Przepisy na grilla dla osób z Hashimoto
Grillowanie to zdecydowanie nasz „sport” narodowy. Jak tylko robi się ciepło, wyciągamy grille z piwnicy i rozpoczynamy sezon grillowy. Spotkania na świeżym powietrzu w dobrym towarzystwie i z pysznym jedzeniem, to bez wątpienia coś, czego nam brakuje przez długą jesień i zimę.
Czas więc się przygotować.
Opracowałam dla Was 9 zasad zdrowego grillowania. Bo ważne jest to, żeby posiłki, które przygotowujemy na grillu były nie tylko smaczne, ale też zdrowe.
Ale to nie wszystko…
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Nie może oczywiście zabraknąć przepisów. Mam dla Was 5 propozycji. Będzie to mięso, ryba, warzywa, owoce i sos.
Smacznego!
9 zasad zdrowego grillowania
- Dbaj o różnorodność
Pamiętaj, że grillować można nie tylko mięso, ale również ryby, warzywa, a nawet owoce.
2. Sama marynuj mięso, ryby, warzywa
Dzięki marynowaniu można nie tylko skrócić czas obróbki termicznej na grillu, ale też sprawić, że potrawy będą smaczniejsze.
Nie korzystaj z gotowych mieszanek przypraw do grilla. Ich skład najczęściej pozostawia wiele do życzenia. Nie kupuj też gotowego, już przyprawionego mięsa. W sezonie grillowym pojawia się mnóstwo takich produktów, które mają nam zaoszczędzić czas, ale większość z nich niestety nie zaoszczędzi nam niepotrzebnych składników.
Domowe marynaty przygotujesz bardzo szybko i to ze składników, które zawsze masz w domu. Korzystaj z naturalnych przypraw i ziół, które są świetnymi przeciwutleniaczami, więc będą chronić nasz organizm przed działaniem szkodliwych związków, które wytwarzają się podczas grillowania.
3. Unikaj tłustego mięsa
Chudsze mięso, czyli drób nie tylko ma mniej tłuszczu, ale też ich grillowanie trwa krócej. Dzięki temu do minimum można skrócić czas przebywania mięsa na ruszcie, a tym samym zmniejszyć ilość szkodliwych związków.
Warto podkreślić, że drób będzie też mniej kaloryczny niż np. popularna na grilla wieprzowina: 100g piersi z kurczaka ma 98 kcal i 1,5g tłuszczu, a 100g karkówki wieprzowej ma 205 kcal i 14,5g tłuszczu. Sama widzisz, że różnica jest ogromna.
4. Jedz warzywa
Warzywa podczas spotkań przy grillu warto jeść nie tylko ze względu na składniki mineralne, witaminy i antyoksydanty w nich zawarte. Warzywa to produkt, który przy niewielkiej ilości kalorii ma dużą objętość. Dzięki temu szybciej odczujemy sytość i zrezygnujemy z kolejnego dania. To szczególnie ważne dla osób odchudzających się.
5. Pomiń dodatki, np. chleb
Podczas spotkania przy grillu zjadamy więcej kalorii niż w standardowym posiłku, np. obiedzie. Tak to już niestety jest. Z tego też powodu warto zrezygnować z dodatków, które w tym momencie są zbędne, jak np. chleb.
Większość z nas uwielbia ciepły chlebek z masłem czosnkowym, ale pamiętajcie, że 1 kromka takiego chleba to około 150 kcal.
6. Zamień gotowe sosy na te przygotowane w domu
Gotowe sosy do grilla, które w sezonie kupimy w każdym sklepie zazwyczaj nie mają najlepszego składu. Często znajdziemy w nich cukier i sporo dodatków konserwujących.
A tyle pysznych sosów możemy przygotować sami. Dzięki temu mamy 100% kontrolę nad jakością takiego sosu i spokojnie możemy z niego skorzystać. Oczywiście mając na względzie, że to też dodatkowe kalorie.
7. Nie jedz bardzo spieczonego, spalonego mięsa
W tych spieczonych, przypalonych kawałkach jest najwięcej szkodliwych związków.
8. Pij wodę
Wypijanie odpowiedniej ilości płynów jest obowiązkowe każdego dnia, nie tylko wtedy, kiedy grillujemy. Ale w takie dni ma to szczególne znaczenie.
Po pierwsze: dlatego, że zazwyczaj posiłki z grilla zawierają w sobie więcej soli, a ta będzie wiązać wodę w organizmie i powodować obrzęki. A jedynym sposobem na pozbycie się zatrzymanej w organizmie wody jest wypijanie jej odpowiedniej ilości.
Po drugie: jeśli grillujesz, to znaczy, że na dworze jest ciepło. Wyższa temperatura dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie na płyny.
Po trzecie: pijąc wodę szybciej odczujesz sytość.
Po czwarte: pij wodę, a nie słodkie napoje, bo dzięki temu nie dostarczysz sobie zbędnych kalorii i cukru. A do tego woda np. z dodatkiem mięty i cytryny świetnie orzeźwi w upalny dzień.
