Sałatki w Hashimoto
Sałatka to niezwykle uniwersalne danie, które można dostosować do własnych preferencji smakowych i potrzeb żywieniowych. Z różnorodnością dostępnych składników, możliwości są niemal nieskończone, co czyni sałatki doskonałym wyborem na każdy posiłek.
W diecie Hashi najczęściej sałatki pojawiają się na kolację. I nie jest to przypadek.
Dzięki swojej objętości, sałatka wypełnia żołądek i daje sytość, mimo niezbyt dużej kaloryczności. Do tego, sałatka daje lekkość, wtedy, kiedy nasz układ pokarmowy powoli zwalnia swoją pracę.
Dlatego, jedzmy sałatki na zdrowie!
Przygotowaliśmy dla Was 8 przepisów na pyszne i zdrowe sałatki. Smacznego!
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Sałatki w Hashimoto – przepisy
Sałatka z gruszkami i orzechami brazylijskimi
Składniki (2 porcje)
150 g sałaty lodowej
2 gruszki (240 g)
½ czerwonej cebuli
10 orzechów brazylijskich (40 g)
½ łyżeczki musztardy (5 g)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Pokroić sałatę lodową w paski.
- Usunąć gniazda nasienne z gruszki i pokroić na grube słupki.
- Cebulę drobno pokroić.
- Orzechy posiekać.
- Przygotować dressing z soku z cytryny, musztardy oliwy, soli i pieprzu.
- Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 273 kcal
• białko: 4,5 g
• tłuszcz: 19 g
• węglowodany: 25 g
Sałatka z sardynkami
Składniki (3 porcje)
2 duże pomidory (385 g)
1 awokado (150 g)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 puszki sardynek w oleju (240 g)
10 zielonych oliwek (25 g)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pomidory pokroić w cząstki, a awokado w kostkę.
- Sardynki pokroić na małe kawałki.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki.
- Skropić sokiem z cytryny.
- Doprawić solą i pieprzem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 283 kcal
• białko: 20 g
• tłuszcz: 19 g
• węglowodany: 6 g
Sałatka z soczewicy z buraków z świeżym ogórkiem
Składniki (2 porcje)
75 g czerwonej soczewicy
¾ szklanki wody
½ czerwonej cebuli
1 burak (100 g)
1 ogórek (80 g)
1 łyżka octu balsamicznego (10 g)
1 łyżka musztardy (10 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)
2 łyżki nasion słonecznika (30 g)
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Buraka przekroić na pół. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na około 40 minut.
- Soczewicę dokładnie wypłukać i przełożyć do rondelka. Zalać wodą i ugotować. Wystudzić.
- Wystudzonego buraka pokroić w grubą kostkę.
- Ogórka pokroić w plasterki, a cebulę w piórka.
- Z oliwy, musztardy, octu, soli i pieprzu przygotować dressing.
- Połączyć wszystkie składniki na sałatkę i wymieszać z dressingiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 311 kcal
• białko: 14 g
• tłuszcz: 14 g
• węglowodany: 35 g
Sałatka z kaszą gryczaną
Składniki (4 porcje)
200 g kaszy gryczanej niepalonej
2 ogórki (250 g)
2 pomidory (280 g)
1 marchewka (110 g)
½ pęczka natki pietruszki (20 g)
garść świeżej mięty (2 g)
1 łyżka octu balsamicznego (10 g)
4 łyżki oliwy z oliwek (40 g)
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować i wystudzić.
- Ogórki i pomidory pokroić w kostkę.
- Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Pietruszkę i miętę drobno posiekać.
- Przygotować dressing z octu, oliwy, soli i pieprzu.
- Połączyć składniki sałatki i zalać dressingiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 293 kcal
• białko: 8 g
• tłuszcz: 11 g
• węglowodany: 42 g
Turecka sałatka z fasolą
Składniki (2 porcje)
1 cebula czerwona (70 g)
2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
szczypta soli i pieprzu
2 pomidory (574 g)
1 puszka białej fasoli (260 g, po odsączeniu)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w cząstki.
- Fasolę odsączyć i przepłukać.
- Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 290 kcal
• białko: 13 g
• tłuszcz: 9 g
• węglowodany: 43 g
Przepis pochodzi z diety Hashi Wiosna 4
Sałatka z ogórkiem i arbuzem
Składniki (2 porcje)
2 plastry arbuza (700 g)
2 ogórki (250 g)
1 mała czerwona cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek (16 g)
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
2 łyżki pestek dyni (20 g)
Sposób przygotowania:
- Ogórki i arbuza pokroić w kostkę, a cebulę w piórka.
- Wszystkie składniki wymieszać.
Wartość odżywcza 1 porcji:
kalorie: 286 kcal
białko: 6 g
tłuszcz: 13 g
węglowodany: 38 g
Przepis pochodzi z diety Hashi Lato 2
Prosta sałatka z grejpfruta i awokado – zima
Składniki (2 porcje)
1 grejpfrut (280 g)
1 łyżka migdałów (15 g)
1 awokado (140 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
½ łyżeczki miodu pszczelego (7 g)
¼ łyżeczki musztardy
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
- Grejpfruta obrać ze skórki i wykrajać, tzw. fileciki, czyli kawałki bez białej osłonki.
- Awokado obrać i pokroić w plastry, a migdały posiekać. Przełożyć do miski.
- Z oliwy, miodu, musztardy, soli i pieprzu przygotować sos.
- Skropić nim sałatkę.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 269 kcal
• białko: 4 g
• tłuszcz: 19 g
• węglowodany: 24 g
Przepis pochodzi z diety Hashi Zima 1
Sałatka z rukoli, łososia, gruszki i awokado
Składniki (2 porcje)
80 g rukoli (4 garście)
150 g łososia wędzonego
70 g awokado
65 g gruszki
35 g cebuli czerwonej
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
½ łyżki soku z cytryny (5 g)
½ łyżeczki musztardy (5 g)
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania
- Z gruszki wykroić gniazdo nasienne, nie obierać.
- Łososia, gruszkę i awokado pokroić w paski, cebulę w piórka.
- Skropić sosem z oliwy, soku z cytryny, musztardy soli i pieprzu.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 259 kcal
• węglowodany: 23 g
• białko: 18 g
• tłuszcze: 16 g
Przepis pochodzi z diety Hashi Wiosna 4