Lunchboxy w Hashimoto
Lunchbox to nic innego jak jedzenie zapakowane do pudełka i zabrane ze sobą do pracy, szkoły albo na wycieczkę. W takiej formie można przygotować każdy posiłek dnia: śniadanie, przekąskę, obiad i kolację. To wszystko zależy od tego, jak długo jesteśmy poza domem.
Takie lunchboxy powinny być nieodłącznym wyposażeniem każdego, kto chce dbać o to, co je, a nie chce wydawać majątku na jedzenie na mieście. Do tego, samodzielne przygotowanie posiłków daje nam kontrolę nad ich jakością. Dzięki temu bez większych problemów można realizować założenia swojej diety, nawet spędzając większość czasu poza domem.
Jak zaplanować dobry posiłek do lunchboxa?
- Korzystaj ze źródeł wszystkich składników odżywczych: chude białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany z niskim indeksem glikemicznym.
- Do każdego posiłku dodaj warzywa, a do 1 lub 2 dodaj owoc.
- Zadbaj o różnorodność. Nie jedz ciągle tego samego, to szybko Cię zniechęci do przygotowywania, a na pewno zjadania posiłków.
- Jeśli planujesz wyjazd lub cały dzień będziesz w drodze, to wybierz takie dania, które są łatwe do zjedzenia w podróży i smakują tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno.
- Pamiętaj o bezpieczeństwie! Jeśli nie masz dostępu do lodówki, unikaj składników, które mogą szybko się zepsuć. Korzystaj ze specjalnych termosów, które przez długi czas utrzymują temperaturę jedzenia.
- Planuj! Dania obiadowe, zupy, sałatki przygotowuj od razu na 2 dni, pozwoli Ci to zaoszczędzić czas. Możesz też, np. ugotować więcej na obiad, a resztę zapakować na następny dzień do pudełka.
Jeśli więc dużo czasu przebywasz poza domem i to utrudnia Ci przestrzeganie założeń diety w Hashimoto, to mamy coś dla Ciebie. Przygotowaliśmy 5 przepisów na zdrowe i smaczne lunchboxy w Hashimoto.
Oczywiście wszystko zgodnie z zasadami diety w Hashimoto. Smacznego!
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:5 przepisów na lunchboxy w Hashimoto
Owsianka migdałowa
Składniki (2 porcje)
400 ml mleka migdałowego
10 łyżek płatków owsianych górskich (100 g)
1 łyżka maku (10 g)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka syropu klonowego (10 g)
1 figa (70 g)
1 łyżka nasion sezamu (10 g)
1 łyżka płatków migdałowych (10 g)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, cynamon i mak zalać mlekiem migdałowym i powoli gotować przez 5-7 minut. Po zagotowaniu odstawić na 3 minuty. Figę pokroić w półplasterki. Do gotowej owsianki dodać figę, sezam i płatki migdałowe. Polać syropem klonowym
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 396 kcal
- białko: 12 g
- tłuszcz: 17 g
- węglowodany: 50 g
Kanapki z pastą z awokado i jajek
Składniki (2 porcje)
2 jajka
1 awokado (140 g)
1 łyżka jogurtu kokosowego (25 g)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/4 łyżeczki musztardy
szczypta pieprzu i soli
4 kromki chleba bezglutenowego
15 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Rozgnieść widelcem lub zblendować razem z awokado. Wymieszać z resztą składników. Posmarować chleb pastą i przykryć drugą kromką. Dodatkowo zapakować pomidorki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 388 kcal
- białko: 14 g
- tłuszcz: 21 g
- węglowodany: 33 g
Wrapy z kurczakiem
Składniki (2 porcje)
100 g czerwonej soczewicy
200 ml wody
1 łyżka mąki gryczanej (12 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
1/2 łyżeczki curry
szczypta soli
Farsz:
2 liście sałaty lodowej
1 łyżeczka oliwy z oliwek (2 g)
1 awokado (140 g)
100 g piersi kurczaka
½ papryki
½ małej czerwonej cebuli
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Odcedzić i zblendować. Dodać wodę i pozostałe składniki. Ponownie zblendować na gładkie ciasto. Usmażyć 2 złociste placki. Kurczaka pokroić, przyprawić i podsmażyć na oliwie. Awokado, cebulę i paprykę pokroić. Ułożyć sałatę na plackach, dodać awokado, paprykę, cebulę i kurczaka. Zawinąć wrapy.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 433 kcal
- białko: 27 g
- tłuszcz: 18 g
- węglowodany: 45 g
Podobają Ci się takie przepisy? Znacznie więcej znajdziesz w e-booku “50 Hashi lunchboxów”
Placuszki z malinami
Składniki (2 porcje)
2 łyżki musu jabłkowego bez cukru (40 g)
180 ml mleka owsianego
1 łyżka ksylitolu (14 g)
180 g mąki bezglutenowej, np. gryczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 garście malin (140 g)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki, oprócz malin zblendować. Smażyć rumiane placuszki na gorącej patelni. Do gotowych placków dodać maliny.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kalorie: 414 kcal
- białko: 13 g
- tłuszcz: 4 g
- węglowodany: 92 g
Batony daktylowe
Składniki (10 sztuk)
90 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao
250 g suszonych daktyli
80 g orzechów włoskich
70 g wiórków kokosowych
20 g siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia (20 g)
2 łyżeczki cynamonu (8 g)
50 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Rozpuścić połowę czekolady w kąpieli wodnej. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut. Po tym czasie je zblendować. Dodać orzechy, wiórki kokosowe, siemię lniane, nasiona chia, cynamon, olej kokosowy (w postaci stałej) i resztę posiekanej czekolady. Zblendować. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze docisnąć. Polać rozpuszczoną czekoladą. Schłodzić przez minimum 1 godzinę i pokroić na batony.
Wartość odżywcza 1 sztuki:
- kalorie: 287 kcal
- białko: 3,5 g
- tłuszcz: 19 g
- węglowodany: 28 g