0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

More
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Strona głównaPrzepisyKolacja4 przepisy na bezglutenowe pizze + bezmleczny parmezan

    4 przepisy na bezglutenowe pizze + bezmleczny parmezan

    Czy wiesz, że pierwsza pizza powstała w 1889 roku w Neapolu? Od tego dnia minęło już 132 lata, ale miłośników tej włoskiej potrawy nadal nie brakuje.

    Na szczęście, dzisiaj oprócz takiej tradycyjnej pizzy mamy do wyboru również zdrowszą i lżejszą jej formę. Taka pizza zdecydowanie nie należy do dań typu fast-food i nie trzeba jej unikać jak ognia podczas odchudzania czy chorując na Hashimoto.

    Wystarczy kilka sposobów by zamienić pizzę na zdrowe i lekkie danie, które możesz jeść nawet codziennie.

    Przygotowałam 4 przepisy na nietypowe pizze. Dlaczego nietypowe?

    • są całkowicie bezglutenowe i bezlaktozowe
    • nie są ciężkostrawne i tłuste
    • nie ma w nich sera, mimo, że czuć jego smak
    • szybkie w przygotowaniu
    • nie wymagają pracochłonnego i męczącego wyrabiania

    Dodatkowo zamieszczam przepis na bezmleczny parmezan, który doskonale zastąpi ser żółty. Mimo to pizzy nie zabraknie serowego smaku 😊

    Smacznego!

    Bezmleczny parmezan

    Składniki (12 łyżek)
    1 szklanka migdałów bez skórki
    3 łyżeczki płatków drożdżowych

    Sposób przygotowania:
    Migdały razem z płatkami drożdżowymi zblendować na proszek.

    Wartość odżywcza 1 łyżki (15g):
    • kalorie: 86 kcal
    • białko: 3,5g
    • tłuszcz: 7g
    • węglowodany: 3g

    4 przepisy na bezglutenowe pizze

    Pizza z cukinią

    Składniki (4 porcje)
    Spód:
    • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (120g)
    • 1 szklanka wody
    • ¼ szklanki oliwy z oliwek (55g)
    • 2 ząbki czosnku
    • ¼ łyżeczki soli

    Dodatki:
    • 1 cukinia
    • 5 oliwek
    • 4 suszone pomidory
    • suszony tymianek
    • ¼ szklanki passaty pomidorowej
    • 2 łyżki bezmlecznego parmezanu
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do posmarowania formy)

    Sposób przygotowania:

    1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
    2. Wszystkie składniki na spód pizzy przełóż do miski. Wymieszaj i odstaw na godzinę (w temperaturze pokojowej).
    3. Cukinię pokrój w cienkie wstążki, np. za pomocą obieraczki.
    4. Piekarnik nagrzej do 220 st. C.
    5. Patelnię lub blaszkę do pizzy (bez dziurek) o średnicy 25 cm posmaruj oliwą.
    6. Wyłóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika na 5-8 minut, do momentu aż brzegi się zarumienią.
    7. Po tym czasie wyjmij z piekarnika. Posmaruj passatą, rozłóż cukinię, pokrojone w paski pomidory i oliwki. Posyp tymiankiem. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut.
    8. Gotową pizzę posyp bezmlecznym parmezanem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 328 kcal
    • białko: 10g
    • tłuszcz: 19g
    • węglowodany: 24g

    Pizza na spodzie z komosy ryżowej

    Składniki (2 porcje)
    Spód:
    • ¾ szklanki suchej komosy ryżowej (135g)
    • ¼ szklanki wody
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek (8g)

    Dodatki:
    • ¼ szklanki passaty pomidorowej
    • 6 pieczarek
    • 1 mała czerwona cebula
    • suszona bazylia
    • 2 łyżki bezmlecznego parmezanu

    Sposób przygotowania:

    1. Komosę wypłucz. Zalej wodą i przykryj. Odstaw na całą noc.
    2. Kolejnego dnia piekarnik rozgrzej do 220 st. C.
    3. Wylej wodę z komosy, dokładnie przepłucz i odciśnij. Wrzuć ją, razem z wodą, solą i proszkiem do pieczenia do blendera. Zmiksuj na gładką masę.
    4. Formę, o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej oliwę i rozprowadź równomiernie.
    5. Na tak przygotowaną formę wyłóż ciasto.
    6. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
    7. Po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz kolejnych 5 minut.
    8. Pieczarki pokrój w paski, a cebulę w piórka.
    9. Pizzę wyjmij, posmaruj passatą, posyp bazylią i rozłóż pieczarki oraz cebulkę. Wstaw do piekarnika na 5-10 minut.
    10. Gotową pizzę posyp bezmlecznym parmezanem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 359 kcal
    • białko: 15g
    • tłuszcz: 15g
    • węglowodany: 52g

    Pizza na spodzie z batatów

    Składniki (6 porcji)
    Spód:
    • 785g batatów
    • 1 jajko
    • 1 ¼ szklanki mąki owsianej (130g)
    • ¼ szklanki mielonych migdałów (30g)
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2g)
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • ½ łyżeczki soli
    • szczypta chili

    Dodatki
    • 3 plasterki szynki parmeńskiej (45g)
    • 8 pomidorków koktajlowych
    • kilka listków świeżej bazylii
    • ¼ szklanki passaty pomidorowej
    • 2 łyżki bezmlecznego parmezanu

    Sposób przygotowania:

    1. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka. Zalej wodą i gotuj około 30 minut do miękkości.
    2. Po tym czasie odlej wodę i przełóż bataty do miski.
    3. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
    4. Wystudzone bataty rozgnieć dokładnie widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
    5. Dodaj jajko, mąkę owsianą, zmielone migdały, oliwę, ocet, bazylię, oregano, czosnek, sól i chili. Wymieszaj.
    6. Formę do pizzy wyłóż papierem do pieczenia.
    7. Przełóż na nią masę z batatów.
    8. Wstaw do piekarnika na 25-35 minut (brzegi muszą się zarumienić).
    9. Po tym czasie wyjmij pizzę.
    10. Posmaruj ją passatą. Wrzuć na górę szynkę parmeńską i przekrojone na połówki pomidorki.
    11. Wstaw do piekarnika na 5-10 minut.
    12. Gotową pizzę posyp świeżą bazylią i bezmlecznym parmezanem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:
    • kalorie: 306 kcal
    • białko: 11g
    • tłuszcz: 10g
    • węglowodany: 44g

    Pizza z patelni

    Składniki (3 sztuki)
    Spód:
    • 8 jajek
    • ½ szklanki mąki migdałowej (55g)
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

    Dodatki:
    • 3 łyżki passaty pomidorowej
    • 6 plasterków szynki z indyka (120g)
    • ½ czerwonej papryki
    • 3 garści rukoli
    • 2 łyżki bezmlecznego parmezanu

    Sposób przygotowania:

    1. W misce rozmieszaj widelcem jajka.
    2. Mąkę przesiej przez sitko.
    3. Mąkę przesyp do jajek i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto.
    4. Na rozgrzaną patelnię wylej 1/3 ciasta. Przykryj i smaż 3-4 minuty. Przewróć i smaż jeszcze przez 2 minuty. Tak samo zrób z pozostałym ciastem.
    5. Szynkę i paprykę pokrój w paski.
    6. Gotowe pizze posmaruj passatą. Posyp szynką i papryką.
    7. Wstaw na 3-4 minuty do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika.
    8. Gotowe pizze posyp rukolą i bezmlecznym parmezanem

    Wartość odżywcza 1 sztuki:
    • kalorie: 402 kcal
    • białko: 30g
    • tłuszcz: 28g
    • węglowodany: 7g

    Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Podobają Ci się takie przepisy? Mnóstwo pysznych przepisów znajdziesz w Diecie Hashi

    Najpopularniejsze

    Najnowsze