0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

More
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Strona głównaPrzepisyDeserDomowe lody bez śmietany, cukru i jajek

    Domowe lody bez śmietany, cukru i jajek [3 smaki]

    Chorujesz na Hashimoto? Masz niedoczynność tarczycy? Dieta Hashi jest właśnie dla Ciebie. Dzięki niej pozbędziesz się zbędnych kilogramów, nauczysz się jak powinnaś jeść i uzupełnisz leczenie w tak ważny aspekt jakim jest dieta. Dołącz do diety Hashi!

    Lody to deser, który smakuje zawsze. Jednak to w okresie wiosenno-letnim zjadamy 75-80% całej rocznej ilości lodów. Szczególnie kiedy za oknem żar leje się z nieba.

    Skład lodów sklepowych pozostawia wiele do życzenia. Producenci chcąc zaoszczędzić często korzystają z gorszej jakości produktów oraz dodatków, np. emulgatorów, stabilizatorów, aromatów, barwników.

    Dlatego lista składników takich lodów bywa naprawdę długa, a niektóre nazwy są wręcz trudne do wypowiedzenia. Do tego ten wszechobecny cukier, syropy cukrowe, tłuszcz palmowy oraz inne oleje utwardzone.

    Jest na to rozwiązanie – lody domowe. Sami wybieramy dodatki i mamy 100% kontrolę nad rodzajem i jakością produktów. Przygotowałam dla Ciebie 3 propozycje smacznych i prostych w przygotowaniu lodów.

    W każdym przepisie są tylko 3 składniki. Czas potrzebny na ich przygotowanie to kilka minut plus kilka godzin mrożenia.
    Są to lody bez laktozy, bez glutenu, bez jajek. Odpowiednie dla osób z Hashimoto, odchudzających się, dbających o zdrową dietę czy wegan.

    To tylko jeden przykład tego, co możesz jeść chorując na Hashimoto. Jeśli chcesz wiedzieć jak powinna wyglądać odpowiednia dieta w tej chorobie, to odsyłam Cię do mojego artykułu: Dieta w Hashimoto – co jeść, a czego unikać?

    Przygotowanie: 3-4 minuty
    Mrożenie: 3.5h
    Ilość porcji: dla 3 osób
    Trudność: łatwe

    Przepis na lody kakaowo-bananowe

    Składniki (3 porcje)

    • 2 zamrożone i pokrojone banany (200g)
    • 1 łyżka masła orzechowego (30g)
    • 1 czubata łyżka kakao naturalnego (10g)

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 142 kcal
    • białko: 3,8g
    • tłuszcz: 6,3g
    • węglowodany: 18g

    Przepis na lody o smaku masła orzechowego

    Składniki (3 porcje)

    • 200 ml mleka kokosowego z puszki (schłodzonego w lodówce) – ½ puszki
    • 2 łyżki masła orzechowego (60g)
    • 2 łyżki syropu klonowego (20g)

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 275 kcal
    • białko: 6,5g
    • tłuszcz: 24g
    • węglowodany: 9,3g

    Czy wiesz, że chorując na Hashimoto, niedoczynność tarczycy i insulinooporność wcale nie musisz rezygnować ze słodyczy?
    Pod warunkiem, że wybierzesz „50 Hashi słodkości”
    To zbiór przepisów na zdrowe, ale przede wszystkim pyszne ciasta, muffiny, ciastka, trufle i czekoladki oraz desery, które można jeść nawet na diecie odchudzającej.

    Przepis na lody truskawkowo-bananowe

    Składniki (3 porcje)

    • ½ szklanki mrożonych truskawek
    • 2 zamrożone i pokrojone banany (200g)
    • 50 ml mleka kokosowego z puszki (schłodzonego w lodówce) – ¼ puszki

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 108 kcal
    • białko: 1,2g
    • tłuszcz: 4g
    • węglowodany: 18,5g

    Przygotowanie:

    Krok 1

    Włóż pojemnik z przykrywką do zamrażarki na 30 minut. Sprawdź czy pojemnik nadaje się do mrożenia. Szukaj na nim symbolu płatka śniegu:

    Krok 2

    Wszystkie składniki z przepisu zblenduj, na gęstą, gładką masę.

    Krok 3

    Gotową masę przełóż do schłodzonej miski i wstaw do zamrażarki.

    Krok 4

    Przez pierwszą godzinę mieszaj lody co 15 minut. Dzięki temu lody nie będą przymarzać do brzegów pojemnika i nie będą bardzo zmrożone.

    Krok 5

    Trzymaj w zamrażarce co najmniej przez 3 godziny

    Porady i wskazówki:

    • banany przed zamrożeniem koniecznie pokrój na mniejsze kawałki, dzięki temu łatwiej je będzie zblendować
    • mleko kokosowe wstaw na noc do lodówki, żeby zdążyło się dobrze schłodzić
    • wybierz mleko kokosowe z jak największym udziałem kokosa, np. mleko kokosowe, którego ja używałam (Real Thai) miało w składzie 85% kokosa i wodę, nic więcej
    • używaj zarówno gęstej części mleczka -śmietanki kokosowej jak i płynnej
    • możesz użyć masła z dowolnych orzechów. Gatunek orzechów dopasuj do swoich upodobań oraz ewentualnych nietolerancji
    • używaj masła orzechowego, które w składzie ma same orzechy
    • najlepiej gotowe lody wyjąć na około 15 minut przed planowanym jedzeniem
    • gotowe lody można przechowywać w zamrażarce przez tydzień
    • jeśli lubisz mniej słodkie lody możesz dodać mniej syropu klonowego lub mniej dojrzałe banany

    Jak widzisz dieta w Hashimoto nie musi być nudna i niesmaczna. Więcej smacznych i prostych przepisów znajdziesz w diecie Hashi 🙂 Dzięki niej nie tylko pozbędziesz się zbędnych kilogramów, nauczysz się jak jeść, ale też uzupełnisz leczenie o tak ważny element jakim jest dieta. Dołącz do diety Hashi!

    Iwona Pawłowska
    Iwona Pawłowskahttps://dietahashimoto.pl/o-nas/
    Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, z ponad 9-letnim doświadczeniem. W swojej karierze pomogłam tysiącom osób zrzucić zbędne kilogramy, czy poprawić swoje nawyki żywieniowe. Napisz do mnie a pomogę ci zmienić twoją dietę na lepszą!

    Najpopularniejsze

    Najnowsze