17 przepisów świątecznych na Boże Narodzenie dla osób z Hashimoto

Świąteczne menu bożonarodzeniowe, to temat naszych rozmów i rozmyślań już od początku grudnia. Co tu przygotować, żeby domownikom smakowało, było zdrowo, ale jednocześnie zgodnie z tradycją? Jeśli właśnie zmagacie się z takimi dylematami, to przychodzę z pomocą 🙂

Przygotowałam dla was 17 przepisów na święta Bożego Narodzenia odpowiednie dla osób z Hashimoto. Potrawy te spełniają wszystkie zasady diety stosowanej przy chorobie Hashimoto.

Do każdego przepisu dołączyłam informację o wartości odżywczej, dzięki czemu łatwo będzie można je wkomponować do swojej diety, również po świętach.

Smacznego!

Masz dość diet, które nie działają?

Naszą dietą Hashi już od ponad 4 lat pomagamy osobom z Hashimoto:
  • pozbyć się objawów, poprawić swoje samopoczucie
  • uregulować pracę tarczycy
  • pozbyć się zbędnych kilogramów

Śledzie po kaszubsku

Składniki (4 porcje)

300g filetów śledziowych solonych (matiasy)
2 łyżeczki octu 10%
2 cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 ogórki kiszone
150g koncentratu pomidorowego
½ szklanki wody
1 łyżka majeranku
szczypta soli
szczypta pieprzu


Sposób przygotowania:

  1. Cebule pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Smażyć aż cebula lekko zbrązowieje.
  3. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i chwilę razem smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Całość dokładnie wymieszać. Zalać całość wodą i octem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  4. Śledzie zalać wodą i odstawić na 30 minut (w międzyczasie kilka razy zmienić wodę). Po tym czasie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na kawałki.
  5. Wymieszać z przygotowanym sosem i odstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin, żeby się „przegryzły”

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 248 kcal
  • białko: 18,5g
  • tłuszcz: 14,5g
  • węglowodany: 12g

Warstwowa sałatka śledziowa

Składniki (3 porcje)

3 nieduże ziemniaki (200g)
1 jajko
1 mała marchewka (50g)
2 ogórki kiszone
1 mały burak (75g)
1/2 czerwonej cebuli
100g filetów śledziowych w oleju
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu domowego
szczypta soli
szczypta pieprzu


Sposób przygotowania:

  1. Buraka włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 st. C przez około 1h (do miękkości).
  2. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.
  3. Jajko ugotować na twardo.
  4. Ostudzone ziemniaki pokroić w grubą kostkę, a jajko w ósemki. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, a ogórki, buraka i cebulę pokroić w kostkę.
  5. Śledzie osączyć z oleju i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę.
  6. Sałatkę ułożyć warstwowo: ziemniaki, marchewka, cebula, 1 łyżka majonezu, ½ śledzi, ogórki, buraki, 1 łyżka majonezu, jajka i pozostałe śledzie.
  7. Całość posypać posiekanym koperkiem. Oprószyć solą i pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 304 kcal
  • białko: 10g
  • tłuszcz: 21g
  • węglowodany: 19g

Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Podobają Ci się takie przepisy? Mnóstwo pysznych przepisów znajdziesz w Diecie Hashi

Śledzie z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Składniki (2 porcje)
100 g marynowanego śledzia
1 cebula czerwona
4 suszone pomidory (40 g)
1,5 łyżki oliwy z oliwek (12 g)
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Śledzia pokroić na kawałki.
  2. Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w paski.
  3. Oliwę wymieszać z musztardą i pieprzem.
  4. Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 205 kcal
• białko: 10 g
• tłuszcz: 14 g
• węglowodany: 8 g

Sałatka jarzynowa

Składniki (6 porcji)

3 ziemniaki (250g)
2 marchewki (120g)
kawałek selera korzeniowego (50g)
1 pietruszka (40g)
4 jajka
5 ogórków kiszonych
1/4 cebuli
1/2 jabłka
1 puszka zielonego groszku
3 łyżki majonezu domowego
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera dokładnie umyć, ale nie obierać. Ugotować na parze, do miękkości. Wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
  2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki, cebulę i jabłko także pokroić w kostkę.
  3. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Wsypać osączony groszek. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 203 kcal
  • białko: 8g
  • tłuszcz: 11,5g
  • węglowodany: 18g

Krem z suszonych grzybów

Składniki (4 porcje)

½ szklanki suszonych grzybów
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki masła klarowanego
1l wywaru warzywnego albo wody
½ selera korzeniowego (100g)
2 korzenie pietruszki (80g)
2 ziemniaki (150g)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka suszonego lubczyku


Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na minimum 30 minut.
  2. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
  3. Dodać namoczone i pokrojone grzyby. Smażyć razem 3 minuty.
  4. Zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać wywarem lub wodą. Dodać resztę pokrojonych warzyw i wodę z moczenia grzybów. Gotować około 25 minut.
  5. Całość zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 143 kcal
  • białko: 3g
  • tłuszcz: 8,5g
  • węglowodany: 15g

Barszcz wigilijny (bez zakwasu)

Składniki (6 porcji)

1,5 kg buraków
3 średnie marchewki (180g)
2 średnie pietruszki (80g)
1 mały seler (150g)
1 cebula (70g)
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
2,5 litra wody
garść suszonych grzybów
2-3 łyżki soku z cytryny
majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka.
  2. Dodać rozgniecione ręką ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalać wodą.
  3. Gotować pod przykryciem około 30 minut.
  4. Po tym czasie dodać buraki pokrojone w grube plastry i grzyby pokrojone w paski. Dolać sok z cytryny. Gotować razem jeszcze 20-30 minut.
  5. Doprawić solą i majerankiem.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 158 kcal
  • białko: 6g
  • tłuszcz: 0,6g
  • węglowodany: 33g

Krem z buraka i jabłka

Składniki (2 porcje)
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
1 cebula
600 g buraków
1 jabłko
1 liść laurowy
1 ząbek czosnku
2 szklanki wody
1,5 łyżki orzechów laskowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić.
  2. Dodać obranego i pokrojonego buraka, jabłko i czosnek. Smażyć przez 2 minuty. Zalać wodą.
  3. Dodać liść laurowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 25 minut.
  4. Wyjąć liść laurowy i zblendować.
  5. Doprawić.
  6. Gotową zupę posypać pokrojonymi orzechami i natką.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 318 kcal
• białko: 8,5 g
• tłuszcz: 12,5g
• węglowodany: 46 g

Ryba po grecku

Składniki (3 porcje)

400g filetów z białej ryby, np. dorsza, sandacza
4 marchewki (250g)
2 korzenie pietruszki (75g)
1/3 selera korzeniowego (50g)
1 cebula
1,5 szklanki wody
50g koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
szczypta pieprzu
szczypta słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem i odstawić.
  2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy i zalać wodą. Gotować około 15-20 minut. Doprawić szczyptą soli.
  3. Na patelni położyć kawałek pergaminu i posmarować go lekko oliwą. Rozgrzać patelnie. Usmażyć rybę, na złoto, z obu stron.
  4. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ugotowane warzywa i koncentrat. Wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i papryką.
  5. Rybę przełożyć na półmisek i przykryć ciepłymi warzywami.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 183 kcal
  • białko: 26g
  • tłuszcz: 1,6g
  • węglowodany: 17g

Karp pieczony w piekarniku

Składniki (4 porcje)

1 karp (1,5 kg)
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować karpia: wypatroszyć, oskrobać, odciąć głowę i płetwy. Umyć dokładnie i osuszyć. Ponacinać.
  2. Wymieszać sok z cytryny, sok z pomarańczy, miód, sól i pieprz. Rybę polać tak przygotowaną marynatą. Odstawić na co najmniej godzinę, do zamarynowania.
  3. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Przykryć. Piec 45 minut w 180 st. C

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 487 kcal
  • białko: 67g
  • tłuszcz: 15g
  • węglowodany: 13g

Karp pieczony z pieczarkami

Składniki (2 porcje)
400 g filetu z karpia
250 g pieczarek
2 cebule
1 łyżka oliwy z oliwek (8 g)
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w paski pieczarki. Smażyć do odparowania wody.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Rybę doprawić solą i pieprzem. Położyć na pieczarkach.
  6. Piec 25-30 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 305 kcal
• białko: 40 g
• tłuszcz: 13 g
• węglowodany: 8 g

Kapusta z grochem

Składniki (6 porcji)

2 szklanki suchego grochu (380g)
¾ łyżeczki kminku
szczypta ostrej papryki
2 szczypty soli
8 szklanek kapusty kiszonej (850g)
1 łyżka majeranku
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
szczypta pieprzu
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Groch moczyć w wodzie przez całą noc. Wrzucić go do garnka, dodać kminek i zalać 2 szklankami gorącej wody. Doprawić ostrą papryką i solą. Gotować pod przykryciem, do miękkości.
  2. Kiszoną kapustę odcisnąć, można ją też wypłukać, jeśli jest bardzo kwaśna. Pokroić na krótsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami gorącej wody i doprawić majerankiem.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do kapusty, razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości.
  4. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać. Dodać masło i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Gotować razem jeszcze około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 316 kcal
  • białko: 16,5g
  • tłuszcz: 8g
  • węglowodany: 45g