9. Właściwie obsługuj grilla
Po to, aby zmniejszyć ilość powstających podczas grillowania szkodliwych związków konieczna jest właściwa obsługa i przygotowanie samego grilla. Dlatego nie stosuj chemicznych podpałek, grilluj nad żarem, a nie nad ogniem, dokładnie czyść ruszt, grilluj krótko i nie używaj drewna z drzew iglastych (z żywic w nich zawartych pod wpływem wysokiej temperatury powstają szkodliwe związki).
Jeśli lubisz jeść smacznie, ale chcesz też zgubić kilka kilogramów i zadbać o swoją tarczycę, to mam coś dla Ciebie: Dieta Hashi!!! To dieta, która pomogła już wielu osobom zrzucić zbędne kilogramy i poprawić wyniki badań!
4 przepisy na dania z grilla + przepis na sos
Grillowany łosoś z salsą z mango i awokado
Składniki (4 porcje)
• 4 kawałki świeżego łososia (400g)
• 3 łyżki oliwy z oliwek (24 g)
• 3 łyżki soku z cytryny
• 3 ząbki czosnku
• sól, pieprz
Salsa z mango i awokado
• 1 mango
• ½ czerwonej papryki
• 1 mała czerwona cebula
• 1 awokado
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę do ryby: wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Natrzyj nią łososia i odstaw do zamarynowania na 1 godzinę.
2. Węgiel przesuń na jedną stronę grilla. Zamarynowanego łososia połóż na posmarowanym oliwą ruszcie (po tej stronie, gdzie nie ma węgla) i grilluj po około 3 minuty z obu stron.
3. Przygotuj salsę: mango, awokado, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 397 kcal
• białko: 22g
• tłuszcz: 27,5g
• węglowodany: 18g
Szaszłyki z kurczaka i cukinii
Składniki (6 porcji)
• 500g mięsa z piersi kurczaka
• 4 cukinie
• 1 garść posiekanej kolendry
• 1 garść posiekanej świeżej mięty
• 3 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• sok i skórka z 1 cytryny
• sól, pieprz
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Mięso pokrój w kostkę, a cukinię wzdłuż na cienkie plastry, np. za pomocą obieraczki do warzyw.
2. Cukinię wrzuć na 30 sekund do wrzątku.
3. Kolendrę, miętę, czosnek, chili, sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz i oliwę zmiksuj. Dodaj do mięsa i wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na 1 godzinę.
4. Patyczki do szaszłyków zmocz.
5. Paski cukinii zwijaj w harmonijkę i nabijaj na patyczki, na zmianę z kurczakiem.
6. Grilluj około 8-10 minut z każdej strony.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 135 kcal
• białko: 20g
• tłuszcz: 4g
• węglowodany: 6g
Lubisz smacznie zjeść i szukasz przepisów odpowiednich dla osób z Hashimoto? Właśnie dla takich osób jak Ty przygotowałam
e-booka “50 Hashi przepisów”.
Znajdziesz w nim propozycję na każdy posiłek!
Grillowane warzywa + sos musztardowy
Składniki (4 porcje)
• 1 cukinia
• 1 bakłażan
• 8 dużych pieczarek
• 2 papryki
• 16 szparagów zielonych
• 1 cebula
• 16 pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól
Sos:
• 1/3 szklanki musztardy
• ¼ szklanki miodu
• 1 łyżka soku z cytryny
• ¼ szklanki jogurtu kokosowego
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Warzywa, oprócz szparagów pokrój na duże kawałki. Ze szparagów usuń zdrewniałe końce i zostaw w całości.
2. Posól, skrop oliwą i przełóż na tackę do grillowania.
3. Grilluj aż ładnie się zarumienią i będą miękkie.
4. Wszystkie składniki na sos wymieszaj. Podawaj do ugrillowanych warzyw.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 270 kcal
• białko: 9,5g
• tłuszcz: 7g
• węglowodany: 46,5g
Podobają Ci się moje przepisy na grilla? Wszyscy zapisani do Newslettera otrzymują mojego darmowego e-booka, który zawiera kolejnych 10 przepisów czyli łącznie 15 przepisów na grilla do wypróbowania w tym sezonie! 🙂
Grillowany banan z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki (4 porcje)
• 4 małe banany (320g)
• 80g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki masła orzechowego
Sposób przygotowania:
1. Każdego banana natnij wzdłuż i lekko rozchyl skórkę.
2. Czekoladę posiekaj i wymieszaj z masłem orzechowym. Farsz podziel na 4 porcje i włóż do każdego banana.
3. Przełóż na ruszt i grilluj około 20-30 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 250 kcal
• białko: 5g
• tłuszcz: 12g
• węglowodany: 31g
Chimichurri, czyli sos na bazie oliwy i ziół
Składniki (kilka porcji)
• ½ szklanki oliwy z oliwek (105g)
• 2 łyżki czerwonego octu winnego
• ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
• 3 ząbki czosnku
• 1 czerwona papryczka chili
• ¾ łyżeczki suszonego oregano
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryczkę drobno posiekaj.
2. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na 2 godziny, żeby smaki i aromaty się „przegryzły”.
Wartość odżywcza całości:
• kalorie: 983 kcal
• białko: 2g
• tłuszcz: 104g
• węglowodany: 8g