Słodkie wypieki w Hashimoto
Zmiana diety w związku z chorobą czy potrzebą odchudzania zazwyczaj kojarzy się z odmówieniem sobie wszystkiego, co do tej pory nam smakowało. Ze słodyczami włącznie.
Zgoda, jeśli dotyczy to gotowych, sklepowych smakołyków, które pełne są cukru, niezdrowego tłuszczu i różnych, dziwnych dodatków.
Ale nie jest prawdą, że na takiej diecie desery są zakazane. Trzeba tylko wiedzieć jak je przygotować i oczywiście zjeść odpowiednią porcję, wliczając ją w całodzienny bilans kaloryczny.
Mam dla Was 10 przepisów na słodkie wypieki, które śmiało mogą włączyć do swojej diety osoby z Hashimoto i niedoczynnością tarczycy. Nawet w czasie odchudzania.
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Będzie to fajna przekąska, np. do weekendowej kawki.
Smacznego!
Ciastka
3-składnikowe ciasteczka
Składniki (12 sztuk)
• ½ szklanki mąki kokosowej (65 g)
• ½ szklanki miodu (160 g)
• ¾ szklanki masła orzechowego (210 g)
Sposób przygotowania:
- Miód i masło orzechowe włożyć do rondelka i rozpuścić.
- Wymieszać z mąką kokosową.
- Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki i uformować 12 kulek.
- Przełożyć na blachę i rozpłaszczyć.
- Piec 10-12 minut.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 175 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 11 g
• węglowodany: 13 g
Przepis pochodzi z e-booka “50 Hashi słodkości”
Korzenne ciastka
Składniki (12 sztuk)
• 200 g suszonych daktyli
• 1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
• 1/4 szklanki mleka owsianego lub migdałowego
• skórka otarta z ½ pomarańczy
• 4 łyżki kakao naturalnego (40 g)
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
• 1 szklanka mąki ryżowej (130 g)
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Daktyle, sok, mleko oraz skórkę z pomarańczy zblendować.
- Dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać.
- Do masy dodać mąkę i sodę. Ponownie wymieszać (jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, to można dodać trochę więcej mąki).
- Z masy formułować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć dłonią.
- Piec przez ok. 12 minut.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 107 kcal
• białko: 2 g
• tłuszcz: 1 g
• węglowodany: 23 g
Ciasta
Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki (12 porcji)
• 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (260 g)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• ½ szklanki kakao naturalnego (65 g)
• 3 banany (345 g)
• 1 średnia cukinia (280 g)
• 2 jajka
• ¼ szklanki mleka owsianego
• 80 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i dokładnie odcisnąć.
- Wszystkie składniki (oprócz czekolady) przełożyć do blendera i zmiksować.
- Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać łyżką.
- Ciasto przełożyć do blaszki.
- Piec 35-40 minut, do suchego patyczka.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 193 kcal
• białko: 6 g
• tłuszcz: 6 g
• węglowodany: 30 g
Przepis pochodzi z e-booka “50 Hashi słodkości”
Ciasto marchewkowe z kokosową bitą śmietaną
Składniki (12 porcji)
Ciasto:
• 1 ¼ szklanki mąki owsianej (130 g)
• ¾ szklanki mąki migdałowej (85 g)
• ¾ szklanki ksylitolu (150 g)
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 4 łyżeczki cynamonu
• ½ łyżeczki mielonego imbiru
• ½ łyżeczki mielonych goździków
• 6 łyżek musu jabłkowego bez cukru (60 g)
• ¼ szklanki mleka owsianego
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1,5 szklanki startej marchewki
• ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich (50 g)
Kokosowa bita śmietana:
• 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
• 2 łyżki ksylitolu (25 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- W misce wymieszać mąki, ksylitol i przyprawy.
- Dodać mus jabłkowy, mleko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Dodać startą marchewkę i posiekane orzechy.
- Ciasto przełożyć do formy o średnicy 22 cm.
- Piec około 35 minut, do suchego patyczka.
- Przygotować kokosową bitą śmietanę: mleko kokosowe trzeba na co najmniej 24 godziny wcześniej wstawić do lodówki. Musi być dobrze schłodzone.
- Ksylitol zblendować na puder.
- Otworzyć puszkę mleka. Do miski przełożyć tylko tę gęstą część.
- Dodać ksylitol w pudrze. Ubijać mikserem, aż powstanie gęsta bita śmietana.
- Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół.
- Jedną warstwę posmarować kokosową bitą śmietaną. Przykryć drugą warstwą ciasta. Resztą bitej śmietany posmarować całe ciasto (jak tort).
