Warzywa psiankowate a Hashimoto + przepis na szakszukę z papryką
Pytanie o to, czy osoby z Hashimoto mogą jeść warzywa psiankowate wraca jak bumerang.
Dlatego dzisiaj rozprawię się z tym mitem.
Rośliny psiankowate – co to takiego?
To rodzina roślin, która obejmuje aż 2500 tysiąca gatunków. Wyróżnia je obecność alkaloidów, ale również lektyn, czyli związków, które wykazują pewien potencjalnie niekorzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:Warzywa psiankowate – lista
• ziemniaki
• papryka
• pomidor
• bakłażan
• jagody goji
• pieprz cayenne
Alkaloidy, lektyny – czy jest się czego bać?
Podejrzewa się, że alkaloidy i lektyny obecne w roślinach psiankowatych zwiększają przepuszczalność jelit, a więc mogą nasilać stan zapalny i dodatkowo stymulować układ odpornościowy, co może wiązać się z rozwojem chorób autoimmunologicznych.
Jednak wpływ alkaloidów i lektyn na rozwój Hashimoto lub pogorszenie efektów leczenia jest bardzo niejednoznaczny. Brak jest badań, które potwierdzałyby tę tezę. Większość prowadzona jest na zwierzętach, którym podawane są dużo wyższe dawki, od tych występujących naturalnie w roślinach.
Warzywa psiankowate w Hashimoto – jeść czy nie jeść?
Nie ma podstaw do wykluczenia ich na wszelki wypadek. Wartość odżywcza tych produktów znacznie przewyższa ryzyko niekorzystnego działania.
Warto też pamiętać, że to dawka czyni truciznę. Korzystanie z warzyw psiankowatych w ramach urozmaiconej diety jest bezpieczne. Trzeba tylko zadbać o tę różnorodność i tak zaplanować swoją dietę, żeby korzystać z różnych gatunków warzyw.
Jeśli czujesz, że zasady stosowania diety w Hashimoto są dla Ciebie zbyt skomplikowane i chcesz skorzystać z gotowego rozwiązania, to wybierz jadłospis przygotowany przez dietetyka, dobrany dla osoby z Hashimoto.
Na naszej stronie dostępne są 7, 14 i 21-dniowe jadłospisy.
Przekonaj się czym jest dieta Hashi!
Usunięcie ich z diety warto rozważyć jedynie u osób, u których mimo dobrej diety nadal utrzymują się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego jak np. wzdęcia, uczucie pełności czy przelewania w żołądku.
Szakszuka z papryką – przepis
Jeśli nie trzeba warzyw psiankowatych wykluczać z diety osób z Hashimoto, to warto je dobrze i smacznie wkomponować do swojego jadłospisu.
W związku z tym proponuję szakszukę z papryką.
Świetna propozycja na pożywne, weekendowe śniadanie, kiedy to mamy odrobinę więcej wolnego czasu rano lub sycącą kolację na ciepło.
Przepis ten pochodzi z najnowszej edycji diety Hashi
Smacznego!
Szakszuka z papryką
Składniki (1 porcja)
• 2 jajka
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• ½ małej cebuli
• ½ papryki
• 1 ząbek czosnku
• 2 duże pomidory
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• szczypta papryki słodkiej w proszku
• szczypta mielonego kminu rzymskiego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać oliwę.
- Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, czosnek i przyprawy. Smażyć około 5 minut.
- Dodać obrane i pokrojone pomidory. Przykryć i wolno gotować przez 15 minut.
- Odkryć i pogotować jeszcze kilka minut, żeby sos się zredukował.
- Zrobić 2 wgłębienia i w każde wgłębienie wbić jajko. Ponownie przykryć patelnię. Smażyć aż białka będą ścięte.
- Gotową szakszukę posypać natką pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 298 kcal
• białko: 20 g
• tłuszcz: 13,5 g
• węglowodany: 30 g
Chcesz jeść tak smacznie, a przy okazji zgodnie z zasadami diety w Hashimoto i to bez liczenia kalorii? Jeśli tak, to dobrze trafiłaś. Dzięki diecie Hashi nie musisz się już martwić o to, czy jesz to, co służy Twojemu zdrowiu i odchudzaniu.
Sprawdź dlaczego powinnaś stosować właśnie dietę Hashi