Goitrogeny w Hashimoto. Czy musisz je wykluczyć z diety?
Goitrogeny to związki, na które obok jodu, glutenu i laktozy trzeba zwrócić szczególną uwagę w diecie chorych na Hashimoto.
Dlaczego? Z jednej strony niewłaściwie wykorzystane mogą negatywnie wpłynąć na pracę tarczycy, ale z drugiej: całkowite ich wykluczenie wiąże się z pozbyciem się z diety wartościowych produktów bogatych w składniki mineralne i witaminy.
Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie.
Czym są goitrogeny?
Goitrogeny nazywane inaczej substancjami wolotwórczymi, to związki antyodżywcze zawarte w żywności, które mogą przyczynić się zaburzeń w syntezie hormonów tarczycy oraz powstania wola poprzez ograniczanie wchłaniania jodu z pożywienia.
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Do substancji wolotwórczych zalicza się głównie izoflawony oraz tioglikozydy.
Wpływ goitrogenów na tarczycę
Goitrogeny prowadzą do rozwoju wola tarczycowego na 2 sposoby:
- Konkurują z jonami jodu, przez co ograniczają ich transport do tarczycy oraz wszystkich tkanek w organizmie. Dodatkowo przyspieszają też wydalanie jodu przez nerki. Takie zmniejszone stężenie jodu w tarczycy powoduje zwiększenie masy tego gruczołu, czyli powstanie wola.
- Do rozwoju wola dochodzi również na skutek hamowania syntezy hormonu T4, który nie ulega konwersji do T3, co doprowadza do spadku stężenia ich obu. To z kolei powoduje wzrost poziomu TSH i powstanie wola..
Zaburzenia w syntezie hormonów prowadzą również do niedoczynności tarczycy.
Źródła goitrogenów
Głównym źródłem goitrogenów w diecie są warzywa kapustne, a więc kapusta, brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż, ale również szpinak, kasza jaglana, truskawki, gruszki, brzoskwinie, orzeszki ziemne i soja.
Ze względu na intensywność działania na wchłanianie jodu i syntezę hormonów tarczycy, goitrogeny można podzielić na 2 grupy: słabe i silne goitrogeny (patrz: tabelka poniżej). Pozostałe mają umiarkowanie negatywny wpływ.
Słabe goitrogeny | Silne goitrogeny |
proso (kasza jaglana) | brokuły |
orzeszki ziemne | kalafior |
orzeszki pinii | brukselka |
brzoskwinia | jarmuż |
truskawki | rzodkiewka |
szpinak | kalarepa |
bataty | soja |
Czy można zmniejszyć ilość goitrogenów w produkcie?
Na szczęście tak. Goitrogeny są nietrwałe i podczas obróbki znacznie zmniejsza się ich stężenie, np. obróbka termiczna powoduje zmniejszenie ilości tych związków o około 30%.
Jakie procesy zmniejszają zawartość substancji wolotwórczych?
- rozdrabnianie, np. siekanie, ale też gryzienie i żucie
- gotowanie bez pokrywki
- mrożenie
- kiszenie
Wyjątkiem jest soja. Zawiera ona szczególnie oporną odmianę goitrogenów, która nie zostanie usunięta podczas obróbki. Dlatego osoby z Hashimoto powinny całkowicie zrezygnować z produktów sojowych.
Jeśli lubisz jeść smacznie, ale chcesz też zgubić kilka kilogramów i zadbać o swoją tarczycę, to mam coś dla Ciebie: Dieta Hashi!!! To dieta, która pomogła już wielu osobom zrzucić zbędne kilogramy i poprawić wyniki badań!
Goitrogeny w Hashimoto – czy trzeba je wykluczyć?
Niekorzystnie działanie goitrogenów jest tym większe, im niższe jest stężenie jodu w organizmie.
Warto więc sprawdzić, czy dostarczasz sobie odpowiedniej ilości jodu wraz z dietą. Można to zrobić wykonując badanie krwi lub oznaczenie jodu wydalonego w dobowej zbiórce moczu. Jeśli w badaniach nie zostanie stwierdzony niedobór, to nie ma potrzeby wykluczać źródeł goitrogenów, które przy okazji dostarczają kwasu foliowego, witaminy K, żelaza i innych składników mineralnych i witamin.
Badania dowiodły, że dostarczając sobie właściwej ilości jodu z dietą do powstania wola tarczycy może dojść na skutek spożywania 500g dziennie surowych warzyw kapustnych. To ogromna ilość, którą mało kto jest w stanie zjeść. Szczególnie dzień w dzień.
W innym badaniu, grupie 45 osób podawano codziennie napój ze świeżych brokułów. Przed badaniem i po 12 tygodniach wykonano badania: TSH, FT3, FT4, anty-TPO, anty-TG i USG tarczycy. Okazało się, że wypijanie tego napoju nie wpłynęła negatywnie na efektywność leczenia oraz na pogłębienie procesu autoimmunizacji.
Wskazuje to więc jednoznacznie, że w dobrej diecie, która realizuje zapotrzebowanie na jod jest miejsce na produkty będące źródłem goitrogenów. Ich spożycie, w formie surowej lub ugotowanej, kilka razy w tygodniu (porcja: 150g) jest całkowicie bezpieczne.