Kutia z ryżem

Składniki (8 porcji)

1 szklanka suchego ryżu brązowego (190g)
1 szklanka maku (140g)
1/3 szklanki miodu (106g)
3 łyżki orzechów włoskich (45g)
3 łyżki migdałów (45g)
1 szklanka suszonych owoców: rodzynki, śliwki, morele (145g)
sok i skórka z 1/4 pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin.
  2. Tak samo zrobić z suszonymi owocami.
  3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Mak zmielić, a suszone owoce pokroić w paski.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Wszystkie składniki wymieszać.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 337 kcal
  • białko: 8g
  • tłuszcz: 14g
  • węglowodany: 48g

Martwisz się, że przez święta przytyjesz? Kup już teraz Dietę Hashi

Korzenne ciastka

Składniki (12 sztuk)

200 g suszonych daktyli
1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
1/4 szklanki mleka owsianego lub migdałowego
skórka otarta z ½ pomarańczy
4 łyżki kakao naturalnego (40g)
1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
1 szklanka mąki ryżowej (130g)
½ łyżeczki sody oczyszczonej


Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Daktyle, sok, mleko oraz skórkę z pomarańczy zblendować. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Do masy dodać mąkę i sodę. Ponownie wymieszać (jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, to można dodać trochę więcej mąki).
  3. Z masy formułować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć dłonią.
  4. Piec przez ok. 12 minut.

Wartość odżywcza 1 sztuki:

  • kalorie: 112 kcal
  • białko: 2g
  • tłuszcz: 1,5g
  • węglowodany: 23g

Ciasto marchewkowe

Składniki (10 porcji, na tortownicę 21 cm)

3 jajka
3 łyżki ksylitolu (45g)
3 marchewki (200g)
½ szklanki mąki owsianej (50g)
20g skrobi ziemniaczanej
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki orzechów włoskich (30g)
2 łyżki migdałów (30g)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej


Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie suche składniki (mąki, proszek, sodę i posiekane orzechy) przełożyć do miski i wymieszać.
  2. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę.
  4. Gdy będzie już prawie ubita, dodać ksylitol i nadal miksować. Ubijać, aż piana będzie błyszcząca.
  5. Dodać żółtka, oliwę i ubijać jeszcze 5 minut.
  6. Do suchych składników dodać marchewkę (wcześniej odcisnąć ją z soku) i wymieszać.
  7. Stopniowo dodawać też ubite jajka i delikatnie mieszać.
  8. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na 45 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kalorie: 125 kcal
  • białko: 4g
  • tłuszcz: 7g
  • węglowodany: 12g

Pieczone jabłko z makiem

Składniki (2 porcje)
2 jabłka (375 g)
2 łyżki maku (26 g)
1 łyżeczka miodu (14 g)
4 całe orzechy włoskie (15 g)
szczypta cynamonu i mielonych goździków
2 kostki gorzkiej czekolady, min. 70% kakao (10 g)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
  2. Z jabłek odkroić górę i wydrążyć środek.
  3. W miseczce wymieszać mak, miód, przyprawy, posiekane orzechy i czekoladę.
  4. Przełożyć do środka jabłek.
  5. Piec około 30-40 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji:
• kalorie: 268 kcal
• białko: 5 g
• tłuszcz: 13 g
• węglowodany: 36 g

Piernikowe trufle

Składniki (14 sztuk)
1,25 szklanki mąki migdałowej (138 g)
5 łyżek masła orzechowego (100 g)
4 łyżki miodu (140 g)
1 łyżeczka cynamonu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru w proszku
100 g czekolady gorzkiej, min. 70% kakao

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę migdałową, masło orzechowe, miód i przyprawy.
  2. Uformować 14 kulek i odłożyć na papier do pieczenia.
  3. Wstawić na 30 minut do zamrażarki.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  5. Każdą kulkę zanurzać w czekoladzie i odkładać na papier do stwardnienia.

Wartość odżywcza 1 sztuki:
• kalorie: 174 kcal
• białko: 4,5 g
• tłuszcz: 11 g
• węglowodany: 14 g

Kompot z suszu

Składniki (6 porcji)

1 kg suszonych owoców: jabłek, śliwek, gruszek
4 litry wody
1 laska cynamonu
4 goździki
gwiazdka anyżu


Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyć i przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą, dodać przyprawy i odstawić na 30 minut.
  2. Po tym czasie zagotować i gotować razem około 10 minut.

To już wszystkie przepisy na święta Bożego Narodzenia dla osób z Hashimoto jakie dla Was przygotowałam.

Smacznego!

5 2 Głosy
Ocena artykułu

Zasubskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze