0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

More
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Strona głównaPrzepisyŚwięta12 Przepisów świątecznych na Boże Narodzenie dla osób z Hashimoto

    12 Przepisów świątecznych na Boże Narodzenie dla osób z Hashimoto

    Świąteczne menu bożonarodzeniowe, to temat naszych rozmów i rozmyślań już od początku grudnia. Co tu przygotować, żeby domownikom smakowało, było zdrowo, ale jednocześnie zgodnie z tradycją? Jeśli właśnie zmagacie się z takimi dylematami, to przychodzę z pomocą 🙂

    Przygotowałam dla was 12 przepisów na święta Bożego Narodzenia odpowiednie dla osób z Hashimoto. Potrawy te spełniają wszystkie zasady diety stosowanej przy chorobie Hashimoto.

    Do każdego przepisu dołączyłam informację o wartości odżywczej, dzięki czemu łatwo będzie można je wkomponować do swojej diety, również po świętach.

    Smacznego!

    Śledzie po kaszubsku

    Składniki (4 porcje)

    300g filetów śledziowych solonych (matiasy)
    2 łyżeczki octu 10%
    2 cebule
    1 łyżka oliwy z oliwek
    6 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    3 ogórki kiszone
    150g koncentratu pomidorowego
    ½ szklanki wody
    1 łyżka majeranku
    szczypta soli
    szczypta pieprzu


    Sposób przygotowania:

    1. Cebule pokroić w drobną kostkę.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Smażyć aż cebula lekko zbrązowieje.
    3. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i chwilę razem smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek. Całość dokładnie wymieszać. Zalać całość wodą i octem. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
    4. Śledzie zalać wodą i odstawić na 30 minut (w międzyczasie kilka razy zmienić wodę). Po tym czasie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na kawałki.
    5. Wymieszać z przygotowanym sosem i odstawić do lodówki, przynajmniej na kilka godzin, żeby się „przegryzły”

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 248 kcal
    • białko: 18,5g
    • tłuszcz: 14,5g
    • węglowodany: 12g

    Warstwowa sałatka śledziowa

    Składniki (3 porcje)

    3 nieduże ziemniaki (200g)
    1 jajko
    1 mała marchewka (50g)
    2 ogórki kiszone
    1 mały burak (75g)
    1/2 czerwonej cebuli
    100g filetów śledziowych w oleju
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki majonezu domowego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu


    Sposób przygotowania:

    1. Buraka włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 st. C przez około 1h (do miękkości).
    2. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.
    3. Jajko ugotować na twardo.
    4. Ostudzone ziemniaki pokroić w grubą kostkę, a jajko w ósemki. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, a ogórki, buraka i cebulę pokroić w kostkę.
    5. Śledzie osączyć z oleju i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę.
    6. Sałatkę ułożyć warstwowo: ziemniaki, marchewka, cebula, 1 łyżka majonezu, ½ śledzi, ogórki, buraki, 1 łyżka majonezu, jajka i pozostałe śledzie.
    7. Całość posypać posiekanym koperkiem. Oprószyć solą i pieprzem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 304 kcal
    • białko: 10g
    • tłuszcz: 21g
    • węglowodany: 19g

    Dieta wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Podobają Ci się takie przepisy? Mnóstwo pysznych przepisów znajdziesz w Diecie Hashi

    Sałatka jarzynowa

    Składniki (6 porcji)

    3 ziemniaki (250g)
    2 marchewki (120g)
    kawałek selera korzeniowego (50g)
    1 pietruszka (40g)
    4 jajka
    5 ogórków kiszonych
    1/4 cebuli
    1/2 jabłka
    1 puszka zielonego groszku
    3 łyżki majonezu domowego
    1 łyżeczka musztardy
    szczypta soli
    szczypta pieprzu


    Sposób przygotowania:

    1. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i selera dokładnie umyć, ale nie obierać. Ugotować na parze, do miękkości. Wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
    2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Ogórki, cebulę i jabłko także pokroić w kostkę.
    3. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Wsypać osączony groszek. Dodać majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Wymieszać.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 203 kcal
    • białko: 8g
    • tłuszcz: 11,5g
    • węglowodany: 18g

    Krem z suszonych grzybów

    Składniki (4 porcje)

