4 przepisy na bezglutenowe pizze + bezmleczny parmezan
Czy wiesz, że pierwsza pizza powstała w 1889 roku w Neapolu? Od tego dnia minęło już 132 lata, ale miłośników tej włoskiej potrawy nadal nie brakuje.
Na szczęście, dzisiaj oprócz takiej tradycyjnej pizzy mamy do wyboru również zdrowszą i lżejszą jej formę. Taka pizza zdecydowanie nie należy do dań typu fast-food i nie trzeba jej unikać jak ognia podczas odchudzania czy chorując na Hashimoto.
Wystarczy kilka sposobów by zamienić pizzę na zdrowe i lekkie danie, które możesz jeść nawet codziennie.
Przygotowałam 4 przepisy na nietypowe pizze. Dlaczego nietypowe?
Masz dość diet, które nie działają?
Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:- są całkowicie bezglutenowe i bezlaktozowe
- nie są ciężkostrawne i tłuste
- nie ma w nich sera, mimo, że czuć jego smak
- są szybkie w przygotowaniu
- nie wymagają pracochłonnego i męczącego wyrabiania
Dodatkowo zamieszczam przepis na bezmleczny parmezan, który doskonale zastąpi ser żółty. Mimo to pizzy nie zabraknie serowego smaku ?
Smacznego!
Bezmleczny parmezan
Składniki (12 łyżek)
1 szklanka migdałów bez skórki
3 łyżeczki płatków drożdżowych
Sposób przygotowania:
Migdały razem z płatkami drożdżowymi zblendować na proszek.
Wartość odżywcza 1 łyżki (15g):
• kalorie: 86 kcal
• białko: 3,5g
• tłuszcz: 7g
• węglowodany: 3g
4 przepisy na bezglutenowe pizze
Pizza z cukinią
Składniki (4 porcje)
Spód:
• 1 szklanka mąki z ciecierzycy (120g)
• 1 szklanka wody
• ¼ szklanki oliwy z oliwek (55g)
• 2 ząbki czosnku
• ¼ łyżeczki soli
Dodatki:
• 1 cukinia
• 5 oliwek
• 4 suszone pomidory
• suszony tymianek
• ¼ szklanki passaty pomidorowej
• 2 łyżki bezmlecznego parmezanu
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do posmarowania formy)
Sposób przygotowania:
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki na spód pizzy przełóż do miski. Wymieszaj i odstaw na godzinę (w temperaturze pokojowej).
- Cukinię pokrój w cienkie wstążki, np. za pomocą obieraczki.
- Piekarnik nagrzej do 220 st. C.
- Patelnię lub blaszkę do pizzy (bez dziurek) o średnicy 25 cm posmaruj oliwą.
- Wyłóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika na 5-8 minut, do momentu aż brzegi się zarumienią.
- Po tym czasie wyjmij z piekarnika. Posmaruj passatą, rozłóż cukinię, pokrojone w paski pomidory i oliwki. Posyp tymiankiem. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut.
- Gotową pizzę posyp bezmlecznym parmezanem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 328 kcal
• białko: 10g
• tłuszcz: 19g
• węglowodany: 24g
Pizza na spodzie z komosy ryżowej
Składniki (2 porcje)
Spód:
• ¾ szklanki suchej komosy ryżowej (135g)
• ¼ szklanki wody
• ½ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
• 1 łyżka oliwy z oliwek (8g)
Dodatki:
• ¼ szklanki passaty pomidorowej
• 6 pieczarek
• 1 mała czerwona cebula
• suszona bazylia
• 2 łyżki bezmlecznego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Komosę wypłucz. Zalej wodą i przykryj. Odstaw na całą noc.
- Kolejnego dnia piekarnik rozgrzej do 220 st. C.
- Wylej wodę z komosy, dokładnie przepłucz i odciśnij. Wrzuć ją, razem z wodą, solą i proszkiem do pieczenia do blendera. Zmiksuj na gładką masę.
- Formę, o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej oliwę i rozprowadź równomiernie.
- Na tak przygotowaną formę wyłóż ciasto.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
- Po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz kolejnych 5 minut.
- Pieczarki pokrój w paski, a cebulę w piórka.
- Pizzę wyjmij, posmaruj passatą, posyp bazylią i rozłóż pieczarki oraz cebulkę. Wstaw do piekarnika na 5-10 minut.
- Gotową pizzę posyp bezmlecznym parmezanem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 359 kcal
• białko: 15g
• tłuszcz: 15g
• węglowodany: 52g
Pizza na spodzie z batatów
Składniki (6 porcji)
Spód:
• 785g batatów
• 1 jajko
• 1 ¼ szklanki mąki owsianej (130g)
• ¼ szklanki mielonych migdałów (30g)
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek (2g)
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka czosnku granulowanego
• ½ łyżeczki soli
• szczypta chili
Dodatki
• 3 plasterki szynki parmeńskiej (45g)
• 8 pomidorków koktajlowych
• kilka listków świeżej bazylii
• ¼ szklanki passaty pomidorowej
• 2 łyżki bezmlecznego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Bataty obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka. Zalej wodą i gotuj około 30 minut do miękkości.
- Po tym czasie odlej wodę i przełóż bataty do miski.
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
- Wystudzone bataty rozgnieć dokładnie widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Dodaj jajko, mąkę owsianą, zmielone migdały, oliwę, ocet, bazylię, oregano, czosnek, sól i chili. Wymieszaj.
- Formę do pizzy wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż na nią masę z batatów.
- Wstaw do piekarnika na 25-35 minut (brzegi muszą się zarumienić).
- Po tym czasie wyjmij pizzę.
- Posmaruj ją passatą. Wrzuć na górę szynkę parmeńską i przekrojone na połówki pomidorki.
- Wstaw do piekarnika na 5-10 minut.
- Gotową pizzę posyp świeżą bazylią i bezmlecznym parmezanem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 306 kcal
• białko: 11g
• tłuszcz: 10g
• węglowodany: 44g
Pizza z patelni
Składniki (3 sztuki)
Spód:
• 8 jajek
• ½ szklanki mąki migdałowej (55g)
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
Dodatki:
• 3 łyżki passaty pomidorowej
• 6 plasterków szynki z indyka (120g)
• ½ czerwonej papryki
• 3 garści rukoli
• 2 łyżki bezmlecznego parmezanu
Sposób przygotowania:
- W misce rozmieszaj widelcem jajka.
- Mąkę przesiej przez sitko.
- Mąkę przesyp do jajek i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto.
- Na rozgrzaną patelnię wylej 1/3 ciasta. Przykryj i smaż 3-4 minuty. Przewróć i smaż jeszcze przez 2 minuty. Tak samo zrób z pozostałym ciastem.
- Szynkę i paprykę pokrój w paski.
- Gotowe pizze posmaruj passatą. Posyp szynką i papryką.
- Wstaw na 3-4 minuty do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika.
- Gotowe pizze posyp rukolą i bezmlecznym parmezanem
Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 402 kcal
• białko: 30g
• tłuszcz: 28g
• węglowodany: 7g
Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Podobają Ci się takie przepisy? Mnóstwo pysznych przepisów znajdziesz w Diecie Hashi