasolą

Składniki (2 porcje)
1 cebula czerwona (70 g)
2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
szczypta soli i pieprzu
2 pomidory (574 g)
1 puszka białej fasoli (260 g, po odsączeniu)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w cząstki.
  2. Fasolę odsączyć i przepłukać.
  3. Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 290 kcal
• białko: 13 g
• tłuszcz: 9 g
• węglowodany: 43 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Wiosna 4

Sałatka z ogórkiem i arbuzem

Składniki (2 porcje)
2 plastry arbuza (700 g)
2 ogórki (250 g)
1 mała czerwona cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2 łyżki pestek dyni (20 g)

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki i arbuza pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.
  2. Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 286 kcal
białko: 6 g
tłuszcz: 13 g
węglowodany: 38 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Lato 2

Prosta sałatka z grejpfruta i awokado – zima

Składniki (2 porcje)
1 grejpfrut (280 g)
1 łyżka migdałów (15 g)
1 awokado (140 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
½ łyżeczki miodu pszczelego (7 g)
¼ łyżeczki musztardy
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Grejpfruta obrać ze skórki i wykrajać, tzw. fileciki, czyli kawałki bez białej osłonki.
  2. Awokado obrać i pokroić w plastry, a migdały posiekać. Przełożyć do miski.
  3. Z oliwy, miodu, musztardy, soli i pieprzu przygotować sos.
  4. Skropić nim sałatkę.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 269 kcal
• białko: 4 g
• tłuszcz: 19 g
• węglowodany: 24 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Zima 1

Sałatka z rukoli, łososia, gruszki i awokado

Składniki (2 porcje)
80 g rukoli (4 garście)
150 g łososia wędzonego
70 g awokado
65 g gruszki
35 g cebuli czerwonej
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
½ łyżki soku z cytryny (5 g)
½ łyżeczki musztardy (5 g)
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Z gruszki wykroić gniazdo nasienne, nie obierać.
  2. Łososia, gruszkę i awokado pokroić w paski, cebulę w piórka.
  3. Skropić sosem z oliwy, soku z cytryny, musztardy soli i pieprzu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 259 kcal
• węglowodany: 23 g
• białko: 18 g
• tłuszcze: 16 g

Przepis pochodzi z diety Hashi Wiosna 4