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 227 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 14 g
• węglowodany: 27 g
Przepis pochodzi z e-booka “15 szybkich Hashi przepisów – wydanie 1”
Babeczki
Bananowo-czekoladowe muffiny
Składniki (12 sztuk)
• 3 dojrzałe banany (245 g)
• 2 jajka
• 25 g miodu
• 200 g masła orzechowego
• 3,5 łyżki kakao naturalnego (35 g)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 100 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
Sposób przygotowania:
- Czekoladę pokroić.
- Banany rozgnieść widelcem. Dodać miód i masło orzechowe. Wymieszać.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Ciastem wypełnić foremki na muffinki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 208 kcal
• białko: 7 g
• tłuszcz: 12,5 g
• węglowodany: 17 g
Czekoladowa babeczka z płynną czekoladą
Składniki (3 sztuki)
• 100 g gorzkiej czekolady, min. 70% kakao
• 50 g oleju kokosowego
• 2 jajka
• 3 łyżki ksylitolu (35 g)
• 1 łyżka mąki jaglanej lub owsianej (10 g)
Sposób przygotowania:
- Foremki wysmarować olejem kokosowym.
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z olejem.
- Jajka wybić do miski. Dodać ksylitol i wymieszać rózgą lub krótko mikserem, nie ubijać.
- Dodać mąkę i wymieszać.
- Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę.
- Gotową masę przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika.
- Piec 8 minut.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 417 kcal
• białko: 6,5 g
• tłuszcz: 31 g
• węglowodany: 30 g
Migdałowe muffiny z bananem
Składniki (12 sztuk)
• 2 szklanki mąki migdałowej (220 g)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 banany (345 g)
• 1 jajko
• 2 łyżki miodu (70 g)
• 80 g czekolady gorzkiej, min, 70% kakao
• ¼ szklanki orzechów włoskich (25 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- W jednej misce wymieszać suche składniki.
- Wszystkie mokre składniki zblendować i dodać do miski z suchymi. Dokładnie wymieszać.
- Dodać pokrojoną czekoladę i orzechy.
- Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do ¾ wysokości.
- Piec 18-20 minut.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 214 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 13 g
• węglowodany: 18 g
Czekoladowe muffinki z malinami
Składniki (12 sztuk)
• 1,5 szklanki mąki owsianej (160 g)
• 1 szklanka kakao naturalnego (150 g)
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ½ szklanki mocnej, czarnej kawy
• ½ szklanki mleka owsianego (125 g)
• 3 łyżki oliwy z oliwek (24 g)
• ¼ szklanki ksylitolu (50 g)
• 1,5 szklanki malin (180 g)
• 75 g pokrojonej czekolady gorzkiej, min. 70% kakao
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami.
- W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, ksylitol i sodę.
- W drugiej misce wymieszać mokre składniki: kawę, mleko i oliwę.
- Połączyć zawartość obu misek.
- Dodać pokrojoną czekoladę i maliny i delikatnie wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do foremek.
- Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 185 kcal
• białko: 4 g
• tłuszcz: 8 g
• węglowodany: 25 g
Przepis pochodzi z e-booka “15 szybkich Hashi przepisów – wydanie 4”
Muffiny czekoladowo-kawowe
Składniki (12 sztuk)
• 1,5 szklanki mąki owsianej (160 g)
• ½ szklanki kakao naturalnego (65 g)
• ½ szklanki ksylitolu (100 g)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• 100 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao
• 2 jajka
• ½ szklanki mleka kokosowego (100 g)
• ½ szklanki mocnej, wystudzonej kawy
• ½ szklanki oleju rzepakowego (110 g)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
- Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami.
- W jednej misce wymieszać suche, a w drugiej mokre składniki.
- Połączyć zawartość obu misek. Dokładnie wymieszać.
- Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremek. Piec 15-20 minut.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 250 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 16 g
• węglowodany: 25 g
Przepis pochodzi z e-booka “50 Hashi słodkości”
Czekoladowo-pomarańczowa babeczka
Składniki (2 sztuki)
• 2 małe banany (160 g)
• 2 jajka
• 4 łyżki kakao (40 g)
• ½ szklanki mleka owsianego (125 g)
• skórka otarta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zblendować.
- Masę przełożyć do 2 foremek.
- Piec 10-12 minut w 180 st. C.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 273 kcal
• białko: 11 g
• tłuszcz: 10 g
• węglowodany: 36 g
Przepis pochodzi z diety Hashi Zima 1