    ½ szklanki suszonych grzybów
    1 cebula
    1 marchewka
    2 łyżki masła klarowanego
    1l wywaru warzywnego albo wody
    ½ selera korzeniowego (100g)
    2 korzenie pietruszki (80g)
    2 ziemniaki (150g)
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    1 łyżka suszonego lubczyku


    Sposób przygotowania:

    1. Grzyby zalać wodą i odstawić na minimum 30 minut.
    2. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
    3. Dodać namoczone i pokrojone grzyby. Smażyć razem 3 minuty.
    4. Zawartość patelni przełożyć do garnka i zalać wywarem lub wodą. Dodać resztę pokrojonych warzyw i wodę z moczenia grzybów. Gotować około 25 minut.
    5. Całość zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 143 kcal
    • białko: 3g
    • tłuszcz: 8,5g
    • węglowodany: 15g

    Barszcz wigilijny (bez zakwasu)

    Składniki (6 porcji)

    1,5 kg buraków
    3 średnie marchewki (180g)
    2 średnie pietruszki (80g)
    1 mały seler (150g)
    1 cebula (70g)
    1 biała część pora
    2 ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    6 ziaren czarnego pieprzu
    1 płaska łyżeczka soli
    2,5 litra wody
    garść suszonych grzybów
    2-3 łyżki soku z cytryny
    majeranek

    Sposób przygotowania:

    1. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka.
    2. Dodać rozgniecione ręką ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zalać wodą.
    3. Gotować pod przykryciem około 30 minut.
    4. Po tym czasie dodać buraki pokrojone w grube plastry i grzyby pokrojone w paski. Dolać sok z cytryny. Gotować razem jeszcze 20-30 minut.
    5. Doprawić solą i majerankiem.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 158 kcal
    • białko: 6g
    • tłuszcz: 0,6g
    • węglowodany: 33g

    Ryba po grecku

    Składniki (3 porcje)

    400g filetów z białej ryby, np. dorsza, sandacza
    4 marchewki (250g)
    2 korzenie pietruszki (75g)
    1/3 selera korzeniowego (50g)
    1 cebula
    1,5 szklanki wody
    50g koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    szczypta soli
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    szczypta pieprzu
    szczypta słodkiej papryki w proszku

    Sposób przygotowania:

    1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem i odstawić.
    2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie i liść laurowy i zalać wodą. Gotować około 15-20 minut. Doprawić szczyptą soli.
    3. Na patelni położyć kawałek pergaminu i posmarować go lekko oliwą. Rozgrzać patelnie. Usmażyć rybę, na złoto, z obu stron.
    4. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać ugotowane warzywa i koncentrat. Wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem i papryką.
    5. Rybę przełożyć na półmisek i przykryć ciepłymi warzywami.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 183 kcal
    • białko: 26g
    • tłuszcz: 1,6g
    • węglowodany: 17g

    Karp pieczony w piekarniku

    Składniki (4 porcje)

    1 karp (1,5 kg)
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki soku z pomarańczy
    2 łyżki miodu
    szczypta soli
    szczypta pieprzu

    Sposób przygotowania:

    1. Przygotować karpia: wypatroszyć, oskrobać, odciąć głowę i płetwy. Umyć dokładnie i osuszyć. Ponacinać.
    2. Wymieszać sok z cytryny, sok z pomarańczy, miód, sól i pieprz. Rybę polać tak przygotowaną marynatą. Odstawić na co najmniej godzinę, do zamarynowania.
    3. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać marynatą. Przykryć. Piec 45 minut w 180 st. C

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 487 kcal
    • białko: 67g
    • tłuszcz: 15g
    • węglowodany: 13g

    Kapusta z grochem

    Składniki (6 porcji)

    2 szklanki suchego grochu (380g)
    ¾ łyżeczki kminku
    szczypta ostrej papryki
    2 szczypty soli
    8 szklanek kapusty kiszonej (850g)
    1 łyżka majeranku
    1 cebula
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    szczypta pieprzu
    2 łyżki masła

    Sposób przygotowania:

