Gluten a choroba Hashimoto
Czy Hashimoto ma jakiś związek z glutenem? Okazuje się, że tak. Czy zatem każdy, kto choruje na Hashimoto powinien wykluczyć źródła glutenu z diety?
Tym zagadnieniem zajmę się w tym artykule. 🙂
Czym jest gluten?
Gluten to białko zapasowe obecne w takich zbożach jak: pszenica, jęczmień i żyto. Nadaje plastyczności i sprężystości produktom. Stąd m.in. jego powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym.
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Celiakia a Hashimoto
Celiakia, zwana inaczej chorobą trzewną to choroba autoimmunologiczna, w której dochodzi do niewłaściwej reakcji układu odpornościowego na gluten. Atakowane są głównie komórki jelita cienkiego, rozwija się stan zapalny i niszczeniu ulega błona śluzowa jelit. Prowadzi to do upośledzonego wchłaniania i manifestuje się objawami ze strony układu pokarmowego.
Badania wykazują, że od 5 do 40% chorych na Hashimoto może mieć również nietolerancję na gluten lub celiakię. Dodatkowo, ryzyko wystąpienia choroby trzewnej u osób z Hashimoto jest aż 10-krotnie wyższe niż u osób zdrowych.
Współistnienie Hashimoto i celiakii wynika głównie ze wspólnej predyspozycji genetycznej.
Wpływ glutenu na tarczycę
Gluten oraz tarczyca, mimo oczywistych różnic mają zbliżoną budowę tkankową. W związku z tym, podejrzewa się, że gluten obecny w diecie powoduje, że wadliwie działający układ odpornościowy atakuje też tarczycę, a tym samym nasila objawy wynikające z choroby tarczycy.
Z kolei wprowadzenie diety bezglutenowej u osób ze stwierdzoną chorobą Hashimoto i celiakią może doprowadzić do zmniejszenia dawki leków na tarczycę. A to wszystko dzięki poprawie pracy tarczycy oraz zmniejszenia ilości przeciwciał tarczycowych.
O tym, jak powinna wyglądać diety osoby z Hashimoto przeczytasz w artykule: Dieta w Hashimoto – co jeść, a czego unikać?
Dieta bezglutenowa w Hashimoto: za czy przeciw?
Czas na odpowiedź na kluczowe pytanie: stosować dietę bezglutenową chorując na Hashimoto czy nie?
Tak, ale pod pewnymi warunkami.
W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o potrzebie prowadzenia badań przesiewowych w kierunku celiakii wśród wszystkich chorych z Hashimoto. Wynika to nie tylko z faktu częstego współwystępowania tych 2 chorób, ale również z pozytywnego wpływu diety bezglutenowej na proces leczenia.
Według niektórych badań, nawet prewencyjne zastosowanie diety bezglutenowej zmniejsza intensywność objawów u chorych z Hashimoto oraz może spowolnić jej rozwój. Do tego, wyniki badań włoskich naukowców wykazały, że po roku stosowania diety bezglutenowej aż u 71% chorych z Hashimoto nastąpiła remisja.
Dlatego, jeśli masz taką możliwość, to przed rozpoczęciem stosowania diety bezglutenowej wykonaj testy w kierunku nietolerancji na gluten i celiakii. Nie jest to jednak obowiązkowe. Możesz też testowo na jakiś czas, np. tydzień lub 2, wykluczyć główne źródła glutenu z diety po to, żeby sprawdzić czy zajdą jakieś zmiany w samopoczuciu (pamiętaj jednak, żeby nie robić tego przed planowanymi testami na nietolerancje).
Z mojego doświadczenia wynika, że znaczna część osób z Hashimoto odczuwa poprawę.
Ale…
Nieumiejętne zastosowanie diety bezglutenowej może wiązać się z ryzykiem niedoborów niektórych składników mineralnych, błonnika czy nadmiarem tłuszczu w diecie. Wynika to z błędów jakie popełniają osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z wykluczeniem glutenu z diety, m.in. znacznego zmniejszenia spożycia produktów zbożowych oraz korzystania z gotowych, przetworzonych wypieków bezglutenowych.
Dlatego najlepiej zostawić to specjalistom, czyli dietetykom, którzy zadbają o właściwe zbilansowanie diety bezglutenowej. Dzięki temu taka dieta nie będzie stanowiła żadnego zagrożenia, wręcz przeciwnie będzie znacznie zdrowsza, od tej tradycyjnej.
Samodzielne zaplanowanie diety, dzięki której kilogramy zaczną spadać, a stan zdrowia się poprawiać, nie jest proste. Na szczęście jest dieta Hashi 🙂 Dzięki niej nie musisz się już martwić o to, czy jesz to, co służy Twojemu zdrowiu i odchudzaniu.
Sprawdź dlaczego powinnaś stosować właśnie dietę Hashi
Bibliografia:
- Michael I Liontiris, Elias E Mazokopakis: A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients. Points that need more investigation, Hell J Nucl Med 2017; 20(1): 51-56
- Dominika Gier: Ocena częstości występowania IGG-zależnych nietolerancji pokarmowych u pacjentek z chorobą Hashimoto, Publikacje Polskiego Towarzystwa Dietetyki, 2016
- Muhammed Hadithi, Hans de Boer, Jos W R Meijer, Frans Willekens, Jo A Kerckhaert, Roel Heijmans, Amado Salvador Peña, Coen D A Stehouwer, Chris J J Mulder: Coeliac disease in Dutch patients with Hashimoto’s thyroiditis and vice versa, World J Gastroenterol, 2007
- Iwona Florczyk, Marcin Florczyk, Roman Junik: Dieta bezglutenowa a choroba Hashimoto — obecny stan wiedzy, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, tom 9, nr 4, 152–159