    1. Groch moczyć w wodzie przez całą noc. Wrzucić go do garnka, dodać kminek i zalać 2 szklankami gorącej wody. Doprawić ostrą papryką i solą. Gotować pod przykryciem, do miękkości.
    2. Kiszoną kapustę odcisnąć, można ją też wypłukać, jeśli jest bardzo kwaśna. Pokroić na krótsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać 2 szklankami gorącej wody i doprawić majerankiem.
    3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do kapusty, razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości.
    4. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać. Dodać masło i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Gotować razem jeszcze około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 316 kcal
    • białko: 16,5g
    • tłuszcz: 8g
    • węglowodany: 45g

    Kutia z ryżem

    Składniki (8 porcji)

    1 szklanka suchego ryżu brązowego (190g)
    1 szklanka maku (140g)
    1/3 szklanki miodu (106g)
    3 łyżki orzechów włoskich (45g)
    3 łyżki migdałów (45g)
    1 szklanka suszonych owoców: rodzynki, śliwki, morele (145g)
    sok i skórka z 1/4 pomarańczy

    Sposób przygotowania:

    1. Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin.
    2. Tak samo zrobić z suszonymi owocami.
    3. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    4. Mak zmielić, a suszone owoce pokroić w paski.
    5. Orzechy posiekać.
    6. Wszystkie składniki wymieszać.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 337 kcal
    • białko: 8g
    • tłuszcz: 14g
    • węglowodany: 48g

    Martwisz się, że przez święta przytyjesz? Kup już teraz Dietę Hashi

    Korzenne ciastka

    Składniki (12 sztuk)

    200 g suszonych daktyli
    1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
    1/4 szklanki mleka owsianego lub migdałowego
    skórka otarta z ½ pomarańczy
    4 łyżki kakao naturalnego (40g)
    1 łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
    1 szklanka mąki ryżowej (130g)
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania:

    1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
    2. Daktyle, sok, mleko oraz skórkę z pomarańczy zblendować. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Do masy dodać mąkę i sodę. Ponownie wymieszać (jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, to można dodać trochę więcej mąki).
    3. Z masy formułować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczyć dłonią.
    4. Piec przez ok. 12 minut.

    Wartość odżywcza 1 sztuki:

    • kalorie: 112 kcal
    • białko: 2g
    • tłuszcz: 1,5g
    • węglowodany: 23g

    Ciasto marchewkowe

    Składniki (10 porcji, na tortownicę 21 cm)

    3 jajka
    3 łyżki ksylitolu (45g)
    3 marchewki (200g)
    ½ szklanki mąki owsianej (50g)
    20g skrobi ziemniaczanej
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki orzechów włoskich (30g)
    2 łyżki migdałów (30g)
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej


    Sposób przygotowania:

    1. Wszystkie suche składniki (mąki, proszek, sodę i posiekane orzechy) przełożyć do miski i wymieszać.
    2. Marchewki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę.
    4. Gdy będzie już prawie ubita, dodać ksylitol i nadal miksować. Ubijać, aż piana będzie błyszcząca.
    5. Dodać żółtka, oliwę i ubijać jeszcze 5 minut.
    6. Do suchych składników dodać marchewkę (wcześniej odcisnąć ją z soku) i wymieszać.
    7. Stopniowo dodawać też ubite jajka i delikatnie mieszać.
    8. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na 45 minut.

    Wartość odżywcza 1 porcji:

    • kalorie: 125 kcal
    • białko: 4g
    • tłuszcz: 7g
    • węglowodany: 12g

    Kompot z suszu

    Składniki (6 porcji)

    1 kg suszonych owoców: jabłek, śliwek, gruszek
    4 litry wody
    1 laska cynamonu
    4 goździki
    gwiazdka anyżu


    Sposób przygotowania:

    1. Owoce umyć i przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą, dodać przyprawy i odstawić na 30 minut.
    2. Po tym czasie zagotować i gotować razem około 10 minut.

    To już wszystkie przepisy na święta Bożego Narodzenia dla osób z Hashimoto jakie dla Was przygotowałam.

    Smacznego!

    Iwona Pawłowska
    Iwona Pawłowskahttps://dietahashimoto.pl/o-nas/
    Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, z ponad 9-letnim doświadczeniem. W swojej karierze pomogłam tysiącom osób zrzucić zbędne kilogramy, czy poprawić swoje nawyki żywieniowe. Napisz do mnie a pomogę ci zmienić twoją dietę na lepszą!

    Najpopularniejsze

    Najnowsze